Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021

Χομεϊνίδης και παρελάσεις

Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης 

Σε χωριό τής Κέρκυρας παρελαύνει υπερήφανα ο μοναδικός μαθητής/σημαιοφόρος. Ο δάσκαλός του έγραψε εις τα μέζεά του, και ορθώς έπραξε, τη δήλωση που παρατίθεται στο τέλος του αρθριδίου τούτου.



Κατά τα λοιπά αντιγράφω εμαυτόν μετά από 8 έτη:
Παρελάζω, παρελάζεις, παρελάζει …….


27 ΟΚΤ 2013



Το άρθρο της ημέρας (υπο)Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης


[Τριακοστή ημέρα από την υποβολή στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου της μήνυσης της ΧΑ για την τρύπα στα Ταμεία του ΠΑΣΟΚ (βλ. και 
εδώ) και εικοστή δεύτερη από  τη δημοσιοποίηση της φήμης ότι παρακολουθούνται τα τηλέφωνα των βουλευτών της αντιπολίτευσης. Κανένα παπαγαλάκι δεν
με ενημέρωσε για το αν κινήθηκε κάποια διαδικασία διερεύνησης των καταγγελλομένων. Τί συνέβη; Δεν τηλεφωνούν πλέον οι παπαγάλοι στους Εισαγγελείς;].

            Τί άκουσαν πάλι τ’ αυτάκια μου χθες. Ο ένας δημοσιογράφος έλεγε «παρελαύνω», η άλλη έλεγε «παρελάζω». Και επέμενε να λέει «παρελάζω».  Της πέταγε εκείνος ένα «παρελαύνω», για να δώσει προφανώς το σήμα ότι κάποιο λάθος κάνει η κυρία, να το διορθώσει, αλλά εκείνη δεν έπιανε το υπονοούμενο και συνέχιζε να «παρελάζει».    

            Το θέμα της εκπομπής ήταν  αν πρέπει να γίνονται παρελάσεις ή όχι, και μάλιστα με στρατό, τεθωρακισμένα, αεριωθούμενα κ.λπ., προ πάντων τώρα που δεν έχουμε λεφτά για τέτοιες φιέστες. Καλά είχε κάνει, λοιπόν, ο Βενιζέλος που κατήργησε τις στρατιωτικές παρελάσεις για λόγους οικονομίας και κακώς έκανε ο Αβραμόπουλος που τις επανέφερε. Δεν πέρασε καθόλου  από το μυαλό των δημοσιογράφων ότι θα μπορούσε ο Βενιζέλος να περιστείλει εκατοντάδες σπατάλες, ώστε να μην καταργηθούν οι παρελάσεις. Αν ας πούμε δεν καταβρόχθιζαν οι πράσινοι λυμεώνες τα € 100 εκ. από το Ταμείο του ΠΑΣΟΚ  και έδιναν ένα μέρος αυτών για την κίνηση των αρμάτων στις παρελάσεις των επόμενων 10 ετών. Ή αν δεν διόριζαν όλοι οι υπουργοί δεκάδες άχρηστων συμβούλων. Ούτε λίγο ούτε πολύ θεωρούσαν οι κ.κ. δημοσιογράφοι τον ελληνικό λαό οπισθοδρομικό που παρελαύνει για να τιμήσει τους νεκρούς του και τις θυσίες όλων των προγόνων για την ελευθερία. Και ποιό επιχείρημα χρησιμοποίησε παρακαλώ ο τεράστιος ο και πρασινοσκώληξ αποκαλούμενος;  «Αυτά μόνον επί Στάλιν γινόντουσαν, επί Μάο κ.λπ.,» είπε, ενώ «βλέπουμε τους αμερικανούς που για να γιορτάσουν την ημέρα της ανεξαρτησίας τους βγαίνουν στα πάρκα και χαίρονται» χωρίς παρελάσεις και αηδίες.

            Μανία ρε παιδάκι μου όλοι οι αποδομητές της ελληνικής ψυχής να μιμούνται τους αμερικάνους. Εν πρώτοις οι αμερικανοί εξεγέρθηκαν κατά των Άγγλων, για να μην πληρώνουν φόρους. Την ελευθερία τους την είχαν, τα κοινοβούλιά τους και τους αιρετούς άρχοντές τους. Απλώς δεν έβρισκαν λόγους να είναι βαρύτατου φόρου υποτελείς στο Βασίλειον της Αγγλίας. Και εις ένδειξιν μνήμης των ευκλεών ημερών του ξεσηκωμού κατά του Στέμματος ξεχύνονται τώρα στα πάρκα και στις πλατείες για μπάρμπεκιου. Άλλωστε, ουδείς ποτέ επιτέθηκε κατά των ΗΠΑ, ώστε να γνωρίσουν αυτά τα καλόπαιδα μέσα στη χώρα τους την επιδρομή. Να νοιώσουν ότι καταστρέφεται το σπίτι  τους, η σοδειά τους, οι κόποι τους. Να κάψει ο εισβολέας ένα χωριό, όπως έκαναν αυτοί στο Βιετνάμ. Να κλάψουν έναν αδελφό, έναν πατέρα, μια μάνα, έναν εξάδελφο, ένα φίλο που τον κρέμασαν οι επιδρομείς εις αντίποινα της λαϊκής αντίστασης. Σε όλους τους πολέμους οι αμερικανοί δρούσαν εκτός αμερικανικού εδάφους αγωνιώντας αν έπεσε ή ανέβηκε το Χρηματιστήριο στη Νέα Υόρκη κι’ αν θάχουν για επιδόρπιο παγωτό στην πρώτη γραμμή. Και μάλιστα σε πολέμους που ως επί το πλείστον οι ίδιοι προκάλεσαν για λόγους οικονομικούς και μόνον, για να υποτάξουν αυτοί άλλους λαούς που ήθελαν να είναι τόσο ανεξάρτητοι όσο ανεξάρτητοι από το Στέμμα ήθελαν να είναι οι αμερικανοί. Άσε που τώρα δεν χρειάζεται καν να πολεμήσουν. Ρίχνουν μερικές μπόμπες από μακρυά και καθαρίζουν.  
            Ο εν λόγω δημοσιογράφος, λοιπόν, κόλλησε στον Στάλιν εκθειάζων τους αμερικανούς, τα πάρκα και τα μπάρμπεκιου.  Το ότι 60 χρόνια μετά τον κακό Στάλιν γιορτάζουν οι Ρώσοι κάθε χρόνο με θεαματική στρατιωτική παρέλαση τη νίκη κατά του ναζισμού αποτίοντας φόρο τιμής στα 20.000.000 των νεκρών τους αποτελεί απλή λεπτομέρεια, την οποία δεν αναφέρουν οι δημοσιογράφοι, ώστε οι νέοι που τους ακούν να μένουν με την εντύπωση ότι τις παρελάσεις τις επέβαλε ο κακός και αιμοσταγής Στάλιν, όπως επέβαλε και τόσα άλλα κακά.

            Δεν μίλησαν οι εν λόγω για τη μεγαλοπρεπή στρατιωτική παρέλαση που πραγματοποιείται κάθε χρόνο την 14η Ιουλίου στο Παρίσι για τον εορτασμό της επανάστασης του 1789. Και οι Γάλλοι οπισθοδρομικοί;

            Εμείς ρε παλληκάρια γουστάρουμε να παρελαύνουμε για να θυμόμαστε ότι στη μακραίωνα ιστορία μας περάσαμε δια πυρός και σιδήρου, αλλά σταθήκαμε όρθιοι, ότι χύθηκε πολύ αίμα για να εξακολουθούμε να υπάρχουμε και ότι αν χρειαστεί το ίδιο θα ξανακάνουμε. Γουστάρουμε να ψάλλουμε σε στάση προσοχής τον «Ύμνον εις την Ελευθερίαν», ενώ εσείς ρε μπαγλαμάδες έχετε μάθει να τον τραγουδάτε και μάλιστα χασκογελώντας, με τα πόδια ανοιχτά, όπως πάντα, και με τα χέρια στις τσέπες, ενίοτε δε μασώντας τσίχλα, όπως οι αμερικανοί που ξεχύνονται στα πάρκα για να γιορτάσουν την επέτειο της ανεξαρτησίας τους.
      Εσείς που δεν γουστάρετε να παρελάζετε, μη σώνετε και παρελάζετε. Συνεχίστε να βελάζετε στα τέσσερα, ενόσω εμείς θα παρελαύνουμε καμαρωτοί.

Σωτήριος Καλαμίτσης

Φίλος του γιατρού Γωγούση

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου