"personally humiliating" ? Βαρύ ρε γαμώτο..
Προ καιρού ο δημοσιογράφος του BBC, Ρόμπερτ Πέστον είχε παραλληλίσει τις σχέσεις της ...
Ελλάδας με τη Γερμανία, με ένα ζευγάρι που βρίσκεται μπροστά στο φάσμα ενός διαζυγίου – ακόμη και αν δεν το θέλει να συμβεί.
Προ καιρού ο δημοσιογράφος του BBC, Ρόμπερτ Πέστον είχε παραλληλίσει τις σχέσεις της ...
Ελλάδας με τη Γερμανία, με ένα ζευγάρι που βρίσκεται μπροστά στο φάσμα ενός διαζυγίου – ακόμη και αν δεν το θέλει να συμβεί.
Τώρα, στο νέο άρθρο του, σημειώνει πως η επιστολή του Έλληνα πρωθυπουργού προς την Άνγκελα Μέρκελ, την οποία αποκάλυψαν οι Financial Times, «θα πρέπει να ήταν προσωπικά ταπεινωτική για τον Τσίπρα, καθώς ήταν σαν να έλεγε στην Μέρκελ ”παρακαλώ, στείλε μετρητά – σύντομα”».
Στην πραγματικότητα, σημειώνει ο Πέστον, μέσω της συγκεκριμένης επιστολής φαίνεται ξεκάθαρα πως οι δύο πλευρές θέλοντας η μια να παραδεχθεί το λάθος της άλλης κατά το παρελθόν, μόνο που καμία δεν δείχνει να θέλει να το κάνει. Υπό αυτό το πρίσμα, η συμφωνία του Φεβρουαρίου στο Eurogroup, αντί να γεφυρώσει το χάσμα το μεγάλωσε, καθώς υπήρξε διαφορετική προσέγγιση στα συμφωνημένα. Όπως αναφέρει το άρθρο: «Πρόκειται για ένα συναισθηματικό και ιδεολογικό χάσμα».
Ο Πέστον χρησιμοποιεί το τελευταίο κείμενο που ανέβασε ο Γιάνης Βαρουφάκης στο προσωπικό του blog για να καταδείξει την προφανέστατη εκδήλωση αμοιβαίας παρεξήγησης στο θέμα της ακολουθούμενης πολιτικής. Στο συγκεκριμένο κείμενο ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ κάνει λόγο για την αδυναμία των πακέτων βοήθειας να σώσουν την Ελλάδα, καθώς επιβλήθηκαν για να σωθούν οι τράπεζες και οι επενδυτές και όχι η χώρα.
Τι μας είπε ο Τσίπρας
Κατά τον Πρέστον, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δικαιωθεί η κριτική του Γιάνη Βαρουφάκη από τους περισσότερους οικονομολόγους, αλλά είναι αμφισβητήσιμο κατά πόσο στην παρούσα φάση θα ήταν σοφό και διπλωματικό να πεις στους Γερμανούς ότι λειτούργησαν άδικα και εγωιστικά. Και συνεχίζει: «Το πιο σημαντικό κομμάτι της επιστολής Τσίπρα είναι ότι επιβεβαιώνει την άρνηση της ΕΚΤ να άρει τους περιορισμούς σχετικά με τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών και την ικανότητά τους να παρέχουν βραχυπρόθεσμα δάνεια στην Αθήνα, τη στιγμή που τα χρήματα λιγοστεύουν».
Με τον Τσίπρα να βάζει το δίλημμα χρεοκοπία ή αποπληρωμή χρεών (και να τάσσεται υπέρ του πρώτου), ο Πρέστον καταλήγει στο εξής συμπέρασμα: «Μπορεί αυτό να μην σημαίνει έξοδο από την Ευρώπη, αλλά στην πραγματικότητα αν φτάσουν εκεί τα πράγματα το Grexit θα απέχει μόλις μισή ανάσα. Αν η Ελλάδα οδηγηθεί σε στάση πληρωμών, τότε αυτό θα αντιπροσωπεύει την αξιοθρήνητη αποτυχία των προσπαθειών για την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας εντός της νομισματικής ένωσης».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου