Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021

Σύντομα στα φαρμακεία το χάπι της MERCK που μειώνει κατά 50% τους θανάτους από κορωνοϊό

Tο χάπι που κατασκευάζει η εταιρεία Merck μειώνει κατά 50% τον κίνδυνο νοσηλείας, αλλά και τους θανάτους ασθενών με κορονοϊό. Το αντιικό φάρμακο, με την ονομασία "molnupiravir", εμποδίζει ...τον ιό να αναπαραχθεί και, κατά συνέπεια, να εξαπλωθεί σε ζωτικά σημεία του ανθρώπινου οργανισμού. Η έγκριση του φαρμάκου θα σημάνει μια μεγάλη στιγμή που ενδεχομένως θα οδηγήσει και στο τέλος της πανδημίας καθώς αυτό θα είναι το πρώτο φάρμακο που θα κυκλοφορήσει ευρέως ως θεραπεία για τον κορονοϊό.


Αναφορικά με το πότε θα κυκλοφορήσει το φάρμακο, υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα μέσα στον επόμενο μήνα να λάβει την έγκριση από τον οργανισμό φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) και να αρχίσει να χορηγείται άμεσα στη χώρα. Το πότε θα έρθει στην Ελλάδα, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις κινήσεις της Ευρώπης, με τις πιο αισιόδοξες πηγές να εκτιμούν ότι μπορεί να βρίσκεται στη χώρα μέχρι το τέλος του χρόνου.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της μελέτης η μολνουπιραβίρη, όπως και τα άλλα ήδη διαθέσιμα φάρμακα, θα πρέπει να χορηγείται αμέσως μετά την διάγνωση, μέσα στις επόμενες τέσσερις μέρες, ενώ η αποτελεσματικότητά της σε προχωρημένη νόσο πιθανώς να είναι περιορισμένη. Το γεγονός ωστόσο ότι χορηγείται από το στόμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε ευρεία χρήση της αμέσως μετά την αδειοδότησή της, τονίζουν καθηγητές του ΕΚΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου