Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Σκάνδαλο εκατομμυρίων στο Δήμο Θεσσαλονίκης - Στο μικροσκόπιο η Διοίκηση Μπουτάρη


Έντονη συζήτηση αυτή την ώρα στο Δημοτικό Συμβούλιο (δείτε το live εδώ)
Απολύτως βέβαιος Μπουτάρης, ότι η Δικαιοσύνη θα φοβηθεί να τον αγγίξει, ό,τι κι αν έχει κάνει, έφυγε ταξιδάκι !
"Ο κ.Μπουτάρης επέλεξε να απουσιάσει αντί να είναι εδώ να δώσει εξηγήσεις", αναφέρει ο Σταύρος Καλαφάτης
Μείζον πολιτικό θέμα προκύπτει αν επιβεβαιωθούν όσα καταγγέλλουν δημοτικοί σύμβουλοι για σκάνδαλο εκατομμυρίων ...
στον τομέα της καθαριότητας με τις ευθύνες να αγγίζουν τους αρμόδιους αντιδημάρχους και το σύνολο της διοίκησης Μπουτάρη.

Μάλιστα η ιστορία που θα έχει συνέχεια τις επόμενες ημέρες εγείρει ερωτήματα για κακοδιαχείριση στο δήμο Θεσσαλονίκης σε διάφορους τομείς και αποδεικνύει πως ο “άλλος αέρας που φύσηξε” στην πόλη με τον Γιάννη Μπουτάρη, φέρνει και την μπόχα του πρόσφατος παρελθόντος.

Η υπόθεση ανοίγει έπειτα από συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τον περασμένο Σεπτέμβρη, όταν έρχεται προς ψήφιση η εκχώρησης μιας σύμβασης 282.900,00 ευρώ που αφορά την επισκευή “Σαρώθρων και πολυμηχανημάτων” του δήμου Θεσσαλονίκης από μία εταιρία σε μία άλλη. Πρόσχημα αυτής της ασυνήθιστης ενέργειας οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η πρώτη εταιρία στην εκτέλεση του έργου λόγω capital control, κινδύνου για Grexit κ.α. Ο δημοτικός σύμβουλος της Ανοιχτής Πόλης, Γιώργος Αβαρλής, εκφράζει δημόσια την απορία του για την πρακτική μιας επιχείρησης να “χαρίζει” σε μία άλλη μερικές χιλιάδες ευρώ, σε μία τόσο δύσκολη συγκυρία, αλλά παρόλ” αυτά η απόφαση εγκρίνεται κατά πλειοψηφία από την Πρωτοβουλία του Γιάννη Μπουτάρη, καθώς η διοίκηση δεν διαπιστώνει τίποτα το περίεργο.
Σταύρος Καλαφάτης: "Να δώσει εξηγήσεις ο Γιάννης Μπουτάρης"

Ακολουθούν μήνες συζητήσεων και ερευνών, το θέμα επανέρχεται άλλες δύο φορές στο δημοτικό συμβούλιο, η οικονομική επιτροπή του δήμου αναζητά στοιχεία για τις εμπλεκόμενες εταιρίες και δημοτικοί σύμβουλοι από το σύνολο των παρατάξεων αμφισβητούν πλέον τις ενέργειες των αρμόδιων αντιδημάρχων και τη φερεγγυότητα των επιχειρήσεων. Τελικά και αφού οι αντιδρώντες στη σύναψη των συμβάσεων με τις δύο εταιρίες, αντιμετωπίζουν τις ειρωνείες του αντιδημάρχου καθαριότητας Θανάση Παππά και την αδιαφορία του αντιδημάρχου επιχειρηματικότητας κ.Λεκάκη, αναλαμβάνουν σε ρόλο ντεντέκτιβ να διαπιστώσουν οι ίδιοι αν οι δύο εταιρίες είναι αξιόπιστες. Εταιρίες που προνομιακά συνεργάζονται με δήμους σε όλη την Ελλάδα, ενώ μόνο την τελευταία περίοδο έχουν συμβάσεις με το δήμο Θεσσαλονίκης ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ.

Συμβάσεις εκατομμυρίων σε επιχειρήσεις-φαντάσματα

Το πρώτο πράγμα που διαπιστώνουν είναι πως και οι δύο επιχειρήσεις είναι “ανύπαρκτες”. Ενώ δηλαδή παρουσιάζουν από το 2011 κύκλους εργασιών, δημοσιεύουν ισολογισμούς, κλείνουν δουλειές με πολλούς δήμους και αναφέρουν ότι διαθέτουν μέχρι και ISO, απλώς δεν υπάρχουν. Οι δημοτικοί σύμβουλοι Ανδρέας Κουράκης από την Πρωτοβουλία, Γιώργος Αβαρλής από την παράταξη Ανοιχτή Πόλη και Εφραίμ Κυριζίδης της παράταξης Εντάξει, πραγματοποιούν αυτοψία, ως μέλη της οικονομικής επιτροπής του δήμου, στα κτίρια που δηλώνουν ως έδρα οι δύο εταιρίες, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι πληρούν τους όρους -όπως έχουν δηλώσει – για να συνάπτουν με το δήμο συμβάσεις. Ότι διαθέτουν δηλαδή κατάλληλες κτιριακές εγκαταστάσεις. Από την αυτοψία προκύπτει βέβαια πως στις διευθύνσεις που δηλώνουν οι δύο εταιρίες δεν υπάρχει τίποτα. Όπως αποτυπώνεται και σε φωτογραφίες των Δημοτικών Συμβούλων οι δύο εταιρίες ούτε υπάρχουν, αλλά και ούτε υπήρξαν και δραστηριοποιήθηκαν στο παρελθόν στις διευθύνσεις που έχουν δηλώσει στο Καλοχώρι. Όπως δήλωσαν στο Κόκκινο μάλιστα οι σύμβουλοι που πραγματοποίησαν την αυτοψία, στους δηλωθέντες χώρους εντόπισαν κτίρια ερείπια, ενώ δεν διέθεταν καν χελώνα της ΔΕΗ και κατ” επέκταση ηλεκτρικό ρεύμα.
Ρία Καλφακάκου: "Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα"

Ο δήμος Θεσσαλονίκης είχε δηλαδή συνάψει συμβάσεις ύψους 6 εκατομμυρίων όπως τελικά αποδεικνύεται, με μία επιχείρηση που δεν διαθέτει ούτε κτίριο για να στεγαστεί, με τους αρμόδιους αντιδημάρχους να μην μπαίνουν καν στον κόπο, να πραγματοποιήσουν μία ανάλογη αυτοψία στους χώρους, πριν “κλείσουν” τις δουλειές. Και όλα αυτά ενώ μερικούς μήνες νωρίτερα και πιο συγκεκριμένα τον Μάρτιο του 2015 η Περιφέρεια ενημερώνει το δήμο Θεσσαλονίκης πως αφαιρείται η άδεια μιας τρίτης εταιρίας λόγω παρατυπιών, ενώ σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις η επίτροπος του ελεγκτικού συνεδρίου “μπλοκάρει” εντάλματα πληρωμών προς τη μία εταιρία. Η πρώτη περίπτωση αφορά ένταλμα πληρωμής ύψους 52.368,48 ευρώ για επισκευή containers μεταφοράς απορριμμάτων σε εξωτερικά συνεργεία, ενώ η δεύτερη την επισκευή κάδων απορριμμάτων με ένταλμα πληρωμής ύψους 31.106,7 ευρώ. Μάλιστα η εταιρία ελέγχεται από το ελεγκτικό συνέδριο γιατί δεν προσκόμισε άδεια νομίμου λειτουργίας, ενώ όπως καταγράφεται στη σχετική έκθεση ποτέ δεν ελέγχθηκε επακριβώς το έργο που παρέδωσε.

Παρά το γεγονός ότι οι φωνές είναι πολλές και τα ερωτηματικά για τη λειτουργία των δύο εταιριών ακόμη περισσότερα, ο δήμος Θεσσαλονίκης κλείνει δουλειές με αυτές, ενώ η τελευταία έγγραφη αναφορά υπηρεσίας για εκτέλεση της τελευταίας αμαρτωλής σύμβασης, έχει ημερομηνία 16/2/2016.


Ανοίγει θέμα κακοδιαχείρισης του δήμου

Η υπόθεση των εταιριών αναμένεται με ενδιαφέρον να έρθει στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας στο Δήμο Θεσσαλονίκης, παρασκηνιακά όμως το θέμα ήδη κινείται και προκαλεί σεισμό στην Πρωτοβουλία του Γιάννη Μπουτάρη. Από τη σχετική έρευνα προκύπτει απίθανη προχειρότητα στον τρόπο διοίκησης του δήμου, με αντιδημάρχους στα όρια νευρικής κρίσης να κάνουν λόγο για τεράστιες ευθύνες συγκεκριμένων προσώπων. Χαρακτηριστικό είναι ότι με αφορμή τη σύμβαση στη καθαριότητα ζητήθηκε η εγγυητική επιστολή που κατέθεσε η εταιρία για να πάρει το έργο, η οποία όπως και πολλές άλλες δεν βρίσκεται στα χέρια της αρμόδιας αντιδημάρχου και μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές αναζητείται.

Παράλληλα στελέχη της Πρωτοβουλίας επιρρίπτουν ευθύνες σε μέλη της παράταξης και πρώην αντιδήμαρχο για προνομιακές σχέσεις με τους επιχειρηματίες-ιδιοκτήτες των δύο εταιριών, ενώ φέρονται να ζητούν την καρατόμηση των αρμοδίων αντιδημάρχων από το Γιάννη Μπουτάρη μέχρι και την έναρξη του δημοτικού συμβουλίου της Δευτέρας.

Από την άλλη άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τα πράγματα στο δήμο, ισχυρίζονται ότι η συγκεκριμένη υπόθεση είναι ενδεικτική του τρόπου διοίκησης Μπουτάρη, των υπερεξουσιών που απολαμβάνουν συγκεκριμένοι αντιδήμαρχοι και της πίεσης και απαξίωσης που δέχεται το δημοτικό συμβούλιο από τα ίδια πρόσωπα. Μάλιστα δηλώνουν με νόημα πως αν δεν ήλεγχε εξονυχιστικά όλες τις συβάσεις ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Αβαρλής και δεν κινούσε μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της οικονομικής επιτροπής τη διαδικασία της έρευνας, η σύμβαση θα έτρεχε κανονικά.

Αντίστοιχα φυσικά ερωτήματα προκύπτουν για συμβάσεις των συγκεκριμένων εταιριών με πολλούς δήμους της χώρας, με τη σχετική έρευνα να ανοίγει, καθώς αν αποδειχτούν ορθές οι καταγγελίες, αποδεικνύεται πως δύο από τους εθνικούς προμηθευτές στον τομέα της καθαριότητας, είναι εταιρίες φαντάσματα.

* Όλα τα στοιχεία της υπόθεσης -έγγραφα, ονόματα εταιριών και επιχειρηματιών, αποφάσεις ΔΣ,- βρίσκονται στη διάθεσή μας και επιφυλασσόμαστε για τη δημοσίευσή τους μετά το Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας.

Παρακολουθήστε την υπόθεση στο http://www.komistes.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου