Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Νέος Πρόεδρος στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, αντικαθιστά τον Ν. Μέρτζο

Τέλος εποχής στο σπουδαιότερο πνευματικό ίδρυμα της Θεσσαλονίκης, την Ε.Μ.Σ. Μετά από δεκαετή -στη θέση του Προέδρου- προσφορά του Νίκου Μέρτζου, ήρθε η ώρα του Καθηγητή....


Αθανάσιου Καραθανάση, στον οποίο ευχόμαστε κάθε επιτυχία.

Ο Νικόλαος Μέρτζος διετέλεσε Πρόεδρος της Ε.Μ.Σ. από το 2006 έως σήμερα, αντικαθιστώντας τον επί τριακονταετία Πρόεδρο, Κωνσταντίνο Βαβούσκο (1976-2006)



Σ Υ Ν Τ Ο Μ Ο  Β Ι Ο Γ Ρ Α Φ Ι Κ Ο Σ Η Μ Ε Ι Ω Μ Α Τ Ο Υ Α Θ Α Ν Α Σ Ι Ο Υ Ε . Κ Α Ρ Α Θ Α Ν Α Σ Η
Γεννήθηκε το 1946. Σπούδασε Φιλολογία, Ιστορία και Θεολογία στο Α.Π.Θ. Διδάκτωρ Φιλολογίας (1975) και Θεολογίας-Εκκλησιαστικής Ιστορίας (1985) του ιδίου Πανεπιστημίου, Υφηγητής και Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και τακτικός Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής (τομεύς Ιστορίας) του ΑΠΘ από το 1989 στην έδρα της Ιστορίας του Ελληνισμού.
Μεταπτυχιακές σπουδές στο Ελληνικό Ινστιτούτο Βενετίας και στο Πανεπιστήμιο της Πάδοβας (1969-1972) και στην Ecole Pratique des Hautes-Etudes-Paris (1979-1981). Εργάσθηκε ως ερευνητής στο ΄Ιδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου (Ι.Μ.Χ.Α., 1974-1988). Δίδαξε στα Τμήματα Ιστορίας και Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Νεοελληνική και Βαλκανική ιστορία (1992-2004). Από το 2000 διδάσκει στην Ακαδημία της Αστυνομίας (Θεσσαλονίκη) τα παραπάνω μαθήματα. Περιοδικώς έδωσε διαλέξεις στην (τότε) Σχολή Πολέμου.
Ασχολείται με θέματα της Μεταβυζαντινής και Νεοελληνικής Ιστορίας, της Ιστορίας των Βαλκανίων, της ιστορίας της Μακεδονίας και της Μ. Ασίας και του Νεοελληνικού Διαφωτισμού. Συνέγραψε 25 αυτοτελή έργα και 200 μελέτες ελληνικά και ξένα περιοδικά. Είναι μέλος επιστημονικών εταιρειών, έλαβε μέρος σε διεθνή συνέδρια, δίδαξε σε ξένα πανεπιστήμια. Μελέτησε ελληνικές και ξένες αρχειακές μονάδες, πραγματοποίησε επιστημονικές αποστολές σε ευρωπαϊκές χώρες, στην Αυστραλία, την Αμερική και τις Βαλκανικές χώρες ως συνεργάτης της Βουλής των Ελλήνων, της οποίας είναι μέλος της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας. Διηύθυνε επιστημονικά προγράμματα του Α.Π.Θ. Επιμελήθηκε τόμους της Βαλκανικής Βιβλιογραφίας του Ι.Μ.Χ.Α. και επιστημονικά αφιερώματα σε διακεκριμένες προσωπικότητες.
Διετέλεσε Γενικός Γραμματεύς της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (2000-2006), του Δ.Σ. του Ι.Μ.Χ.Α., του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης. Διετέλεσε Αναπληρωτής Πρόεδρος και Πρόεδρος του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας (1997-2001), Συγκλητικός του Α.Π.Θ. και μέλος επιτροπών του Α.Π.Θ. Είναι ΄Αρχων Διερμηνεύς του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.
Στη στρατιωτική του θητεία (1972-1974) υπηρέτησε ως ΄Εφεδρος Αξιωματικός των Δυνάμεων Καταδρομών, δραστηριοποιηθείς στη συνέχεια ως μέλος της Λέσχης Ελλήνων Καταδρομέων Θεσσαλονίκης.
Νυμφευμένος με την πανεπιστημιακό Ελένη-Αιμιλία Παπαεμμανουήλ, με την οποία έχουν δύο θυγατέρες.
Ομιλεί τη γαλλική, ιταλική, αγγλική, ρουμανική, βουλγαρική (μέτρια).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου