Δευτέρα 25 Ιουλίου 2022

Ο Τάσος και ο Χρήστος μαζί με ολίγα νομικούλια

 Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης

          Άκουσα προχθές στο ραδιόφωνο τον κ. Νίκο Λάμψα να απονέμει έπαινο σε δύο πυροσβέστες που σπάζοντας την πόρτα του σπιτιού του...

εισέβαλαν και έσβησαν τη φωτιά που θα το κατάκαιγε. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός, ότι οι πυροσβέστες Τάσος και Χρήστος άφησαν και σημείωμα, με το οποίο ζητούσαν συγγνώμη για τη ζημιά.  Με παραξένεψε το γεγονός της συγγνώμης, αλλά η εξήγηση δόθηκε μετ’ ου πολύ. Σε άλλες πυρκαγιές, όπου συνέβησαν παρόμοια περιστατικά, οι ιδιοκτήτες των σπιτιών που σώθηκαν ζήτησαν αποζημίωση για τις σπασμένες πόρτες.   Μιλάμε για τόση μαλακία.

           Ως νομικός που είμαι δεν μπόρεσα να αντισταθώ στην ανάγκη να εξηγήσω, γιατί ουδεμίας αποζημίωσης δικαιούνται οι ανεγκέφαλοι που ζήτησαν αποζημίωση. Κάτι που έπρεπε να έχουν κάνει οι δημοσιοκάφροι, αν ήξεραν να κάνουν τη δουλειά τους.  Και εξηγούμαι: βγαίνω από το διαμέρισμά μου και βλέπω το κλιμακοστάσιο της πολυκατοικίας να είναι γεμάτο καπνούς που προέρχονται από το διαμέρισμα του γείτονα. Χτυπάω το κουδούνι, μήπως κάποιος κοιμάται μέσα και δεν έχει πάρει είδηση. Καμία απάντηση.  Τότε σπάω την πόρτα, μπουκάρω στο διαμέρισμα του γείτονα, βρίσκω την εστία της φωτιάς και τη σβήνω με δυο κουβάδες νερό. Μέσα στην ταραχή και τη βιασύνη μου κάνω τη μπανιέρα μαντάρα και αχρηστεύω την ηλεκτρική κουζίνα. Ειδοποιηθείς ο γείτονας καταφθάνει αργότερα και μου ζητάει τα ρέστα. Εγώ σπεύδω  στο διαμέρισμά μου, βουτάω τον Αστικό Κώδικα και επιστρέφω διαβάζοντάς του:  

 

 Διοίκηση αλλοτρίων

`Αρθρο 730 -   `Εννοια

  `Οποιος διοικεί χωρίς εντολή ξένη υπόθεση έχει υποχρέωση να τη διεξάγει προς το συμφέρον του κυρίου και σύμφωνα με την  πραγματική  ή την εικαζόμενη θέληση του κυρίου.

  Αντίθετη  θέληση  του  κυρίου για τη διοίκηση της υπόθεσης δεν λαμβάνεται υπόψη, αν αντιβαίνει στο νόμο ή στα χρηστά ήθη.

 

`Αρθρο 731 -     Υποχρεώσεις του διοικητή

   Ο διοικητής αλλοτρίων ευθύνεται για κάθε πταίσμα.  Αν  ανέλαβε  τη διοίκηση  εναντίον  της  πραγματικής ή της εικαζόμενης θέλησης του κυρίου και έπρεπε να το είχε διαγνώσει, ευθύνεται και  για  τα  τυχαία γεγονότα,  εκτός  αν  αποδείξει ότι η ζημία θα επερχόταν και χωρίς την ανάμιξή του.

 

 `Αρθρο 732

         `Οποιος διοίκησε ξένες υποθέσεις για να αποτρέψει κίνδυνο  που  απειλούσε τον κύριο, ευθύνεται μόνο για δόλο και βαριά αμέλεια.

 

Αρθρο 733

         Ο  διοικητής  αλλοτρίων οφείλει, μόλις μπορέσει, να αναγγείλει  στον κύριο ότι ανέλαβε τη διοίκηση και να περιμένει,  αν  δεν  υπάρχει  άμεσος κίνδυνος από την αναβολή, τις οδηγίες του κυρίου.

 

 `Αρθρο 736-   Δικαιώματα του διοικητή

         Αν  ο διοικητής αλλοτρίων ανέλαβε τη διοίκηση προς το συμφέρον  και σύμφωνα με την πραγματική ή την εικαζόμενη θέληση του κυρίου, έχει  δικαίωμα να ζητήσει απ`  αυτόν  τις  δαπάνες  της  διοίκησης  και  την  ανόρθωση   των   ζημιών   κατά  τις  διατάξεις  για  την  εντολή,  που  εφαρμόζονται αναλόγως.

 

          Τελειώνοντας την ανάγνωση του ζήτησα € 30 για τη μπλούζα μου που σκίστηκε, ενόσω έσπαγα την πόρτα,  του είπα, ότι είναι τρόμπας ολκής, τον διαολόστειλα και έφυγα. Μακάρι να μπορούσα να του αφαιρέσω το δικαίωμα ψήφου. Έστω την άδεια οδήγησης.

 

Σώτος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου