Σάββατο 2 Ιουλίου 2022

Δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης μαλώνουν για το Ογκολογικό Νοσοκομείο, που θα γίνει του Αγίου Πέους ανήμερα

 Ο νέος σανός της Θεσσαλονίκης, λέγεται "Ογκολογικό Νοσοκομείο". Για όσους δεν είναι από τα μέρη μας, να τους δώσουμε να καταλάβουν εν συντομία το έργο:

Στη Θεσσαλονίκη υπάρχει ένα μόνο νοσοκομείο για καρκινοπαθείς, το Θεαγένειο. Το οποίο δεινοπαθεί από περιστατικά, καθώς είναι πολύ μικρό για να χωρέσει τα χιλιάδες περιστατικά καρκινοπαθών της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και γειτονικών χωρών, που έρχονται σε αυτό.

Έτσι, από το 1980, η Θεσσαλονίκη ζητά ένα νέο, σύγχρονο, μεγάλο, Ογκολογικό Νοσοκομείο, για να αντιμετωπίζεται με αξιοπρέπεια η σημαντικότερη ασθένεια του είδους μας.

Κατά καιρούς, όπως συμβαίνει πάντα με τα διάφορα "έργα" που είναι απαραίτητα στη Θεσσαλονίκη, υπήρχαν εξαγγελίες, οράματα, σχέδια κι άλλες τρίχες κατσαρές. Το έργο των εξαγγελιών, που ποτέ δεν υλοποιούνται το ΄χουμε δει χιλιάδες φορές, σε αυτή τη φτωχή επαρχιακή πόλη, που λέγεται Θεσσαλονίκη, την οποία το ελληνικό κράτος έχει απολύτως ΧΕΣΜΕΝΗ. 

Το νέο "μεγάλο έργο" λοιπόν λέγεται Ογκολογικό Νοσοκομείο στο Καρατάσου. Αυτή ήταν η είδηση που έπαιξε πολύ τις τελευταίες ημέρες στη Θεσσαλονίκη, καθώς (και) αυτή η κυβέρνηση, το ξεκίνησε (στα λόγια), διαλέγοντας ένα πρώην στρατόπεδο ("Καρατάσου") ως το σημείο που θα ανεγερθεί το νέο Νοσοκομείο.

Αν δεν είχαμε την εμπειρία των προηγούμενων δεκαετιών, με τα "οράματα" και τα "μεγάλα έργα" της Θεσσαλονίκης, που μένουν στα χαρτιά, θα ήταν μια ενδιαφέρουσα συζήτηση.

Όμως, ξαναβλέπουμε τα ίδια παραμύθια της Χαλιμάς, τις ίδιες ΓΕΛΟΙΕΣ εικόνες, την ίδια σκηνοθεσία:

Μια κυβέρνηση να εξαγγέλει κάτι, που ΟΛΟΙ ξέρουμε ότι δεν θα γίνει σε ανθρώπινο χρόνο, αλλά σε "χρόνο Θεσσαλονίκης" δηλαδή με καθυστέρηση 300 - 900% όπως γίνεται με ΟΛΑ τα έργα της Θεσσαλονίκης , τους αστείους τοπικούς βουλευτές να πανηγυρίζουν "κατόπιν ενεργειών μου η κυβερνησάρα μας και η πολυχρονεμένη Πρωθυπουργάρα μας, ξεκινά το έργο..." και να ανεβάζουν στο facebook κειμενάκια για "το μεγάλο έργο που επιτέλους ξεκινά" (ενώ ξέρουν ότι ΔΕΝ θα τελειώσει!) και τους αστείους τοπικούς δημάρχους να μαλώνουν ....για την τοποθεσία!

Έχει γίνει άλλες 100 φορές το παραπάνω σκηνικό!

Για όλα τα έργα που εξαγγέλονται (με το στόμα), π.χ. "νέο αεροδρόμιο" και ευρισκόμενοι στην κατάσταση "ακόμη δεν τον είδαμε, Γιάννη τον βαφτίσαμε", ξεκινά ένας καβγάς Δημάρχων, που λένε "δεν έπρεπε να γίνει εκεί, έπρεπε να γίνει εδώ". Λες και θα γίνει κάπου !


ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΟ ΕΡΓΟ "Έργα στη Θεσσαλονίκη; Όλο ξεκινούν και ποτέ δεν τελειώνουν"


Ωραιόκαστρο, 01.07.2022

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Κοινή δήλωση Δημάρχων Ωραιοκάστρου, Π. Τσακίρη, Λαγκαδά, Ι. Ταχματζίδη, Βόλβης, Δ. Λιάμα για το Νέο Ογκολογικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης

 

Τσακίρης, Ταχματζίδης, Λιάμας: Εκφράζουμε τη δυσαρέσκεια μας διότι η επιλογή χώρου για το νέο Ογκολογικό Νοσοκομείο υπήρξε πεδίο πολιτικών σκοπιμοτήτων

 

Οι Δήμοι Ωραιοκάστρου, Λαγκαδά και Βόλβης εκφράζουμε την απογοήτευσή μας, αλλά και τη δυσαρέσκεια μας, που η επιλογή του χώρου για τη δημιουργία του Ογκολογικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης υπήρξε πεδίο πολιτικών σκοπιμοτήτων, με αποτέλεσμα η περιοχή που περικλείουν οι τρεις Δήμοι να παραμείνει αδικημένη και πλήρως παραμελημένη για μια ακόμα φορά.

Από την πρώτη στιγμή που η Πολιτεία αποφάσισε τη δημιουργία Ογκολογικού Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, όχι μόνο είδαμε την ευκαιρία, αλλά και την «κυνηγήσαμε» από κοινού με ζήλο, οι Δήμοι Ωραιοκάστρου, Λαγκαδά και Βόλβης, ώστε αυτό το σημαντικό έργο να γίνει στον Δήμο Ωραιοκάστρου. Αφότου του ζητήθηκε λοιπόν, ο Δήμος Ωραιοκάστρου κατέθεσε άμεσα τεχνική έκθεση τεκμηρίωσης μέσα από την οποία εξηγούσε αναλυτικά όλα τα θετικά που θα είχε η δημιουργία του Ογκολογικού Νοσοκομείου σε συγκεκριμένη έκταση στην Λητή.

Πρόκειται για έκταση 347,756 στρεμμάτων στη Δημοτική Ενότητα Μυγδονίας και ειδικότερα πλησίον του ανισόπεδου κόμβου της Εγνατίας Οδού Α/Κ 24 (Λαγκαδά / Σερρών), η οποία:

 

1.     Πληροί όλα τα κριτήρια ως προς τη χρήση γης

2.     Δεν παρουσιάζει αρχαιολογικά, περιβαλλοντικά ή δασολογικά εμπόδια

3.     Διαθέτει καλή προσβασιμότητα

4.     Διαθέτει δίκτυα υποδομών, με την ανάγκη επιπρόσθετων παρεμβάσεων να είναι μικρή.

 

Σήμερα, μαθαίνουμε ότι αποφασίστηκε «νύχτα» και με εντελώς ασαφή κριτήρια το Ογκολογικό Νοσοκομείο να μη γίνει στη Λητή, παρά τη διεξοδική τεκμηρίωση που κομίσαμε, αλλά στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου, τοποθεσία της οποίας η καταλληλότητα δεν εξηγήθηκε ποτέ στον κόσμο της Θεσσαλονίκης.

Τα νοσοκομεία είναι πολύ σημαντικά έργα για τις τοπικές – και όχι μόνο – κοινωνίες και δεν μπορεί η απόφαση δημιουργίας τους να λαμβάνεται βάσει πολιτικών σκοπιμοτήτων. Το πού θα γίνει ένα νοσοκομείο - και μάλιστα νοσοκομείο τέτοιας σημασίας - οφείλει να γίνεται με κριτήρια τεχνικά και ορθολογικά και όχι με κριτήρια «δημοσιών σχέσεων».

Λυπόμαστε που βλέπουμε τις έγκαιρες, τεκμηριωμένες και εποικοδομητικές μας ενέργειες να παραμερίζονται υπέρ μίας επιλογής χωρίς ξεκάθαρη λογική και εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκειά μας για τον τρόπο με τον οποίο επελέγη η συγκεκριμένη τοποθεσία χωρίς γόνιμο διάλογο.

Σε ό,τι μας αφορά, θα συνεχίσουμε να δίνουμε μάχες με σύνεση και τεκμηριωμένη στάση με γνώμονα το κοινό καλό, αδιαφορώντας πλήρως για την εξυπηρέτηση μικροσκοπιμοτήτων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου