Τετάρτη, 1 Μαρτίου 2017

Σκάνδαλο Καλογρίτσα

Η τράπεζα Αττικής απάντησε με μία οργισμένη επιστολή, την οποία ....
επικαλείται στο ρεπορτάζ του ο ΣΚΑΪ, στην οποία γίνεται λόγος ακόμη και για απειλές σε βάρος στελεχών της

Επιπρόσθετη χρηματοδότηση και μάλιστα με πιεστικό τρόπο, ζητούσε από την Attica bank η εταιρία Τοξότης Α.Ε. του ομίλου Καλογρίτσα, παρά το σάλο που ξεσήκωσε ο πακτωλός δανειοδοτήσεων με ανύπαρκτες εξασφαλίσεις, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, στις 24 Ιανουαρίου η οικογένεια Καλογρίτσα ζήτησε επιπλέον δάνειο.

Το συγκεκριμένο αίτημα, πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία για την υποβολή προσφορών για το τέταρτο τμήμα του αυτοκινητόδρομου Πάτρα Πύργος, για το οποίο, όπως και τα τρία προηγούμενα, κηρύχθηκε προσωρινός ανάδοχος η εταιρεία Τοξότης.

Η τράπεζα Αττικής, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, αναγκάστηκε να απαντήσει με μία οργισμένη επιστολή - την οποία έχει στη διάθεση του, όπως αναφέρει, ο σταθμός - στην οποία γίνεται λόγος ακόμη και για απειλές σε βάρος στελεχών της.

Στην επιστολή, που έχει αποδέκτες τον Χρήστο Καλογρίτσα και τον γιο του Γιάννη, η Attica bank μεταξύ άλλων υπενθυμίζει πως ο λογαριασμός της σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπερβεί τα 108 εκατομμύρια ευρώ, αλλά και ότι θα πρέπει να έχει μειωθεί σε 100 εκατομμύρια ευρώ κατ' ελάχιστον έως το τέλος του 2017.

Η τράπεζα μάλιστα ρωτά τους Χρήστο και Γιάννη Καλογρίτσα με ποια λογική στέλνουν απειλητικά και απαράδεκτα μηνύματα και επιστολές στα στελέχη της, ενώ απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση σε ό,τι αφορά τα δημόσια έργα που έχει αναλάβει η εταιρία Τοξότης, λέγοντας ότι αν δεν είναι σε θέση να τα φέρει εις πέρας, η τράπεζα θα επιδιώξει να τα αναλάβουν άλλοι αξιόπιστοι φορείς.

Ακόμα, η Attica bank διερωτάται πως η εταιρία είναι έτοιμη να σπαταλήσει δεκάδες εκατομμύρια σε επιχειρήσεις ΜΜΕ και δεν τοποθετεί τα κεφάλαια αυτά στον Όμιλο των τεχνικών επιχειρήσεων για να τις καταστήσει ενήμερες και αξιόχρεες.

Το ρεπορτάζ που μετέδωσε ο ΣΚΑΙΌπως δημοσιεύει σήμερα η Καθημερινή η επιστολή ξεκινά: «Με έκπληξη ελάβαμε την από 24.01.2017 επιστολή σας, οταν γνωρίζουμε ότι σήμερα (25.01.2017) είχε προγραμματισθεί συνάντηση της Διοίκησης της Εταιρείας σας με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Τράπεζάς μας για να του υποβάλλετε σχέδιο αναδιάρθρωσης του Ομίλου των Εταιρειών σας. Προς τι λοιπόν εξυπηρετεί την εξεύρεση λύσης ενός τόσου σοβαρού προβλήματος σας η αποστολή, ολίγες ώρες προηγουμένως, μιας επιστολής, με την οποία αποπειράσθε απαραδέκτως να πιέσετε την Τράπεζα σε λήψη εσπευσμένων και προφανώς εσφαλμένων και σε βάρος της αποφάσεων;
Γνωρίζετε κάλλιστα παντός άλλου ότι η σημερινή Διοίκηση της Τράπεζας παρέλαβε τον λογαριασμό του Ομίλου σας σε δυσανάλογο ύψος αναφορικά με τις εξασφαλίσεις του και μάλιστα έναν λογαριασμό που αυξήθηκε υπερβολικά στο άμεσο παρελθόν και σε ιδιαίτερα σύντομο χρονικό διάστημα».

«Μπροστά σε αυτά τα ευρήματα, γνωρίζετε επίσης καλά, ότι η Τράπεζα σας έχει ρητώς και απ' αρχής δηλώσει ότι ο λογαριασμός σας αυτός, σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να υπερβεί τα 108 εκ. ευρώ και ότι, μέχρι 31.12.2017, θα πρέπει να έχει μειωθεί σε 100 εκ. ευρώ κατ' ελάχιστον.
Μέχρις ότου δε εσείς ετοιμάσετε, από κοινού με τους συμβούλους σας και μας προτείνετε ένα βιώσιμο σχέδιο αναδιάρθρωσης, γνωρίζετε ότι η Τράπεζά μας, επί ενάμιση μήνα τώρα., σας βοηθά και σας στηρίζει σύμφωνα και με το δικό σας βραχυπρόθεσμο σχέδιο που της έχτε υποβάλει. Περαιτέρω και σε αναμονή του σχεδίου αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεών σας, σας έχουμε καταστήσει γνωστό ότι οφείλετε να εξεύρετε άλλες πηγές χρηματοδότησής σας, από άλλες Τράπεζες και εξ ίδιων διαθεσίμων σας, διότι η Τράπεζά μας αδυνατεί να υπερβεί σε χρηματοδοτήσεις το όριο που σας θέσαμε, των 108 εκατ. ευρώ» συνεχίζει η επιστολή που δημοσιεύεται στην εφημερίδα.

«Πώς λοιπόν ζητάτε πάλι, με την ανωτέρω από 24.01.2017 επιστολή σας, πρόσθετη χρηματοδότηση από την Τράπεζά μας και όχι από άλλες Τράπεζες και μάλιστα πιεστικά, όταν γνωρίζετε οτι με τα αιτούμενα ποσά υπερβαίνετε to τεθέν όριο των 108 εκ. ευρώ; Πώς είναι δυνατόν, επίσης, να ζητάτε την χορήγηση νέων εγγυητικών καλής εκτελέσεως για έργα που δεν έχετε εξεύρει τους αναγκαίους για την κατασκευή τους πόρους; Και με ποια λογική, για όλα αυτα, απευθύνετε απειλητικά και απαράδεκτα μηνύματα και επιστολές στα στελέχη μας;

Κύριοι,
Εάν δεν είσθε σε θέση να φέρετε σε πέρας τα έργα που έχετε αναλάβει είτε με χρηματοδοτήσεις άλλων Τραπεζών ή τρίτων, άλλως εξ ιδίων σας, τότε θα μας αναγκάσετε να σας θέσουμε υπό την εποπτεία μας και να επιδιώξουμε να αναλάβουν και αποπερατώσουν τα εν εξελίξει έργα σας, άλλοι αξιόπιστοι φορείς. Είναι όμως απορίας άξιον πως είσθε έτοιμοι να σπαταλήσετε υπέρογκα ποσά δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε άλλες άσχετες επιχειρήσεις, μέσων μαζικής ενημέρωσης και δεν τοποθετείτε τα κεφάλαια αυτά στον Όμιλο των τεχνικών σας επιχειρήσεων για να τις καταστήσετε ενήμερες και αξιόχρεες. Μια τέτοια συμπεριφορά σας, εάν συνεχισθεί, θα μας αναγκάσει να ζητήσουμε ενδεχομένως τον οικονομικό και νομικό έλεγχο του Ομίλου σας, ώστε να περιοριστούν τυχόν άσκοπες δαπάνες που γίνονται σε βάρος των τρεχουσών υποχρεώσεων και των πιστωτών σας» καταλήγει η επιστολή.

Βεβαιωθείτε ότι διαβάσατε τους Ορους σχολιασμού πριν αναρτήσετε το σχόλιό σας. Υπεύθυνος για κάθε σχόλιο είναι ο ίδιος ο σχολιαστής και η συμμετοχή του στη συζήτηση τεκμαίρει την ανεπιφύλακτη αποδοχή αυτού του όρου.