Θέμα ασφάλειας αλλά και προστασίας του αναγνωρισμένου μνημείου της πλατείας Αριστοτέλους θέτει αναφερόμενος στην... καταγγελία για τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις καταστημάτων, ο Άκης Λαζάρου από το Σωματείο «Φίλοι του Ιστορικού Κέντρου Θεσσαλονίκης».
Μιλώντας στο TyposThes ο κ. Λαζάρου περιέγραψε το ιστορικό της υπόθεσης που έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις καταστηματαρχών μετά τις καταγγελίες και την απόφαση για απομάκρυνση ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούνται κυρίως για φωτισμό και θέρμανση από τα καταστήματα.
Όπως ανέφερε, όλα ξεκίνησαν περίπου πριν από ένα χρόνο, τον περασμένο Νοέμβριο, μετά από αναφορές μελών του Σωματείου για τις συγκεκριμένες παραβάσεις που δημιουργούσαν θέμα ασφάλειας για πολίτες και πελάτες των καταστημάτων όχι μόνο στην Αριστοτέλους, αλλά και σε άλλα σημεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ακόμη και με μπαλαντέζες να κρέμονται στον αέρα.
Την ίδια στιγμή ο κ. Λαζάρου, τονίζει ότι η πλατεία Αριστοτέλους που αποτελεί μνημείο, προστατεύεται δια νόμου με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου από τέτοιες παρεμβάσεις. Συγκεκριμένα σε κίονες και στοές δεν επιτρέπεται το οτιδήποτε, «ούτε καρφίτσα» όπως δήλωσε χαρακτηριστικά με τις σχετικές φωτογραφίες να αποδεικνύουν πως σε καμία περίπτωση δεν ισχύει τηρείται κάτι τέτοιο.
Μετά τις σχετικές καταγγελίες μελών, το Σωματείο προχώρησε σε αναφορά στο Δήμο, ο οποίος και παρέπεμψε στην αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας, τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Τμήμα χορήγησης αδειών βιομηχανίας, ενέργειας, φυσικών πόρων και επαγγελματιών.
Το συγκεκριμένο Τμήμα με πολιτική προϊστάμενο την κ. Βούλα Πατουλίδου, απάντησε πως για κάθε καταγγελία θα πρέπει να καταβληθεί ποσό 100 ευρώ, την ώρα που όπως δηλώνει ο κ. Λαζάρου, οι έλεγχοι όφειλαν να έχουν γίνει αυτεπάγγελτα από την υπηρεσία.
Ακολούθησε, προσφυγή στο Συμπαραστάτη της Περιφέρειας, αλλά και στο Συνήγορο του Πολίτη στις 11 Μαρτίου, για τη μη καταβολή των 100 ευρώ για την καταγγελία. Παράλληλα υπήρξε και εισαγγελική αναφορά καθώς υπήρχε ο κίνδυνος ατυχήματος ανά πάσα στιγμή, σύμφωνα με το Σωματείο.
Η απάντηση από το Συνήγορο του Πολίτη, υπήρξε άμεση στις 20 Μαρτίου, πως δεν υποχρεούνται οι καταγγέλλοντες, ως Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, να καταβάλλουν κάποιο ποσό.
Η υπόθεση έφτασε στο ΔΕΔΔΗΕ, στα μέσα Απριλίου, όταν και διαπιστώθηκε πλέον πως απαγορεύεται ρητά η ηλεκτροδότηση σε σημεία εκτός της υφιστάμενης οικοδομικής άδειας. Οι διαδικασίες προχώρησαν, φτάνοντας πλέον στην απόφαση εισαγγελέα να αφαιρεθούν όλες οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις από καταστήματα στην πλατεία.
Ο κ. Λαζάρου τονίζει πως η καταγγελία του Σωματείου είχε ως κύριο μέλημα την ασφάλεια των πολιτών αλλά και τη βεβήλωση του μνημείου σε δεύτερο επίπεδο, επιρρίπτοντας ευθύνες για την κατάσταση στην αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας. «Ο δημόσιος κοινόχρηστος χώρος προστατεύεται από κανόνες που πρέπει να εφαρμοστούν» δηλώνει και απαντά στις επικρίσεις πως έχει γίνει επιλεκτική καταγγελία για την πλατεία Αριστοτέλους, αρνούμενος πως ισχύει κάτι τέτοιο και πως δεν είναι δουλειά του Σωματείου να εντοπίσει όλες τις παρανομίες, αλλά των υπηρεσιών να προχωρήσουν στους αναγκαίους ελέγχους.
Παράλληλα αποκαλύπτει πως σε βάρος του υπάρχουν απειλές σε αναρτήσεις και σε σχόλια στα social media, που κάνουν λόγο ακόμη και για χειροδικία σε βάρος του. Μάλιστα ο ίδιος προσθέτει πως έχει ενημερώσει σχετικά τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου