Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Αχ κύριε Κατρούγκαλε

Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης
Το θέμα που ανέκυψε είναι ηθικό και όχι θέμα νομιμότητος.

Είναι γνωστόν ότι ο υπουργός ησχολείτο ως δικηγόρος με εργατικές υποθέσεις, στις οποίες συνήθως, αν όχι πάντοτε, η αμοιβή του δικηγόρου [και όχι προμήθεια] ορίζεται σε ποσοστό επί του οφέλους που θα προκύψει για τον πελάτη από την έκβαση της δίκης [ποσοστό 12% είναι πολύ λογικό, αν λάβουμε υπόψη ότι το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο για αμοιβή με ποσοστό επί του αντικειμένου της δίκης είναι 20%]. Αν το αντικείμενο της δίκης είναι η επαναπρόσληψη και ο πελάτης/εργαζόμενος δικαιωθεί, το ποσοστό της αμοιβής υπολογίζεται επί των αναδρομικών που θα  λάβει ο πελάτης, αφού θα έχει ακυρωθεί η απόλυσή του και θα δικαιούται αναδρομικών αποδοχών.
Εν προκειμένω ο υπουργός διευκρίνισε ότι η συγκεκριμένη υπόθεση αφορά σε διεκδίκηση διαφοράς αποδοχών λόγω μείωσής των με τα Μνημόνια. Άρα, δεν τίθεται θέμα χειρισμού της υπόθεσης από το γραφείο του υπουργού προς απόληψη αμοιβής επί των αναδρομικών που θα δικαιούται να λάβει ο πελάτης λόγω ακύρωσης της απόλυσής του. Επίσης, δήλωσε ο υπουργός, ότι  το νομοσχέδιο που θα φέρει στη Βουλή για επαναπρόσληψη των απολυθέντων προβλέπει ρητώς ότι οι επαναπροσλαμβανόμενοι δεν θα εισπράξουν αναδρομικές αποδοχές. Άρα, δεν υπάρχει περίπτωση να εισπράξει το γραφείο τού υπουργού αμοιβή λόγω επαναπρόσληψης. Αυτά για την ουσία.
Η συγκεκριμένη σύμβαση δεν κατετέθη στον Δικηγορικό Σύλλογο απλώς την 27.01.2015, αλλά συνήφθη την 27.01.2015. Εδώ υπάρχει θέμα. Αφού με την υπουργοποίηση αναστέλλεται εκ του νόμου η δικηγορική ιδιότητα του υπουργού, δεν είναι δυνατόν αυτός να ασκεί δικηγορία. Διευκρίνισε ότι η δικηγορική εταιρεία του είναι διμελής, δηλαδή μετέχουν σ’ αυτήν εκείνος και άλλος ένας δικηγόρος. Από τη στιγμή, όμως, που ο υπουργός τελεί σε αναστολή άσκησης του δικηγορικού επαγγέλματος, η δικηγορική του εταιρεία  παύει να υφίσταται. Πώς ο συνεταίρος του συνήψε σύμβαση στο όνομα της δικηγορικής εταιρείας; Αυτό εξηγείται από τον «ωχαδερφισμό» που μας διακρίνει, ο οποίος δικαιολογεί και τη φράση «από κεκτημένη ταχύτητα».  Ο συνεταίρος δεν φρόντισε να τακτοποιήσει τα τυπικά και να  συνάψει τη σύμβαση στο όνομα του χωρίς να φαίνεται το όνομα του υπουργού. Ήταν δε τόση η προχειρότητα του συνεργάτη που αντί να τροποποιήσει στον Η/Υ το στερεότυπο κείμενο της σύμβασης και να το τυπώσει, πήρε από το σωρό μία φωτοτυπία του στερεότυπου κειμένου και εκεί επάνω έσβησε την επωνυμία της δικηγορικής εταιρείας, στην οποία μετείχε ο υπουργός παλιότερα, και έβαλε την υπογραφή του υπουργού στο τέλος της σύμβασης.

Και η υπογραφή βεβαίως, δεν είναι του Κατρούγκαλου. Προφανώς ετέθη από τον συνεργάτη κατά γενική σιωπηρή εντολή του από αρκετού χρόνου, αλλά δεν είναι δική του. Συγκρίνετε την υπογραφή επί της συμβάσεως με την υπογραφή του υπουργού κάτω από το σχέδιο νόμου για την ανθρωπιστική κρίση [ ν. 4320/2015] που επισυνάπτεται και αναπαράγεται εδώ:


Ανεξαρτήτως όλων των ανωτέρω, για μένα υπάρχει ένα ηθικό θέμα. Θυμάμαι ότι γινόταν χαμός στην Κύπρο, επειδή όσο ο Τάσσος Παπαδόπουλος ήταν Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, το δικηγορικό του γραφείο ησχολείτο με τεράστια κεφάλαια εισρέοντα στην Κύπρο από τους λεγόμενος ολιγάρχες της Ρωσίας. Θυμάμαι, επίσης, ότι  όταν ήταν υπουργός ο Παμπούκης, αρκετά είχαν γραφεί για δουλειές που ανελάμβανε το γραφείο του για μεγάλους επενδυτές [θυμηθείτε ότι ο Παμπούκης ήταν ο εμπνευστής των fast track επενδύσεων, τις οποίες ακόμη περιμένουμε].
Ας παραθέσω, όμως, ακόμη μία πτυχή του θέματος: προβεβλημένοι δικηγόροι που είναι βουλευτές εξακολουθούν να ασκούν το επάγγελμα. Η φωνή τους στα ακροατήρια έχει, δυστυχώς, μεγαλύτερη βαρύτητα από όση έχει η φωνή άλλων συναδέλφων που είναι πιο διαβασμένοι και πολύ πιο καταρτισμένοι από τους βουλευτές.  Αυτό, όμως, είναι θέμα δικαστών. Αυτοί είναι οι μόνοι που μπορούν να εφαρμόσουν την ισηγορία και την ισότητα των όπλων σε οποιαδήποτε υπόθεση.
Φρονώ ότι  δεν έχει πρόβλημα  ο Κατρούγκαλος. Όμως υπάρχει ένα ηθικό θέμα. Όφειλε να έχει τακτοποιήσει τα πράγματα έτσι, ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή υποψία ότι αυτός κινείται πίσω από τον συνάδελφό του, με τον οποίον ήσαν εταίροι.
Όπως και να το κάνουμε, ένας υπουργός δεν πρέπει να σηκώνει μύγα στο σπαθί του. Και δεν χρειάζεται να προβαίνει κανείς σε συμψηφισμούς, όπως ακούω να γίνεται, τύπου «Και σεις δεν ήσασταν καλλίτεροι». Υποτίθεται ότι αυτή η κυβέρνηση είναι διαφορετική και πρέπει να προσέχει πολύ τα θέματα ηθικής τάξης. Όλα τα άλλα είναι πολιτικές κόντρες  για να περνάει η ώρα και να ικανοποιείται το πόπολο που είναι υπέρ της σημερινής κυβέρνησης ή κατά της σημερινής κυβέρνησης και υπέρ της προηγούμενης κυβέρνησης.
Υπάρχει, λοιπόν, μια σκιά κ. Κατρούγκαλε!! Το πόσο την ανέχεται ο καθένας είναι θέμα προσωπικό. Δεν έχει σημασία το μέγεθος της σκιάς. Και τοσοδούλα να είναι η σκιά, δεν επιτρέπει ακόμη και στον πιο καλοπροαίρετο να σκεφθεί ότι το όνομά σας δεν θα βαρύνει στη συνείδηση του δικαστή, όταν θα έλθει η δικαστική κρίση. Όσο για τους συμψηφισμούς, αιρέτωσαν. Εκτός αν είσθε και σεις ίδιος με τους άλλους και απλώς συναγωνίζεσθε στο ποιος είναι λιγότερο κακός.
Να μην παραλείψω να σημειώσω και κάτι άλλο.
1] Ποιος έδωσε στο έγκριτον «ΒΗΜΑ» τη συγκεκριμένη σύμβαση, η οποία είναι κατατεθειμένη μόνον στον ΔΣΑ και στη ΔΟΥ; Προφανώς, κάποιος αντίπαλος της κυβέρνησης κάνθαρος εις το εσωτερικό του ΔΣΑ ή της οικείας ΔΟΥ. Αυτά συμβαίνουν, όταν είναι κομματικοποιημένα τα πάντα. Και είναι γεγονός ότι ο Πρόεδρος του ΔΣΑ είναι ΠΑΣΟΚ, η δε πλειοψηφία του ΔΣ του είναι ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Στις ΔΟΥ, επίσης επικρατεί το ΠΑΣΟΚ. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ συγκυβερνούσε με το ΠΑΣΟΚ, δεν θα μαθαίναμε τίποτε για τον Κατρούγκαλο, εκτός αν κάποιος υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ τολμούσε να τα βάλει με το έγκριτον «ΒΗΜΑ», το οποίον αποτελεί το φωτεινό παράδειγμα της εντιμότητος και διαφάνειας στον πολιτικό βίο, εξ ου και ουδέποτε απασχολήθηκε με λίστες, φοροαποφυγές, αρπαχτές, μίζες και άλλες αηδίες. Μοναδικό μέλημά του η νομιμότητα και η ευτυχία του πολίτη. Γι’ αυτό και δεν θα ησχολείτο καθόλου με το θέμα και στην περίπτωση, κυρίως σ’ αυτή την περίπτωση, που σήμερα θα είχαμε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΙΠΠΟΠΟΤΑΜΟΥ.
2] Προκληθείς από τον υπουργό ο δημοσιογράφος της εγκρίτου εφημερίδος να παρουσιάσει ακόμη μία τέτοια σύμβαση, ο δημοσιογράφος απήντησε «Τη Δευτέρα που θα ανοίξει ο ΔΣΑ». Ώπα αδέλφια. Δηλαδή ο ΔΣΑ δίνει στον πάσα ένα και επισήμως αντίγραφα των εργολαβικών συμβάσεων που καταθέτουν τα μέλη του; Προσωπικά δεδομένα δεν υπάρχουν εδώ; Ο Πρόεδρος του ΔΣΑ γιατί δεν βγήκε ακόμη να πει «Και ποιος σας είπε ρε ότι τη Δευτέρα που θ’ ανοίξει το μαγαζί, θα κάνουμε τις εργολαβικές συμβάσεις φέιγ- βολάν». Λέω εγώ τώρα!  

Σωτήριος Καλαμίτσης
Ταπεινός, πλην ακροδεκσιός, γραφιάς πάσχων ανιάτως από εσχάτως διαγνωσθείσα ακράτεια εμπαθείας και λαϊκισμού, επιστήθιος, όμως, φίλος του γιατρού Γωγούση, σφόδρα δε πιθανόν και επισκέπτης του εις οίκον ευγηρίας δι’ απόρους λόγω επαπειλούμενης εξώσεώς του από την ιδιοκτήτρια του διαμερίσματος, όπου κατοικεί επ’ ενοικίω, Ιεράν τινά δηλονότι Μονήν του Αγίου ΄Ορους [Μεγάλη η Χάρη της]
Υ.Γ.1 Περιμένω το έγκριτον «ΒΗΜΑ» να ανακαλύψει ότι ο νυν ΠτΔ είχε ασχοληθεί, ως καθηγητής του Διοικητικού Δικαίου, με πολλές υποθέσεις μεγάλων επιχειρηματιών κατά του Ελληνικού Δημοσίου στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Υ.Γ.2 Παρακαλούνται οι σχολιαστές να επιδείξουν τη δέουσα κοσμιότητα  και ευστοχία με τα σχόλιά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου