Παρασκευή 20 Αυγούστου 2021

«Ο ιός δεν εξαλείφεται»: Η Σουηδία πήρε την πιο μεγάλη απόφαση για το εμβόλιο

 Ήταν η χώρα που πήγε, από την αρχή, ας πούμε… κόντρα στο ρεύμα: η εκπεφρασμένη της επιθυμία να επιλέξει το δρόμο της ανοσίας της αγέλης από... πάρα πολύ νωρίς (από την εποχή του πρώτου κιόλας κύματος, που υπήρχε μόνο το στέλεχος Άλφα) αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό από όλο τον υπόλοιπο κόσμο, που είχε στραφεί στη λύση των σκληρών μέτρων και των lockdowns. Και δικαιώθηκε απόλυτα, καθώς, μετά τις πρώτες μεγάλες απώλειες σε οίκους ευγηρίας, οι θάνατοι έπεσαν σε ρυθμούς μικρότερους από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Για παράδειγμα, η Ελλάδα, που επί 1,5 χρόνο εφαρμόζει σκληρές (και ...χιλιάδες) απαγορεύσεις και "μέτρα", πλησιάζει σε αριθμό νεκρών τη Σουηδία, που δεν πήρε σχεδόν κανένα μέτρο, δικαιώνοντας όσους υποστηρίζουν ότι ο ιος κάνει τον κύκλο του και δεν ενδιαφέρεται για "μέτρα", όπως τον καθηγητή Ιωαννίδη.

Ο λόγος φυσικά για την Σουηδία. Η σκανδιναβική χώρα επέλεξε ένα διαφορετικό μονοπάτι στην αντιμετώπιση της πανδημίας αρχικά, με ελάχιστες «παραλλαγές» στην πορεία, καθώς πλην ελαχίστων εξαιρέσεων έμεινε πιστή στις αυστηρές συστάσεις προς τους πολίτες της και όχι των ακραίων απαγορεύσεων.

Βέβαια, με το που ήρθαν τα εμβόλια στο προσκήνιο η Σουηδία ήταν πρωτοστάτης στην προσπάθεια μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού της, θέλοντας να προστατέψει όσο το δυνατόν περισσότερο τις ευπαθείς ομάδες κι εν συνεχεία… τους πάντες.

Πλέον, εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα η Σουηδία παίρνει την πιο μεγάλη απόφαση, ούτως ώστε να σταθεί όρθια στο μένος του covid: τάχθηκε και επισήμως υπέρ της 3ης δόσης, ξεκινώντας μάλιστα τη διαδικασία από το φθινόπωρο.


«Εκτίμησή μας είναι ότι δεν είναι δυνατό να εξαλειφθεί ο ιός και άρα το έργο του εμβολιασμού θα πρέπει να είναι μακροπρόθεσμο και να επικεντρώνεται στη μείωση της σοβαρής νόσησης και της θνητότητας», τόνισε σχετικά ο επικεφαλής επιδημιολόγος Άντερς Τέγκνελ σε ανακοίνωσή του.

Έτσι, όπως ανακοίνωσε και επισήμως το Υπουργείο Υγείας, την αναμνηστική 3η δόση θα λάβουν πρώτα οι ένοικοι των οίκων ευγηρίας, όσοι είναι άνω των 80 ετών και οι ανασοκατεσταλμένοι.

Έπειτα, αν χρειαστεί, θα συνεχιστεί η χορήγηση και στους υπόλοιπους Σκανδιναβούς πολίτες, προκειμένου να υπάρχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προστασία απέναντι στην Δ, αλλά και τα άλλα στελέχη του ιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου