Κυριακή 3 Ιουλίου 2022

Νόμος - Ξεφτίλα , σκορ 0-1000

 Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης 

Εκδόθηκε η παρατιθέμενη κατωτέρω ανακοίνωση δικαστών, εισαγγελέων, δικηγόρων, ιατρών και δημοσιογράφων.

Μετά την ανακοίνωση παραθέτω τους νόμους που διέπουν τη δεοντολογία ιατρών, δικηγόρων και δημοσιογράφων. Και ερωτώ:


-δεν υπάρχει εισαγγελέας να  ερευνήσει πώς διαρρέουν από τα ανακριτικά γραφεία οι ιατρικές γνωματεύσεις, οι πραγματογνωμοσύνες και οι μαρτυρικές καταθέσεις;


-κινήθηκαν οι Ιατρικοί Σύλλογοι, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι και η ΕΣΗΕΑ προς την κατεύθυνση του πειθαρχικού ελέγχου των μελών τους που έχουν ξεσκίσει τη δεοντολογία;    

 

 

Η ανακοίνωση:

«Στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, με πρωτοβουλία του Προέδρου του, έλαβε χώρα, σύσκεψη τεσσάρων θεσμικών φορέων και δη της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, με θέμα συζήτησης το φαινόμενο των «τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών» δικών, που διεξάγονται με τη συμμετοχή δημοσιογράφων, γιατρών, δικηγόρων κ.λπ. και το οποίο προσβάλλει βάναυσα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα του Έλληνα πολίτη. Στη συνάντηση, αφού οι συμμετέχοντες αναγνώρισαν ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης οφείλουν να εκπληρώνουν τη συνταγματικώς κατοχυρωμένη υποχρέωσή τους, που παράλληλα είναι και συνταγματικό δικαίωμα των πολιτών, σε ενημέρωση, συμφώνησαν ότι θα πρέπει να γίνεται η προσήκουσα αξιολογικά στάθμιση μεταξύ της έγκυρης πληροφόρησης και των ορίων που θέτουν το τεκμήριο της αθωότητας, τα συνταγματικώς προστατευόμενα δικαιώματα, ο σεβασμός της αρχής της μυστικότητας της ποινικής προδικασίας, η προστασία των προσωπικών δεδομένων και η διαφύλαξη του ιατρικού απόρρητου.

Η καταπάτηση τέτοιων δικαιωμάτων προσβάλλει τον νομικό πολιτισμό της χώρας και δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Το φαινόμενο των «τηλεοπτικών δικών» προκαλεί σύγχυση στην κοινωνία και δυσχεραίνει το έργο των αρμόδιων δικαστικών αρχών.

Οφείλουμε να στηρίξουμε την ανεπηρέαστη απονομή της δικαιοσύνης από τον φυσικό δικαστή. Προς τούτο οφείλουν να ενεργήσουν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, τόσο τα όργανα της Πολιτείας, όσο και τα θεσμικά όργανα των συνδικαλιστικών φορέων (πειθαρχικά συμβούλια) προκειμένου να θέσουν φραγμό στην αθέμιτη επιθυμία προβολής και διαφήμισης των συμμετεχόντων στις εν λόγω «δίκες», που μάλιστα προδικάζουν την κρίση των συνταγματικά προβλεπόμενων Δικαστηρίων.

Οι διαστάσεις που έχει λάβει το φαινόμενο αυτό καθιστούν αναγκαία την ανάληψη πρωτοβουλιών, συμπεριλαμβανομένης της συνάντησης με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, τον Πρόεδρο του Εθνικού Συμβούλιου Ραδιοτηλεόρασης και τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ώστε με τη συμμετοχή όλων να επιτευχθεί η εξάλειψη του φαινομένου.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ, ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΣΤΕΝΙΩΤΗ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΙΣΑ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΤΟΥΛΗΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΕΡΒΕΣΟΣ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ, ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ»

 

Ο ΝΟΜΟΣ

 

Κώδιξ ιατρικής δεοντολογίας ν. 3418/2005

Άρθρο 13 Ιατρικό απόρρητο

1. Ο ιατρός οφείλει να τηρεί αυστηρά απόλυτη εχεμύθεια για οποιοδήποτε στοιχείο υποπίπτει στην αντίληψή του ή του αποκαλύπτει ο ασθενής ή τρίτοι, στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων του, και το οποίο αφορά στον ασθενή ή τους οικείους του.

..

3. Η άρση του ιατρικού απορρήτου επιτρέπεται όταν: α) Ο ιατρός αποβλέπει στην εκπλήρωση νομικού καθήκοντος. Νομικό καθήκον συντρέχει, όταν η αποκάλυψη επιβάλλεται από ειδικό νόμο, όπως στις περιπτώσεις γέννησης, θανάτου, μολυσματικών νόσων και άλλες, ή από γενικό νόμο, όπως στην υποχρέωση έγκαιρης αναγγελίας στην αρχή, όταν ο ιατρός μαθαίνει με τρόπο αξιόπιστο ότι μελετάται κακούργημα ή ότι άρχισε ήδη η εκτέλεσή του και, μάλιστα, σε χρόνο τέτοιο, ώστε να μπορεί ακόμα να προληφθεί η τέλεση ή το αποτέλεσμά του. β) Ο ιατρός αποβλέπει στη διαφύλαξη έννομου ή άλλου δικαιολογημένου, ουσιώδους δημοσίου συμφέροντος ή συμφέροντος του ίδιου του ιατρού ή κάποιου άλλου, το οποίο δεν μπορεί να διαφυλαχθεί διαφορετικά, γ) Όταν συντρέχει κατάσταση ανάγκης ή άμυνας.

4. Η υποχρέωση τήρησης ιατρικού απορρήτου αίρεται, εάν συναινεί σε αυτό εκείνος στον οποίο αφορά, εκτός εάν η σχετική δήλωσή του δεν είναι έγκυρη, όπως στην περίπτωση, που αυτή είναι προϊόν πλάνης, απάτης, απειλής, σωματικής ή ψυχολογικής βίας, ή εάν η άρση του απορρήτου συνιστά προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

5. Οι ιατροί που ασκούν δημόσια υπηρεσία ελέγχου, επιθεώρησης ή πραγματογνωμοσύνης απαλλάσσονται από την υποχρέωση τήρησης του ιατρικού απορρήτου μόνο έναντι των εντολέων τους και μόνο ως προς το αντικείμενο της εντολής και τους λοιπούς όρους χορήγησής της.»

 

Κώδιξ δικηγορικής Δεοντολογίας

Άρθρο 40

«4. Δεν επιτρέπεται σε δικηγόρο είτε ατομικά είτε ως μέλος Δικηγορικής Εταιρείας να δίνει συνεντεύξεις στον Τύπο, έντυπο και ηλεκτρονικό, δημοσιεύοντας στοιχεία ή πληροφορίες σε σχέση με εκκρεμούσα, ενώπιον της Δικαιοσύνης, υπόθεση την οποία χειρίζεται ο ίδιος».

 

Κώδιξ δημοσιογραφικής δεοντολογίας

Άρθρο 2

Η δημοσιογραφία, ως επάγγελμα, αλλά και κοινωνικό λειτούργημα, συνεπάγεται δικαιώματα, καθήκοντα και υποχρεώσεις. Ο δημοσιογράφος δικαιούται και οφείλει:

…….

γ. Να σέβεται το τεκμήριο της αθωότητας και να μην προεξοφλεί τις δικαστικές αποφάσεις.

 

Άρθρο 7

Ο γιγαντισμός των Μ.Μ.Ε. και η παγκοσμιοποίηση της επικοινωνίας αύξησαν σημαντικά τον παιδευτικό και πολιτισμικό ρόλο του ηλεκτρονικού και του γραπτού Τύπου. Με τις πρόσθετες ευθύνες του στις νέες συνθήκες, ο δημοσιογράφος οφείλει:

α. Να συμβάλλει στην αναβάθμιση του δημοσιογραφικού λόγου, αποφεύγοντας γραμματικές, συντακτικές και λεκτικές κακοποιήσεις.

….

γ. Να προστατεύει την ελληνική γλώσσα από την κατάχρηση ξένων λέξεων και όρων.

δ. Να συμβάλλει δημιουργικά στην προστασία της εθνικής μας παράδοσης και τη διασφάλιση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.

 

Σώτος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου