Παρασκευή 20 Αυγούστου 2021

Σ΄αυτό το μέρος του κόσμου έβρεξε για 1η φορά ! Κι αυτό είναι πολύ κακό ...

 Η κλιματική κρίση είναι εδώ και δεν σταματά να μας δείχνει τα σημάδια της. Το πιο πρόσφατο, που "ταρακούνησε" την επιστημονική κοινότητα, είναι η βροχή που έπεσε, για πρώτη φορά στην καταγεγραμμένη ιστορία, στην κορυφή του στρώματος πάγου της Γροιλανδίας. Οι θερμοκρασίες είναι, υπό κανονικές συνθήκες, πολύ χαμηλότερες από αυτές του παγετού στην κορυφή των 3.216 μέτρων και οι βροχοπτώσεις είναι ένα έντονο σημάδι του προβλήματος με το κλίμα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης.


Επιστήμονες είδαν βροχή να πέφτει όλη τη μέρα στις 14 Αυγούστου, αλλά δεν είχαν μετρητές για να υπολογίσουν την ποσότητα επειδή η βροχόπτωση ήταν απροσδόκητη. Σε όλη τη Γροιλανδία, εκτιμάται ότι 7 δισ. τόνοι νερού απελευθερώθηκαν από τα σύννεφα.

Η βροχή έπεσε κατά τη διάρκεια ενός εξαιρετικά ζεστού τριημέρου στη Γροιλανδία όταν οι θερμοκρασίες ήταν κατά 18 βαθμούς υψηλότερες από το μέσο όρο κατά τόπους. Ως αποτέλεσμα, τήξη παρατηρήθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της Γροιλανδίας, σε μια περιοχή περίπου τέσσερις φορές μεγαλύτερη από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η πρόσφατη έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ήταν "κατηγορηματικό" ότι οι εκπομπές άνθρακα από ανθρώπινες δραστηριότητες θερμαίνουν τον πλανήτη και προκαλούν επιπτώσεις όπως το λιώσιμο των πάγων και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Τον Μάιο, οι ερευνητές ανέφεραν ότι ένα σημαντικό μέρος του πάγου της Γροιλανδίας πλησίαζε ένα σημείο καμπής, μετά το οποίο η επιταχυνόμενη τήξη θα γινόταν αναπόφευκτη ακόμη και αν σταματούσε η υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η Γροιλανδία είχε επίσης ένα επεισόδιο τήξης μεγάλης κλίμακας τον Ιούλιο, κάνοντας το 2021 ένα από τα τέσσερα μόλις χρόνια του τελευταίου αιώνα που είδε τόσο διαδεδομένη τήξη. Τα άλλα χρόνια ήταν το 2019, το 2012 και το 1995.

Η αιτία της τήξης του Ιουλίου και του Αυγούστου ήταν η ίδια - ο ζεστός αέρας σπρώχτηκε πάνω από τη Γροιλανδία και κρατήθηκε εκεί. Αυτά τα γεγονότα "μπλοκαρίσματος" δεν είναι ασυνήθιστα, αλλά φαίνεται να γίνονται πιο σοβαρά, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Το παγκόσμιο επίπεδο της θάλασσας θα ανέβαινε κατά περίπου 6 μέτρα αν έλιωναν όλοι οι πάγοι της Γροιλανδίας, αν και αυτό θα έπαιρνε αιώνες ή χιλιετίες για να συμβεί. Αλλά τα τρισεκατομμύρια τόνοι που χάθηκαν από τη Γροιλανδία από το 1994, αυξάνουν τα επίπεδα της θάλασσας και θέτουν σε κίνδυνο τις παράκτιες πόλεις του κόσμου.

Η στάθμη της θάλασσας έχει ήδη ανέβει κατά 20 εκατοστά και η IPCC είπε ότι το πιθανό εύρος μέχρι το τέλος του αιώνα είναι ακόμη 28-100 εκατοστά, αν και θα μπορούσε να είναι 200 ​​εκατοστά.

Οι πάγοι της Γροιλανδίας λιώνουν γρηγορότερα από οποιαδήποτε άλλη φορά τα τελευταία 12.000 χρόνια, υπολόγισαν οι επιστήμονες, με την απώλεια πάγου να τρέχει με ρυθμό περίπου 1 εκατομμύριο τόνους το λεπτό το 2019.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου