Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Συνεδρίαση ΝΔ, θέμα συνεδρίου κι άλλες τρίχες κατσαρές

Λες και αν είχε άλλο αρχηγό η ΝΔ θα πήγαινε καλύτερα !
Την βούλησή του να παραμείνει στην αρχηγία της ΝΔ και να μην αποδεχθεί το αίτημα βουλευτών για έκτακτο συνέδριο, εξέφρασε ο Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας την Πέμπτη στην κρίσιμη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.
Ο κ. Σαμαράς επικαλέστηκε την...
κρίσιμη συγκυρία για την χώρα, προκειμένου να απορρίψει τα σενάρια εσωστρέφειας της παράταξης, ενώ παράλληλα απηύθυνε ευθεία πρόκληση προς εσωκομματικούς αμφισβητίες:

«Αν κάποιος νομίζει ότι είναι καλό για την πατρίδα ή την παράταξη να θέτει θέμα προέδρου, να το πει τώρα και να πάρει την ευθύνη για να κινήσει την καταστατική διαδικασία», υπογράμμισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Εγώ δεν είμαι παντρεμένος με τη θέση μου, αλλά δεν πρόκειται να εγκαταλείψω τη μάχη, σε μια τόσο δύσκολη στιγμή για τη χώρα».

Επιπλέον, ο πρόεδρος της ΝΔ, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο συνεδρίου, το χαρακτήρισε διαδικασία μέγιστης εσωστρέφειας, αντιπροτείνοντας την διεξαγωγή εθνικής συνδιάσκεψης.

«Σκέφθηκα το έκτακτο συνέδριο. Αυτό, όμως, θα το εμφάνιζαν και θα το μετέτρεπαν σε σύμπτωμα μέγιστης εσωστρέφειας για την παράταξή μας. Και θα εκμεταλλεύονταν και την παραμικρή δήλωση οποιουδήποτε στελέχους για να δείξουν την παράταξη ως σπαρασσόμενη σε κρίσιμες ώρες. Αντίθετα θα ανακοινώσω Εθνική Συνδιάσκεψη προκειμένου να υπάρξει ένας ευρύτατος διάλογος στη βάση για την επικαιροποίηση της ιδεολογικής μας ταυτότητας», σημείωσε.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι «επειδή η παράταξη θα κληθεί να παίξει πρωτόγνωρους ρόλους θέλω να είμαστε ενωμένοι και να τελειώνουμε με την όποια εσωστρέφεια σήμερα. Όχι να την αφήσουμε να υφέρπει, γιατί θα κάνουμε το μεγαλύτερο δώρο στον ΣΥΡΙΖΑ».

Μετά την τοποθέτηση του κ. Σαμαρά, αποχώρησαν από την αίθουσα ο πρώην πρωθυπουργός, κ. Κώστας Καραμανλής και ο τέως πρόεδρος της Βουλής, κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

Αμεση ήταν η απάντηση της κ. Ντόρας Μπακογιάννη στην τοποθέτηση του κ. Σαμαρά:

«Ολοι οι αρχηγοί μετά από ήττες παραιτούντο. Ούτε κακοί πρωθυπουργοί ήταν, ούτε κακοί αρχηγοί. Αλλά ήξεραν μια απλή αλήθεια: Ότι η προσπάθεια δικαίωσης του δικού τους έργου, υπονομεύει την προοπτική της επόμενης ημέρας», επισήμανε χαρακτηριστικά και ζήτησε την διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου.

«Είτε μας αρέσει είτε όχι, η Ελλάδα γύρισε σελίδα, οφείλουμε να αφήσουμε πίσω τις νοοτροπίες και πρακτικές που μας έφεραν εδώ, να διαμορφώσουμε σύγχρονο ξεκάθαρο πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα», υπογράμμισε η βουλευτής της ΝΔ και συμπλήρωσε:

«Για να προχωρήσουμε στο μέλλον χρειάζεται πάραυτα να γίνει έκτακτο συνέδριο. Ένα συνέδριο όπου θα συζητηθούν τα πάντα, η λειτουργία, η εσωκομματική δημοκρατία τα οργανωτικά, η στρατηγική τα πρόσωπα».

«Να αποκατασταθεί η εσωκομματική δημοκρατία. Για την ηγεσία της ΝΔ οι έννοιες εσωκομματική δημοκρατία, συλλογικότητα και αξιοκρατία εθεωρούντο ταυτόσημες με την υπονόμευση. Η ΝΔ στην πιο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα κράτησε τις πόρτες κλειστές, λειτούργησε με τη λογική της κλειστής ομάδας», πρόσθεσε.

Το επιχείρημα Μπακογιάννη επεδίωξε να ακυρώσει η κ. Σοφία Βούλτεψη. Δεν παραιτήθηκαν όλοι οι αρχηγοί μετά την ήττα. Ούτε ο Μητσοτάκης το 85 ούτε ο Καραμανλής το 2000, σημείωσε αν και οι δύο περιπτώσεις αφορούσαν Προέδρους που δεν είχαν, ακόμη, εκλεγεί στην Πρωθυπουργία. Αυτό που έχουμε να συζητήσουμε είναι η χώρα, πρωτίστως, και το κόμμα. Δεν χάσαμε στις εκλογές, κέρδισε το ψέμα. Η χώρα κινδυνεύει καθημερινά και δεν μπορούμε εμείς να είμαστε σε εσωστρέφεια. Πριν κάνουμε κριτική να κάνουμε όλοι την αυτοκριτική μας, κι αυτό δεν το έχουμε δει, προσέθεσε η κ. Βούλτεψη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπέρ της σύγκλησης εκτάκτου συνεδρίου τάχθηκαν επίσης οι κ.κ. Νικήτας Κακλαμάνης και Κυριάκος Μητσοτάκης. Ωστόσο, ο κ. Κακλαμάνης προκάλεσε και τους ενδιαφερόμενους για την ηγεσία να δηλώσουν άμεσα την πρόθεσή τους, ώστε το παιχνίδι να είναι καθαρό. Τη σύγκληση του έκτακτου συνεδρίου του κόμματος ζήτησε και ο κ. Νίκος Δένδιας, που χαρακτήρισε ως ακάματο Πρωθυπουργό τον κ. Σαμαρά.

«Το έκτακτο συνέδριο θεωρώ ότι πρέπει να είναι απαραίτητο βήμα στον πολιτικό μας διάλογο», τόνισε από την πλευρά του ο Μάριος Σαλμάς, καλώντας τον κ. Σαμαρά να «αφουγκραστεί τη βάση και να πράξει αναλόγως, προκειμένου να δαφυλαχθεί η ενότητα της παράταξης».

Στυλιανίδης: αναβάπτιση της παράταξης μέσα από Συνέδριο

Σκληρή κριτική στην ηγεσία Σαμαρά, τόσο προεκλογικά όσο και κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής περιόδου, άσκησε ο κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, ζητώντας η παράταξη να οδηγηθεί σε συνέδριο για όλα τα θέματα:

«Η Ν.Δ. όπως είναι σήμερα, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Ιανουαρίου, έχοντας χάσει με 8,5 μονάδες διαφορά από ένα κόμμα της «ακραίας αριστεράς», όπως έλεγαν κάποιοι, διαθέτοντας τη μικρότερη κοινοβουλευτική ομάδα από το 1974, εγκλωβισμένη σε μια περίεργη ακινησία εδώ και ένα μήνα, χωρίς να έχει διατυπώσει ίχνος αυτοκριτικής, χωρίς να έχει δρομολογήσει την παραμικρή αλλαγή σε πρόσωπα, πολιτικές και νοοτροπίες, χωρίς να έχει συνομιλήσει με τη βάση της, μπορεί να πείσει κανέναν;

Προσωπικά δε θέλω να σας αδικήσω γιατί γνωρίζω ότι το 2012, παρά την κλονισμένη υγεία σας, σηκώσατε μεγάλο βάρος και παλέψατε με επιμονή και πείσμα για την αποφυγή της άτακτης χρεοκοπίας και την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Έχετε όμως ποτέ σκεφθεί πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα για τη χώρα, αλλά και για την παράταξη αν ήμαστε πιο μετριοπαθείς και εγκρατείς πριν το 2012 στον αντιμνημονιακό μας λόγο και πιο διεκδικητικοί και ρεαλιστές μετά το 2012 στη σχέση μας με τους δανειστές και εταίρους; Έχετε σκεφθεί πόσο μας στοίχισε σε κοινοβουλευτική δύναμη, σε πολιτική απήχηση και σε διεθνή αξιοπιστία εκείνη η μετατόπιση;»

Απέναντι στο αίτημα για Συνέδριο τοποθετήθηκε ο κ. Μάκης Βορίδης, εκ των στελεχών που βρίσκονται κοντά στον κ. Σαμαρά. Ο κ. Βορίδης τάχθηκε υπέρ της ανάγκης να απευθυνθεί εκ νέου η Ν.Δ. στη βάση της, μέσω της επανενεργοποίησης των νομαρχιακών οργανώσεων. Παράλληλα, εμμέσως πλην σαφώς εναντίον των διαδικασιών κομματικής εσωστρέφειας ή αμφισβήτησης του κ. Σαμαρά τάχθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος φέρεται να εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα πέσει μέχρι το Πάσχα.

Πλήρη στήριξη στον Αντ. Σαμαρά παρείχε και ο κ. Βασίλης Κικίλιας, που πάντως επανέλαβε την ανάγκη η Ν.Δ. να επιμείνει κεντροδεξιά και να μην περιχαρακωθεί στα στενά όρια της δεξιάς: «​Ο Σαμαράς υπηρέτησε και υπηρετεί την Ελλάδα. Με αυταπάρνηση. Το αναγνωρίζουν οι εταίροι μας, στην Ευρώπη. Θα ήθελα να μην δικαιωθεί ο Σαμαράς, για όσα έχει πει. Αλλά χρειάστηκαν μόλις 40 μέρες διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για να αντιληφθούμε ότι η Ελλάδα αναμετριέται πάλι με το χάος. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι αρχηγό έχουμε. Τώρα πολεμάμε για την Ελλάδα», ανέφερε.

(πληροφ.από ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου