Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2018

Η ανακοίνωση της αστυνομίας για τη σύλληψη 30 μελών ΜΚΟ - Η απάντηση της ERCI

Διακριβώθηκε πλήρως η δράση οργανωμένου εγκληματικού δικτύου που δραστηριοποιείτο συστηματικά στη διευκόλυνση παράνομης εισόδου αλλοδαπών στην ελληνική επικράτεια

Ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή (30) συνολικά ατόμων, (6) ημεδαπών και (24) αλλοδαπών, άπαντες ...
μέλη M η Κυβερνητικής Οργάνωσης (Μ.Κ.Ο.) (σ.σ. πρόκειται για μέλη κυρίως της ΜΚΟ ERCI )

Συνελήφθησαν με εντάλματα σύλληψης (3) από τους εμπλεκομένους

Από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνης, στο πλαίσιο πολύμηνης εμπεριστατωμένης έρευνας, διακριβώθηκε πλήρως η δράση οργανωμένου εγκληματικού δικτύου, το οποίο δραστηριοποιείτο συστηματικά στην κατ’ επάγγελμα διευκόλυνση της παράνομης εισόδου αλλοδαπών στην ελληνική επικράτεια.

Η έρευνα διενεργήθηκε με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, του Τμήματος Συλλογής και Διαχείρισης Πληροφοριών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου και τη συνεργασία του Κεντρικού Λιμεναρχείου Μυτιλήνης.

Ως προς το χρονικό της υπόθεσης, τον περασμένο Φεβρουάριο, από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας σε βάρος δύο αλλοδαπών, μελών Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (Μ.Κ.Ο.), για πλαστογραφία, παραβίαση μυστικών της Πολιτείας, κατασκοπεία και παράνομη κατοχή φορητών ασυρμάτων ναυτικού τύπου.

Σημειώνεται ότι οι δυο αλλοδαποί είχαν εντοπιστεί στη Μυτιλήνη, να επιβαίνουν σε όχημα, τύπου τζιπ, το οποίο κάτω από τις νόμιμες πινακίδες κυκλοφορίας έφερε επικολλημένες πλαστές πινακίδες, στρατιωτικού τύπου, με εθνόσημο.

Με αφορμή την υπόθεση αυτή διενεργήθηκε, κατόπιν παραγγελίας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Μυτιλήνης, προκαταρτική εξέταση, σ το πλαίσιο της οποίας διακριβώθηκε η δράση της παραπάνω εγκληματικής οργάνωσης και η εμπλοκή (30) ατόμων, (6) ημεδαπών και (24) αλλοδαπών, μελών της ίδιας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (Μ.Κ.Ο.).

Όπως προέκυψε, η συγκεκριμένη εγκληματική οργάνωση, η δράση της οποίας προσδιορίζεται τουλάχιστον από τα τέλη του 2015, δραστηριοποιούνταν στη συστηματική διευκόλυνση της παράνομης εισόδου αλλοδαπών στην ελληνική επικράτεια, μέσω των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου, παρέχοντας άμεση συνδρομή στα οργανωμένα κυκλώματα παράνομης διακίνησης μεταναστών.

Απώτερος σκοπός ήταν η αποκόμιση κέρδους από την λειτουργία της ως Μ.Κ.Ο., παρά τον μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα της, είτε με την αποδοχή δωρεών υλικών αντικειμένων, είτε με επιχορηγήσεις, είτε με την κατάθεση χρηματικών ποσών από ιδιώτες ή συλλογικούς φορείς σε συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό και σε ιστότοπο δωρεών (donations).

Ως προς τη μεθοδολογία δράσης τους, οι εμπλεκόμενοι συμμετέχοντας σε κλειστές - κρυπτογραφημένες ομάδες εφαρμογής κοινωνικής δικτύωσης και επικοινωνίας, λάμβαναν - σε χρόνους καθοριστικούς - πληροφορίες και στοιχεία, εμπιστευτικού χαρακτήρα, για τις προερχόμενες από την Τουρκία προσφυγικές ροές.

Ανάλογες πληροφορίες συνέλλεγαν μέσω παράνομης παρακολούθησης των ασυρματικών επικοινωνιών ελληνικών και ξένων Αρχών (Λιμενικό Σώμα – FRONTEX κ.λπ.) καθώς και μέσω κατόπτευσης του θαλάσσιου χώρου με τη χρήση σύγχρονων μέσων (μονοκυάλια-διόπτρες κ.λπ.).

Οι πληροφορίες αφορούσαν, κυρίως,

τους χώρους συγκέντρωσης στα τουρκικά παράλια και τον χρόνο εκκίνησης συγκεκριμένων προσφυγικών ροών προς τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου (Λέσβος και Σάμος),
τις συντεταγμένες (γεωγραφικό μήκος και γεωγραφικό πλάτος) συγκεκριμένων προσφυγικών ροών και της κατεύθυνσης αυτών σε συγκεκριμένο χρόνο και τόπο,
τον αριθμό των επιβαινόντων αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών σε λέμβους, καθώς και την επικρατούσα κατάσταση κατά την διάρκεια της πλεύσης των λέμβων και
τον τελικό προορισμό τους (χώρος προσαιγιάλωσης).
Για τις πληροφορίες αυτές δεν ενημέρωναν τις αρμόδιες για την έρευνα και διάσωση Αρχές, ως όφειλαν, λόγω της ένταξης και συμμετοχής τους στον αντίστοιχο εθνικό και τοπικό σχεδιασμό έρευνας και διάσωσης.

Επιπλέον, σε συνεργασία με άλλες ομοειδείς οργανώσεις, συμμετείχαν σε άτυπο σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων σχετικά με τις πολυάριθμες αφίξεις παράτυπων μεταναστών από τα τουρκικά παράλια, χωρίς το σχέδιο αυτό να έχει γνωστοποιηθεί και εγκριθεί αυτό από τις αρμόδιες Αρχές.

Στο πλαίσιο αυτό, κατά το χρονικό διάστημα από 09-12-2017 έως 09-02-2018, τα μέλη της οργάνωσης, σε δεκάδες περιπτώσεις, ανέμεναν συστηματικά και οργανωμένα την άφιξη λέμβων με παράτυπους αλλοδαπούς, χρησιμοποιώντας το προαναφερόμενο όχημα, με τις πλαστογραφημένες πινακίδες κυκλοφορίας.

Από τον συνολικό τρόπο λειτουργίας τους προσδιορίζεται ότι παρείχαν άμεση συνδρομή σε οργανωμένα κυκλώματα παράνομης διακίνησης μεταναστών καθώς ενεργώντας με πρόθεση διευκόλυναν την κατ’ επάγγελμα και συνήθεια διακίνηση μεγάλου αριθμού υπηκόων τρίτων χωρών, προς τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου (Λέσβος και Σάμος) σε (11) τουλάχιστον περιπτώσεις, από τον Αύγουστο του 2016 μέχρι τον Ιανουάριο του 2018.

Από την παράνομη δράση της η εγκληματική οργάνωση αποκόμισε (μέσω των μεθόδων που προαναφέρθηκαν) σημαντικά χρηματικά πόσα, το ύψος των οποίων αποτελεί αντικείμενο προσδιορισμού από αρμόδιες Αρχές.

Η κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία, που σχηματίστηκε σε βάρος των εμπλεκομένων, αφορά -κατά περίπτωση- στα αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, της κατασκοπείας, της παραβίασης μυστικών της Πολιτείας, της πλαστογραφίας, καθώς και των παραβάσεων του Κώδικα Μετανάστευσης και της νομοθεσίας για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες.

Η δικογραφία υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης και η υπόθεση παραπέμφθηκε σε κυρία ανάκριση, ενώ με σχετικά εντάλματα συνελήφθησαν στη Μυτιλήνη δυο από τους εμπλεκομένους αλλοδαπούς την 21 Αυγούστου 2018 και ένας ημεδαπός σήμερα (28 Αυγούστου 2018) το πρωί.

Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη προκειμένου να προσδιοριστεί όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητας της εγκληματικής οργάνωσης και οι διασυνδέσεις της.


Η απάντηση της ERCI

Με έντονο προβληματισμό και ανησυχία παρακολουθούμε τις εξελίξεις σχετικά με έρευνα που διεξάγεται σε ανθρώπους του οργανισμού μας. Αρνούμαστε τις κατηγορίες που προκύπτουν απο την έρευνα και με έκπληξη πληροφορούμαστε τα περί της εμπλοκής 30 ατόμων τα οποία φέρονται να ανήκουν αποκλειστικά και μόνο στον οργανισμό μας εν αντιθέσει με τα στοιχεία της δικογραφίας που μας κοινοποιήθηκε όπου αναφέρεται ότι εκ των 30 εμπλεκομένων, υπάρχουν αρκετά μέλη διαφόρων οργανώσεων.

Από την πρώτη στιγμή, όσοι από τους εργαζόμενους και εθελοντές της ERCI έχουν κλητευθεί, έχουν οικειοθελώς παρουσιαστεί στις αρμόδιες αρχές στη Λέσβο στο στάδιο της προανάκρισης με καταθέσεις και σχετικά υπομνήματα.

Αρκετά αναληθή και αβάσιμα δημοσιεύματα πέραν όλων των άλλων, έρχονται σε αντίθεση με τα οικονομικά στοιχεία που έχουν προσκομιστεί και είναι ήδη στην διάθεση των αρχών αλλά και με τα αποτελέσματα του ελέγχου των οικονομικών στοιχείων του οργανισμού από παγκοσμίου φήμης και κύρους ελεγκτικό οργανισμό. Επιπλέον η έρευνα των αρμοδίων ελληνικών αρχών βρίσκεται σε εξέλιξη κι εκφράζουμε την πίστη και βεβαιότητα μας πως θα αποσαφηνιστούν όλα όσα διακινούνται στον τύπο τις τελευταίες ώρες.

Τέλος, θεωρούμε υποχρέωσή μας να εκφράσουμε την πλήρη εμπιστοσύνη στο ήθος και την αμεροληψία της ελληνικής δικαιοσύνης και την προσήλωση μας στη εύρυθμη και σύννομη λειτουργία των θεσμών. Έτσι ακριβώς πράττουμε στα τρία χρόνια λειτουργίας μας κατα τα οποία ενεργούμε σε στενή συνεργασία με τις Αρχές βοηθώντας δεκάδες χιλιάδες συνανθρώπους μας.

Πληροφορίες για την ERCI

Το Emergency Response Centre International (ERCI) είναι μια ελληνική Αστική Μη Κερδοσκοπική οργάνωση με στόχο την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε ανθρωπιστικές κρίσεις και φυσικές καταστροφές. Το ERCI είναι ενεργό στη Μυτιλήνη από το 2015 με αδιάκοπη και ουσιαστική παρουσία. Στον τομέα του προσφυγικού στη Μυτιλήνη το ERCI δραστηριοποιείται στους τομείς της: Έρευνας και Διάσωσης, Ιατρικής Περίθαλψης, Παιδείας-Εκπαίδευσης και Παροχής Υποστηρικτικών Υπηρεσιών σε Δομείς Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών.

Μέσω του προγράμματος Έρευνας και Διάσωσης, το ERCI συνδράμοντας τις λιμενικές αρχές, έχει βοηθήσει στη διάσωση χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που προσπαθούσαν να προσεγγίσουν στην Ελλάδα μέσω ανασφαλών πλωτών μέσων. Επιπλέον, έχει συμμετάσχει σε κοινές επιχειρήσεις διάσωσης με τις τοπικές Λιμενικές Αρχές, και τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς φορείς, όποτε έχει ζητηθεί η συνδρομή της. Το ERCI είναι μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Θαλάσσιας Διάσωσης (International Maritime Rescue Federation). Η συνδρομή του ERCI στην Έρευνα και Διάσωση έχει βραβευτεί από το Propeller Club του Πειραιά στα βραβεία AMVER και με τιμητική πλακέτα απο το Protector (της Βρετανικής Frontex) – Στο πλαίσιο του προγράμματος περιλαμβάνεται η καθημερινή ολονύχτια παρουσία εθελοντικών μελών της διασωστικής ομάδας, διασωστικού εξοπλισμού και οχήματος που βρίσκονται σε επιφυλακή, σε παραθαλάσσιο σημείο της Νότιας Μυτιλήνης.

Στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Προσφύγων και Μεταναστών Λέσβου “Μόρια” το ERCI λειτουργεί καθημερινή ιατρική κλινική που προσφέρει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας ιατρικής περίθαλψης σε εκατοντάδες ασθενείς κάθε εβδομάδα.

Στο Κέντρο Φιλοξενίας “Κάρα Τέπε” το ERCI προσφέρει παιδικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες καθώς και ένα πρόγραμμα “Υγιεινής” (WASH) βοηθώντας τους κατοίκους του Κέντρου φιλοξενίας να διατηρούν την προσωπική τους υγιεινή και να προστατεύονται από δερματικές ασθένειες που ευδοκιμούν σε ανάλογες συνθήκες.

Μέσα στους τελευταίους 12 μήνες το ERCI έχει δωρίσει περισσότερα από 89.000 αντικείμενα πρώτης βοηθείας όπως παιδικά ρούχα, μπουφάν για ενήλικες και παιδιά, είδη προσωπικής υγιεινής στους πρόσφυγες που βρίσκονται στη Μυτιλήνη.

Πέραν του Προσφυγικού, το ERCI ανταποκρίνεται και σε έκτακτες περιστάσεις εν γένει στην Ελλάδα: στις πρόσφατες φονικές πυρκαγιές στην περιοχή της Αττικής το ERCI μετέφερε δύο διασωστικά σκάφη από την Μυτιλήνη στην Αθήνα μαζί με εξειδικευμένους εθελοντές προκειμένου να συμμετάσχουν σε συνεργασία με άλλες εθελοντικές ομάδες και τις τοπικές Λιμενικές Αρχές στην αναζήτηση αγνoουμένων στα παράλια της Ανατολικής Αττικής ενώ παλαιότερα είχε συνδράμει στους σεισμούς και στη φωτιά στη Λέσβο.

Το έργο αυτό η ERCI έχει καταφέρει να φέρει εις πέρας με τη βοήθεια 100% ιδιωτικών δωρεών, που έχουν δηλωθεί σύμφωνα με τους κανονισμούς στο σύνολο τους στις οικονομικές αρχές της χώρας ενώ έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος των οικονομικών στοιχείων του οργανισμού από παγκοσμίου φήμης και κύρους ελεγκτικό οργανισμό – η λίστα όλων των χρηματοδοτικών εισφορών είναι στη διάθεση των αρμόδιων δικαστικών αρχών.

Βασική αρχή του οργανισμού αποτελεί η υποστήριξη προς τις αρμόδιες εθνικές και τοπικές αρχές για τη διαχείριση φιλανθρωπικών κρίσεων. Η ERCI έχει συσταθεί και λειτουργεί σε καθεστώς απόλυτης διαφάνειας με μοναδικό στόχο τη φιλανθρωπική της δράση χωρίς ποτέ να έχει δώσει το οποιοδήποτε δικαίωμα λόγω πράξης η παράλειψης της σε τρίτα πρόσωπα για αμφισβήτηση αυτού.