Για το αίτημα της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος να ενταχθούν στο νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης, μίλησε στον ...
Alpha 96,5 ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκος Βαλεργάκης.
Να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ακόμη κι αν δεν κολλάνε ένσημα τα 3 τελευταία χρόνια
«Υπήρχε μία ρύθμιση παλιότερα στο ταμείο νομικών του Ενιαίου Ταμείου Ασφαλίσεως Αυτοαπασχολουμένων, όπου για τους μηχανικούς είχε γίνει η πρόβλεψη ότι όσοι δεν πληρώσανε τα τελευταία τρία χρόνια τις ασφαλιστικές τους εισφορές, είχανε την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη δωρεάν. Αυτό δεν ίσχυε για τους δικηγόρους. Ανάλογη πρόβλεψη υπάρχει και στο νομοσχέδιο αυτό για την ανθρωπιστική βοήθεια. Ζητάμε λοιπόν κι εμείς να ισχύσει αυτό και για τους δικηγόρους.», εξήγησε ο πρόεδρος του ΔΣΘ.
44.000 δικηγόροι δεν μπορούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους
Εν τω μεταξύ ο κ. Βαλεργάκης διευκρίνισε πως «υπάρχουν 44.000 δικηγόροι στην Ελλάδα, οι οποίοι πάνω από τους μισούς δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές.». Σύμφωνα με τα λεγόμενα του ίδιου, οι μισοί δικηγόροι δεν έχουν ούτε μία υπόθεση να αναλάβουν, ενώ η αύξηση των παραβόλων, έχει απομειώσει των όγκο των δικών και των προσφυγών των πολιτών στη δικαιοσύνη. «Φτάσαμε στο σημείο να αναβάλλονται δίκες γιατί δεν έχει να πληρώσει το δικηγόρο, το δικαστικό ένσημο. Γιατί πρέπει συνέχεια να πληρώνει.», πρόσθεσε ο πρόεδρος των δικηγόρων.
Αξίζει να σημειωθεί πως το πρόβλημα αποκτά μεγαλύτερες διαστάσεις στις νεώτερες ηλικίες, με πολλούς δικηγόρους να δηλώνουν ως έδρα την οικία τους, λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων
Πρόβλημα με τους ασκούμενους
Τέλος, ο κ. Βαλεργάκης ξεκαθάρισε πως οι ασκούμενοι δικηγόροι λανθασμένα απαίτησαν, προ διετίας, την ασφαλιστική τους κάλυψη. «Ο ασκούμενος δικηγόρος μαθαίνει κάποια δουλειά. Μαθαίνει κάποια τεχνική πλέον. Ο δικηγόρος δεν είναι υποχρεωμένος να πάρει ασκούμενο. Προτού ψηφιστεί ο νέος κώδικας δικηγόρων, παρατηρήθηκε το φαινόμενο να έρχονται σωρηδόν οι δικηγόροι και να διαγράφουν τους ασκούμενους. Τα νέα παιδιά πρέπει να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη εφόσον δεν καλύπτονται από κάπου αλλού, αλλά πρέπει να καταλάβουν ότι ο δικηγόρος δεν έχει τη δυνατότητα το «μισθό» που απαιτούν ενδεχομένως. Απ’ την άλλη μεριά πρέπει κι η Πολιτεία να βρει ένα τρόπο.», τόνισε ο κ. Βαλεργάκης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου