Τρίτη, 22 Μαΐου 2018

Στεντ έβαλε σήμερα ο ΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλος

Στον ετήσιο καρδιολογικό έλεγχο υποβλήθηκε σήμερα, στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, ο .....
Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

"Στις 18:30 σήμερα ολοκληρώθηκε στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, ο ετήσιος καρδιολογικός έλεγχος του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκοπίου Παυλοπούλου.

Κατά την διάρκεια του ελέγχου, αποφασίστηκε η τοποθέτηση ενός stent και η διαδικασία ολοκληρώθηκε απολύτως επιτυχώς.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ακολουθήσει αύριο κανονικά το πρόγραμμά του στην Προεδρία της Δημοκρατίας" αναφέρει η ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας.


Τι είναι η αγγειοπλαστική με μπαλόνι και η τοποθέτηση stent;

Διαδερμική διαυλική αγγειοπλαστική με μπαλόνι [Percutaneous Transluminal Balloon Angioplasty] – όπως ονομάζεται ακριβέστερα – είναι η διαπλάτυνση ενός στενωμένου αγγείου με ειδικό καθετήρα που στην άκρη του έχει ένα μικρό μπαλόνι και που εισάγεται μέσα στον αυλό του αγγείου διαμέσου του δέρματος χωρίς να γίνει χειρουργική τομή. Η επέμβαση γίνεται συνήθως με τοπική αναισθησία. Αρχικά παρακεντάται μια αρτηρία με εύκολη πρόσβαση, όπως η μηριαία αρτηρία στη βουβωνική περιοχή, η βραχιόνια αρτηρία στο βραχίονα ή η κερκιδική στον καρπό. Προωθείται ένας καθετήρας προς την περιοχή του ενδιαφέροντος, γίνεται έγχυση σκιαγραφικής ουσίας και λαμβάνονται ακτινογραφίες (αγγειογραφία).
Κατόπιν γίνεται η αγγειοπλαστική με μπαλόνι, δηλαδή ο ιατρός φουσκώνει με αέρα το μπαλόνι μέσα στο στενωμένο αγγείο. Αυτό βοηθά να διευρυνθεί το αγγείο και να αυξηθεί η ροή του αίματος που περνάει μέσα απ’ αυτό.

Στην εικόνα φαίνονται οι φάσεις διάνοιξης της στένωσης μιας αρτηρίας με καθετήρα που φέρει μπαλόνι αγγειοπλαστικής
Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να γίνει τοποθέτηση ενός μεταλλικού stent (ενδονάρθηκα) μέσα στο αγγείο για υποστήριξη του τοιχώματός του ώστε να το διατηρήσει ανοικτό. Το stent είναι σωληνάκι με τοίχωμα σε μορφή μεταλλικού πλέγματος, συνήθως κατασκευασμένο από nitinol. Η απόφαση για χρήση stent ή όχι εξαρτάται κυρίως από τη θέση και τη φύση της βλάβης.

http://www.angionet.gr/therapeia/aggeioplastiki-topothetisi-stent/