ΟΜΙΛΙΑ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ Ν/Σ «ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ»
Κυρίες και κύριοι βουλευτές, συζητείται με την κατεπείγουσα διαδικασία- ακόμη μια καινοτομία για το ΣΥΡΙΖΑ -νομοσχέδιο που επικαλείται ως αρχή του την επανεκκίνηση της οικονομίας. Αναρωτιέμαι λοιπόν εάν η Βουλή σήμερα πρόκειται να ψηφίσει κάτι που αφορά πράγματι την οικονομία και την επανεκκίνησή της, ή αν ,χωρίς να έχει συνείδηση των συμφραζομένων μέσα στα οποία κινείται το νομοσχέδιο αυτό, θα θεσπίσει εισπρακτικού χαρακτήρα μέτρα για να αντιμετωπιστεί η ταμειακή αγωνία της κυβέρνησης που η ίδια έχει προκαλέσει στέλνοντας αντιφατικά μηνύματα στους πολίτες για τη φορολογική τους συμπεριφορά. Το νομοσχέδιο είναι ψευδεπίγραφο. Δεν αφορά την οικονομία και αυτό που κάνουμε σήμερα με κατεπείγουσα μάλιστα διαδικασία αντιφάσκει πλήρως με αυτό που έγινε χθες το βράδυ και σήμερα τα ξημερώματα στις Βρυξέλες.
Με τη λεγόμενη μίνι Σύνοδο Κορυφής στην οποία πήρε μέρος ο κ. Τσίπρας με τους επικεφαλής των βασικών θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με τους δυο κρίσιμους Ευρωπαίους παίκτες, τη Γερμανίδα Καγκελάριο και τον Γάλλο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Θέλω απευθυνόμενος καλόπιστα στους βουλευτές της πλειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, να ρωτήσω: στη συνείδησή σας βαθιά ποια είναι η εντύπωση που έχετε αποκομίσει γι’ αυτό που έγινε χθες αργά, σήμερα νωρίς στις Βρυξέλλες; Ήταν μια πολιτική επιτυχία; Διεξήχθη πολιτική διαπραγμάτευση και κέρδισε η χώρα κάτι; Έχουμε αποσαφηνίσει τη δημιουργική ασάφεια της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου προς όφελος της χώρας; Έχετε διαβάσει την κοινή ανακοίνωση των Προέδρων των τριών Ευρωπαϊκών Θεσμικών Οργάνων; Την έχετε διαβάσει στο πλήρες αυθεντικό κείμενο; Αυτό που συνέβη είναι η πιστοποίηση πως χάσαμε ένα ολόκληρο μήνα. Πως σήμερα 20 Μαρτίου επιβεβαιώνουμε το πλαίσιο που συμφωνήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου και στο μεταξύ η πραγματική οικονομία έχει εγκαταλειφθεί, τα έσοδα υστερούν, οι τράπεζες χειμάζονται και η χώρα διαπραγματεύεται από χειρότερη θέση.
Αυτό που έγινε το μήνα αυτό, όπως γίνεται κάθε εβδομάδα, κάθε μέρα είναι τι; Ένα παιχνίδι με τον κερδισμένο χρόνο; Ή με το χαμένο χρόνο; Τι είναι αυτό που γίνεται; Αυτό που γίνεται είναι δυστυχώς ότι τελικά εθελοτυφλούμε και η πλειοψηφία αυτοπαραμυθιάζεται χρησιμοποιώντας μια διπλή γλώσσα χωρίς αποτέλεσμα. Διότι φυσικά το να λες συνεχώς άλλα έξω και άλλα μέσα, δεν οδηγεί πουθενά. Το δίλημμα, κυρίες και κύριοι βουλευτές, είναι υπαρκτό, σκληρό και ανυπέρβλητο. Ή πηγαίνεις στη ρήξη και τη χαίρεσαι και την απολαμβάνεις επειδή ζεις στο δικό σου Κούγκι, αλλά δεν έχεις εντολή της κοινωνίας να το κάνεις, ή ακολουθείς το δρόμο της ευθύνης και του πολιτικού κόστους. Αλλά εκεί δεν έχεις την κοινοβουλευτική πλειοψηφία να το κάνεις, γιατί δεν έχεις πείσει απλώς το εκλογικό σώμα, έχεις πείσει και τους ίδιους τους βουλευτές σου ότι θα κάνεις κάτι άλλο. Ποιο είναι το άλλο; Το τρίτο; Η διολίσθηση; Η διολίσθηση προς τα πού; Η χώρα πράγματι διολισθαίνει.
Διολισθαίνει ολοένα σε ένα χαμηλότερο επίπεδο πραγματικών οικονομικών δυνατοτήτων και αυτό μειώνει τη διαπραγματευτική μας ικανότητα, διότι έχουμε χάσει τα τρία βασικά πλεονεκτήματα. Το πρωτογενές πλεόνασμα, το θετικό ρυθμό ανάπτυξης και το ισχυρό τραπεζικό σύστημα. Ήθελε ο κ. Τσίπρας πολιτική διαπραγμάτευση. Την πέτυχε; Τι εισέπραξε ως απάντηση; Ως απάντηση εισέπραξε "να καλοδεχτείτε στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια, να συζητήσετε με τους θεσμούς πολιτικά, δηλαδή με την τρόικα στις Βρυξέλλες και μετά να ξαναπάτε στο Eurogroup να πάρουν τελική απόφαση ". Αυτό είναι πολιτική διαπραγμάτευση και πολιτική επιτυχία;
Η σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών ότι είναι εξαιρετικά χαρούμενο γιατί θα διευκολύνει την παρουσία των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα και περιμένει το κείμενό τους, είναι κάτι το θετικό; Είπε ο κ. Τσίπρας χθες, μάλλον σήμερα το πρωί νωρίς, "δεν θα αποδεχτούμε την πέμπτη αξιολόγηση". Αυτό που κάνουν τα τεχνικά κλιμάκια, δηλαδή η τρόικα, τι είναι; Δεν είναι αξιολόγηση; Επί τη βάσει ποιών κριτηρίων γίνεται η αξιολόγηση; Επί τη βάσει της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας και των πραγματικών προθέσεων της κυβέρνησης, να ακολουθήσει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Άρα πρόκειται για τις διαδικασίες αξιολόγησης. Και η αξιολόγηση αυτή βεβαίως οδηγεί στην ελληνική ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι η Ελλάδα θα επιλέξει όσες μεταρρυθμίσεις θέλει; Όχι.
Θα προτείνει το Eurogroup θα εγκρίνει και ιδιοκτησία μεταρρυθμίσεων σημαίνει δέσμευση πολιτική ότι αυτές θα προωθηθούν. Και τι λέει το ανακοινωθέν το χθεσινό; Ότι αναμένουμε το ταχύτερο δυνατό πλήρη κατάλογο συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων. Άρα οι περιβόητες επτά μεταρρυθμίσεις του κ. Βαρουφάκη με τους κουκουλοφόρους καταδότες, τα τυχερά παιχνίδια, δεν είναι ούτε πλήρης, ούτε συγκεκριμένος κατάλογος. Άντε ξανά μανά από την αρχή. Αυτό σημαίνει " τιμωρία σε βάζω να γράψεις μόνος σου το μνημόνιο". Και όλα αυτά θα οδηγήσουν μετά στο Eurogroup και μετά στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η οποία περιμένει την απόφαση του Eurogroup για να αλλάξει, όπως και πρέπει να αλλάξει, τη στάση της σε σχέση με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Κυρίες και κύριοι βουλευτές της πλειοψηφίας ,τι πέτυχε χθες ο Πρωθυπουργός στη συνάντησή του υψηλού πολιτικού επιπέδου, σε σχέση με το δημοσιονομικό πλαίσιο; Ποιος είναι ο στόχος για το 2015; Πού εντάσσεται το παρόν νομοσχέδιο και όλα τα άλλα; Πού στοχεύουμε στο τέλος αυτού του έτους από πλευράς πρωτογενούς πλεονάσματος; Με το ΔΝΤ από το οποίο έχουμε να παίρνουμε τις πολλές δόσεις, συζητήσαμε; Ήταν παρόν χθες; Δεν ήταν. Σε όλες τις άλλες συναντήσεις ήταν η κυρία Λαγκάρντ, γιατί έχουν γίνει πάμπολλες παρόμοιες συναντήσεις. Τι γίνεται με το ΔΝΤ; Για το χρέος υπάρχει μια κουβέντα χθες στο δείπνο των πολιτικών ηγετών στο οποίο μετείχε ο κ. Τσίπρας και στο ανακοινωθέν γίνεται αναφορά στο χρέος; Χωρίς παραμετρικές αλλαγές στο χρέος, μπορούμε να έχουμε νέο μακροοικονομικό πλαίσιο και βελτιωμένο στόχο, σε σχέση με το πρωτογενές πλεόνασμα; Και τώρα θα πάει μετά από το χθεσινό τη Δευτέρα στο Βερολίνο; Να κάνει τι στο Βερολίνο; Τώρα θα πάει στο Βερολίνο; Μήπως έπρεπε να πάει πολύ νωρίτερα; Πριν δημιουργηθούν περιττά μέτωπα, πριν χάνουμε χρόνο, πριν ευτελιζόμαστε σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο με έναν Υπουργό Οικονομικών ο οποίος ψεύδεται ασύστολα ενώπιον της Βουλής, με αυτά που είπε χθες για τη δήθεν αναζήτηση της προηγούμενης παράτασης της κύριας σύμβασης χρηματοοικονομικής διευκόλυνσης και είναι διεθνώς δακτυλοδεικτούμενος; Για να χρησιμοποιήσω έναν επιεική όρο, δακτυλοδεικτούμενος διεθνώς.
Όταν επισκέφθηκα τον κ. Τσίπρα, στη μόνη και μοναδική συνάντηση που κάναμε πριν το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, του έδωσα αντίγραφο του νόμου με τον οποίον κυρώθηκε η προηγούμενη παράταση. Υπάρχει στο Φύλλο Εφημερίδος της Κυβερνήσεως, να καταγραφεί και στα πρακτικά της σημερινής συζήτησης. Και επειδή έχετε αμφιβολίες για το αν αυτή η σύμβαση που υπέγραψε ο κ. Βαρουφάκης ερήμην της Βουλής παραπέμπει στο μνημόνιο, του έχω δώσει και το αρχικό κείμενο αυτό του 2012 που είναι αλληλένδετα και το ένα παραπέμπει στο άλλο, για να δείτε τις ρητές παραπομπές στο μνημόνιο, το πρόγραμμα και την τρόικα. Αυτά έχουν υπογραφεί ερήμην σας από τον κ. Βαρουφάκη. Και επιπλέον υπεγράφη η παράδοση άνευ όρων των 11 δισεκατομμυρίων του αποθεματικού του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας πίσω στο EFSF, ώστε τώρα που θα χρειαστούν οι τράπεζες νέα ανακεφαλαιοποίηση αυτή να γίνει με τους όρους της νέας οδηγίας δυστυχώς. Δηλαδή πρώτα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από τους παρόντες μετόχους, μετά bailin, όπως προσδιορίζει η οδηγία και μετά συμμετοχή του δημοσίου μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Πάρτε τα αυτά και διαβάστε τα, γιατί εξ ονόματός σας ,αλλά ερήμην σας τα υπέγραψε ο κ. Βαρουφάκης. Κι επειδή άκουσα να λένε διάφοροι διάσημοι σχολιαστές «μα τα κατάφερε ο κ. Τσίπρας, τους κάθισε σε ένα τραπέζι», μέχρι και ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός ο επίτιμος Πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας ο κ. Πικραμένος έχει μετάσχει σε παρόμοια συνάντηση κλειστού κύκλου για την Ελλάδα, όλοι οι Έλληνες Πρωθυπουργοί. Αλλά μαζί τους και οι Υπουργοί Οικονομικών, γιατί δεν μπορεί να πηγαίνει μοναχικός ένας να διαπραγματεύεται με άλλους έξι, χωρίς καν καταγραφή του τι έχει λεχθεί, χωρίς μια μαρτυρία. Και η απουσία του κ. Σόιμπλε και των άλλων Υπουργών Οικονομικών, όπως και του κ. Μοσκοβισί, δεν είναι πλεονέκτημα, είναι μειονέκτημα όταν όλα παραπέμπονται στο Eurogroup που η κα Μέρκελ αναγορεύει στο αποφασίζον όργανο, γιατί αυτό λένε οι Συνθήκες.
Όλα έγιναν απροετοίμαστα, με μία κατά τη γνώμη μου αδιανόητη αφέλεια η οποία εκδηλώνεται στον τρόπο με τον οποίον βιώνετε τον όψιμο και επιπόλαιο φιλοαμερικανισμό σας. Τώρα θα πάρει ο Πρόεδρος Ομπάμα να μαλώσει την Καγκελάριο Μέρκελ κι αυτό είναι το όραμα της ριζοσπαστικής αριστεράς, έτσι λειτουργούν τα πράγματα στον διεθνή συσχετισμό! Για πείτε μου, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, της πλειοψηφίας, ποιος ήταν ο στόχος της χθεσινής συνάντησης; Να δοθεί μια πολιτική λύση; Οι λύσεις είναι πάντα πολιτικές, αλλά τεχνικά τεκμηριωμένες. Να δοθεί λύση στο ζήτημα της ρευστότητας; Πώς θα δοθεί, χωρίς ολοκληρωμένο πλαίσιο; Ποιας ρευστότητας, των τραπεζών ή του δημοσίου; Γιατί όταν παίρνεις τη ρευστότητα των τραπεζών για να καλύψεις ταμειακές ανάγκες του δημοσίου στραγγαλίζεις τις επιχειρήσεις, την απασχόληση, την πραγματική οικονομία. Ποιος είναι ο μείζον στόχος; Να πάρουμε τα κέρδη του ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα, τα κέρδη του προγράμματος «SMP» και του προγράμματος «ANFA».
Ξέρετε αυτά πώς τα έχουμε πάρει; Ξημερώνοντας η 21η Φεβρουαρίου του 2012, τελευταία στιγμή ως Υπουργός Οικονομικών τα απέσπασα για να είναι βελτιωμένη η μελέτη βιωσιμότητος του χρέους και τώρα αυτός είναι ο μεγάλος στόχος. Έχετε σκεφθεί ποτέ ότι χωρίς τη συμφωνία του 2012, χωρίς το καταραμένο PSI, χωρίς το κούρεμα του χρέους και την αναδιάρθρωση ,δε θα υπήρχε η δέσμευση των κεντρικών τραπεζών του ευρωσυστήματος να μας δίνουν τα κέρδη τους από τα ελληνικά ομόλογα; Και θυμηθείτε τα αυτά, γιατί αυτή είναι και η μόνη επιχειρηματολογία που υπάρχει για το χρέος. Και όταν λέτε "έντιμο συμβιβασμό" τι εννοείτε ως Κυβέρνηση και ως πλειοψηφία; Ναι έντιμος συμβιβασμός. Τι λένε οι εταίροι μας; Ότι θέλουμε ,με βάση τη δική μας αντίληψη, τη νεοφιλελεύθερη, μια Ελλάδα δημοσιονομικά αυτοδύναμη, παραγωγική, ανταγωνιστική. Κι εμείς λέμε όχι, θέλουμε να καθυστερήσουμε, θέλουμε να μας κρατήσετε στον δικό σας δανεισμό, στο μνημόνιο, στο περιθώριο, εκτός αγορών. Φοβερός συμβιβασμός.
Έχετε αίσθηση του τι σημαίνει "συμβιβάζομαι"; Συμβιβάζομαι για να κάνω καλό στη χώρα μου με χρονοδιάγραμμα, δηλαδή εμείς λέγαμε "βγαίνουμε από το μνημόνιο, πάμε στην προληπτική γραμμή, γυρίζουμε στις αγορές", είχε μία λογική. Η δική σας λογική ποια είναι; Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα, πού πηγαίνει η χώρα, για πόσο καιρό θα βαδίζουμε έτσι στο άγνωστο, στη διολίσθηση, στο μεροδούλι μεροφάι; Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό που έγινε στις 20 Φεβρουαρίου και διατυμπάνιζε ως «δημιουργική ασάφεια» ο κ. Βαρουφάκης, το διατυμπανίζει τώρα το ίδιο ως «δημιουργική σαφήνεια» ο κ. Τσίπρας, ο οποίος πήγε χθες ασυνόδευτος , χωρίς τον κ. Βαρουφάκη. Δεν μπορείτε να κάνετε λοιπόν ούτε μπρος, ούτε πίσω και αυτό δυστυχώς φαίνεται και στον τρόπο με τον οποίον χειρίζεστε τα περιφερειακά θέματα.
Σας το έχω ξαναπεί στην αίθουσα αυτή, όταν πλησιάζατε στην εξουσία και σας το λέω και τώρα και ακούστε το προσεκτικά. Έχετε αρχίσει πάρα πολύ νωρίς το φλερτ με περίεργες ρυθμίσεις. Πάρα-πάρα πολύ νωρίς. Εμείς αγωνιζόμασταν εδώ ως ΠΑΣΟΚ και αγωνιζόμαστε και όποιος έχει να πει κάτι συγκεκριμένο να το πει, γιατί εμείς δυστυχώς μόλις σε δύο μήνες έχουμε να πούμε πολύ συγκεκριμένα πράγματα κι έχουμε να πούμε πάρα πολύ συγκεκριμένα πράγματα για το lobby της δραχμής, στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Θεοδωράκης, για αυτούς που έχουν βγάλει τα ευρώ έξω και έχουν τις ζημίες μέσα και περιμένουν μια χώρα φτηνή για να την αγοράσουν. Προσέξτε, το παιχνίδι είναι πάρα πολύ επικίνδυνο και όποιος έχει αναλάβει και δεσμεύσεις λόγω υποστήριξης που δέχεται, θα κληθεί κάποια στιγμή να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις του αυτές. Εμείς δεν έχουμε υποστηριχθεί, δεν έχουμε δεσμεύσεις, καμία δέσμευση δεν έχουμε και θα το βλέπετε εδώ αυτό καθημερινά. Σας πονάει η πραγματικότητα, αλλά να σας πω κάτι;
Σας συμπονώ κι εγώ, γιατί πιστεύω ότι η συντριπτική πλειονότητα των βουλευτών και των υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει γνώση της πραγματικότητας, ενεργεί καλόπιστα. Μπορεί ιδεολογικά, μπορεί ιδεοληπτικά, αλλά καλόπιστα. Υπάρχουν όμως και αυτοί που ξέρουν το ολοκληρωμένο σχέδιο. Και πρέπει να σας πω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι η χώρα δεν είναι μόνον η οικονομία, έχει και άλλα πράγματα. Έχετε συνείδηση του τι συμβαίνει στη χώρα αυτούς τους δύο μήνες; Έχετε αίσθηση του ζητήματος ασφάλειας και του αισθήματος του ελληνικού λαού; Κατάληψη της Νομικής Αθηνών, αιχμαλωσία της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, συνεχείς επιθέσεις στα αφύλακτα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, χωρίς ανταπόκριση της Αστυνομίας, αντιφάσεις σε σχέση με το μεταναστευτικό. Και η πρόσκληση του κ. Πρωθυπουργού να μιλήσει στην επίσημη τελετή του Πανεπιστημίου Αθηνών, κατά παράβαση των ακαδημαϊκών παραδόσεων, στις 25 Μαρτίου, είχε ως αποτέλεσμα να ακυρωθούν οι προσκλήσεις που είχαν απευθυνθεί με ομιλήτρια την Καθηγήτρια κα Όλγα Κατσιαρδή η οποία είχε ετοιμάσει την ομιλία της και εκλήθη να την εγκαταλείψει για να μιλήσει από του βήματος του πανεπιστημίου ο Πρωθυπουργός για πρώτη φορά. Αυτό είναι κάτι το οποίο συνάδει με την ακαδημαϊκή ελευθερία;
Ξέρετε, υπάρχει αυτή η μορφή του στάγδην δηλητηριασμού της αίσθησης της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Δε σας παραξενεύει, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, η επιδεικτική απουσία της Προέδρου της Βουλής; Της καθηλωμένης στην έδρα του Προέδρου σε όλες τις προηγούμενες συζητήσεις; Γιατί δεν εμφανίστηκε σήμερα; Σήμερα είναι η ημέρα των Αντιπροέδρων, γιατί έγινε ξαφνικά η ημέρα των Αντιπροέδρων σήμερα; Γιατί δεν ήρθε; Για να εκδηλώσει τη διαφωνία της σε σχέση με το κατεπείγον έτσι; Για να διαφωνήσει σε σχέση με τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης, υπόθεση. Ναι, υπόθεση εργασίας. Μόνον που είναι υπόθεση συνεργασίας, δεν είναι υπόθεση εργασίας.
Προσπαθήστε να σκεφτείτε αυτή η υπόθεση συνεργασίας ποιους αφορά. Γιατί κάποιους αφορά και εντέλει εσάς, που ζητήσατε και πήρατε μία ψήφο από τον ελληνικό λαό και τώρα πρέπει να δώσετε εξηγήσεις για το πώς χρησιμοποιείτε την εντολή του ελληνικού λαού. Αυτά είναι τα μεγάλα θέματα της χώρας και μέσα σε αυτά βεβαίως τοποθετείται και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, το οποίο ήταν μια επίδειξη δύναμης απέναντι στους εταίρους, διότι δεν υπήρχε άλλος λόγος να έρθει να ψηφιστεί με την κατεπείγουσα διαδικασία. Πίσω λοιπόν από αυτό είδαμε επίδειξη δύναμης στο εσωτερικό και πλήρη παράδοση στη διαπραγμάτευση. Όταν εμείς κάναμε διαπραγματεύσεις ,κυρίες και κύριοι Βουλευτές, φέρναμε αποτελέσματα. Φέρναμε τη χρηματοδότηση με τους καλύτερους δυνατούς όρους. Φέρναμε το κούρεμα του δανείου.
Σας είπα στην προηγούμενη κοινοβουλευτική συζήτηση, σας λέω και τώρα :φέρτε τη χρηματοδότηση με εξίσου καλούς όρους ,να σας συγχαρώ. Φέρτε κούρεμα του χρέους για ένα ευρώ, να σας συγχαρώ. Αλλά τώρα τι κάνετε; Τώρα ποια πολιτική υπερασπίζεστε; Τώρα στο όνομα ποιας αξίας δίνετε κοινοβουλευτικές μάχες; Για το παράκτιο μέτωπο; Για να ακούτε αυτά τα οποία λέγονται, τα οποία είναι μια προσπάθεια συνειδητής αλλοίωσης της γλώσσας; Μα, όπως ορθά ειπώθηκε, η γλώσσα είναι η πατρίδα μας, η γλώσσα είναι τα όρια του κόσμου μας, η γλώσσα είναι το μέτρο της αλήθειας μας και όταν αλλάζει η γλώσσα, αλλάζει στην πραγματικότητα η αίσθηση της ιστορίας που έχουμε. Αυτό δεν θα το καταφέρετε. Η προσπάθεια είναι μάταιη. Ότι και να κάνετε, ότι και να πείτε. Σας καλούμε λοιπόν να σκεφτείτε με σωφροσύνη, με υπευθυνότητα, με προοπτική. Πιστεύετε ότι οι δικοί μας βουλευτές της Βουλής του 2009, ή της Βουλής του 2012 είχαν άλλες προθέσεις από τις δικές σας; Δεν ήθελαν το καλύτερο, το πιο φιλολαϊκό, το πιο γενναιόδωρο; Ήθελε κανείς να ψηφίσει δύσκολα μέτρα; Κάνετε διαπραγμάτευση εν έτη 2015 με πρωτογενές πλεόνασμα έστω μικρό, με θετικό ρυθμό ανάπτυξης μετά από 7 χρόνια ύφεσης, με τράπεζες που είναι ανακεφαλαιοποιημένες και δεν μπορείτε να φέρετε αποτέλεσμα.
Σκέφτεστε τι συνέβαινε το 2009, το 2010, το 2012 με κολοσσιαίο έλλειμμα; Με ανεξέλεγκτο χρέος; Με τραπεζικό σύστημα το οποίο υπήρχε μόνο κατ’ επίφαση; Για σκεφτείτε τα διλήμματα των βουλευτών που καθόντουσαν στα έδρανα της πλειοψηφίας τότε, πόσο τους έχετε βρίσει, πόσο τους έχετε συκοφαντήσει, πόσο τους έχετε φτύσει; Δεν έχετε ποτέ αναρωτηθεί εάν ήσασταν δίκαιοι ή άδικοι; Αν ταπεινώσατε και αδικήσατε ανθρώπους, πολιτικούς φορείς; Εάν αυτό που κάνατε ήταν έντιμο, αληθινό; Ήρθε η ώρα της αλήθειας τώρα. Και ήρθε η ώρα της ευθύνης και θα αναλάβετε, θέλετε δεν θέλετε, την ευθύνη σας αυτή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου