Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021

Τέλος στον κορωνοϊό με μια ...τσίχλα ! Πολύ σοβαρή εξέλιξη !

 Αλήθεια είναι και είναι πολύ σοβαρή η είδηση. 
Φυσικά, θα την πνίξουν την ελπιδοφόρα αυτή μέθοδο πρόληψης, θα την αποδομήσουν, λόγω συμφερόντων, θα χυμήξουν οι fact checkers, αλλά επιστημονικά, όχι μόνο στέκει, είναι και πάρα πολύ σοβαρή. Για όσους έχουν ιατρικές γνώσεις, η ιδέα είναι απλή: ο κορωνοϊός μπαίνει στο σώμα μας με ΕΝΑΝ ΜΟΝΟ τρόπο: ο ιός εκμεταλλεύεται το μετατρεπτικό ένζυμο της αγγειοτενσίνης-2 (ACE-2), ειδική πρωτεΐνη στην επιφάνεια συγκεκριμένων κυττάρων του οργανισμού. Το ένζυμο αυτό (ACE-2) δεν υπάρχει σε ίσες ποσότητες σε κάθε άνθρωπο. Γι αυτό και κάποιοι δεν κολλάνε εύκολα, παρά το γεγονός ότι έρχονται σε επαφή με κρούσματα. Υπάρχει μάλιστα ειδική εξέταση, που δείχνει πόσους υποδοχείς ACE-2 έχει ο καθένας και άρα πόσο κινδυνεύει να μολυνθεί (γίνεται και στην Ελλάδα, σε ένα μόνο εργαστήριο της Αθήνας και αποδείχθηκε απόλυτα αξιόπιστη. Την έχουν κάνει ήδη εκατοντάδες γιατροί, που ξέρουν τι τους γίνεται. Φυσικά είναι αρκετά ακριβή). 
Όσο περισσότερους υποδοχείς ACE-2 έχει κάποιος, τόσες περισσότερες πιθανότητες να μολυνθεί! Όσο λιγότερους υποδοχείς ACE-2, τόσο πιο δύσκολα κολλάει. 
Το σκεπτικό των επιστημόνων λοιπόν, είναι απλό: αφού ο ιος χρειάζεται υποδοχείς ACE-2 για να εισέλθει στο σώμα , του δίνουμε υποδοχείς! Όχι όμως των οργάνων μας (μύτη, γλώσσα κλπ), αλλά σε μια τσίχλα. Οπότε, επικολλάται στην τσίχλα και δεν μπαίνει στο σώμα μας!


Η γιατρός είναι η https://twitter.com/gracecroberts



Θα μπορούσε μια τσίχλα να σημάνει το τέλος της πανδημίας COVID-19; Ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, ωστόσο αποτελεί γεγονός ότι Αμερικανοί επιστήμονες παρασκεύασαν μια τσίχλα ειδικά διαμορφωμένη για να καταπολά τον κορωνοϊό SARS-CoV-2. Η Δρ Grace C Roberts, επιστημονική συνεργάτιδα στο Τμήμα Ιολογίας του Πανεπιστημίου Leeds, εξηγεί πώς λειτουργεί και απαντά σχετικά με το τι πρέπει να αναμένουμε.

Το ερώτημα πίσω από πρώτη τσίχλα με αντιική δράση ήταν εάν η αποδεδειγμένα υψηλή συγκέντρωση του ιού στο σάλιο ασθενών με λοίμωξη COVID-19 θα μπορούσε να μειωθεί με κάποιον εύκολο τρόπο, συμβάλλοντας έτσι στον περιορισμό της διασποράς. Άλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά αξιοποιούνται ειδικές τσίχλες για την προώθηση της υγείας και δη της στοματικής. Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τσίχλες με ασβέστιο και διττανθρακικό νάτριο (μαγειρική σόδα) είναι αποτελεσματικές έναντι στοματικών παθήσεων και παθογόνων βακτηρίων.


Πώς λειτουργεί


Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύεται στο Molecular Therapy, η δράση της τσίχλας στηρίζεται στους μηχανισμούς που χρησιμοποιεί ο κορωνοϊός για να εισέλθει στον οργανισμό. Ειδικότερα, ο ιός εκμεταλλεύεται το μετατρεπτικό ένζυμο της αγγειοτενσίνης-2 (ACE-2), ειδική πρωτεΐνη στην επιφάνεια συγκεκριμένων κυττάρων του οργανισμού. Οι ερευνητές παρήγαγαν μια τσίχλα με υψηλές συγκεντρώσεις τέτοιων πρωτεΐνών από φυτά, με σκοπό ο ιός να προσδεθεί σε αυτές και όχι στα κύτταρα του στόματος, μειώνοντας έτσι το ιικό φορτίο στην κοιλότητα.


Για τον έλεγχο της δράσης της, συνέλεξαν δείγματα σάλιου από ασθενείς με κορωνοϊό και τα ανέμειξαν με κονιορτοποιημένα κομμάτια τσίχλας. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα επίπεδα του ιού στο σάλιο μειώθηκαν σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου -έλαβαν μια τσίχλα placebo χωρίς το ένζυμο ACE-2.

Μόλις 5mg της τσίχλας περιόρισαν σημαντικά την είσοδο του ιού στα κύτταρα, ενώ 50mg μείωσαν το ιικό φορτίο κατά 95%.

Επιπλέον, το σκεύασμα αποδείχτηκε αποτελεσματικό και εναντίον ενός αβλαβούς ψευδοϊού με παρόμοια δομή με τον κορωνοϊό ως προς την πρωτεΐνη ακίδα, εμποδίζοντάς τον να εισέλθει στα κύτταρα.


Ελπίδα με το σταγονόμετρο

Θα μπορούσε να αποτελέσει τη ρηξικέλευθη και απλή μέθοδο για το τέλος της πανδημίας, αν η δημιουργία της αντιικής τσίχλας δεν ερχοταν αντιμέτωπη με βασικούς περιορισμούς. Όπως εξηγεί η Δρ Roberts:

  • πρόκειται για μελέτη σε αρχικό στάδιο η οποία δεν πραγματοποιείται σε πραγματικές συνθήκες αλλά σε συνθήκες εργαστηρίου
  • το στοματικό περιβάλλον μπορεί να διαφέρει μεταξύ των ασθενών επομένως προκύπτουν ερωτήματα για το αν οι διαφορές στη θερμοκρασία και τη μικροβιακή ποικιλότητα θα επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα της τσίχλας
  • στο πείραμα έγινε χρήση ενός ψευδοϊού και όχι του SARS-CoV-2
  • δεν είναι γνωστό αν η τσίχλα θα αποδεικνυόταν αποτελεσματική έναντι παραλλαγών και μεταλλάξεων του αρχικού στελέχους όπως η πλέον πρόσφατη Omicron, μολονότι είναι καθησυχαστικό πως τα νέα στελέχη χρησιμποιούν τον ίδιο μηχανισμό για να προσβάλουν τα κύτταρα
  • η τσίχλα σχεδιάστηκε για να μειώσει τον κίνδυνο μετάδοσης από τον φορέα του κορωνοίού που την μασά σε υγιή άτομα και όχι ως μέτρο προφύλαξης για τα άτομα που δεν έχουν μολυνθεί.
  • Ωστόσο, και μέχρι περαιτέρω έρευνα να πιστοποιήσει την επιτυχία του καινοτόμου σκευάσματος, η Δρ Roberts καταλήγει ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει ως έξτρα μέτρο προστασίας κατά τη διάρκεια οδοντιατρικών πράξεων αλλά και σε συνδυασμό με άλλα μέτρα όπως χρήση μάσκας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου