Απεναντίας φέρνει στο προσκήνιο αυτό που... η Δύση και ειδικότερα οι ΗΠΑ δεν θέλουν να προτάσσουν ως εφιαλτική παράμετρο στις γεωπολιτικές αναλύσεις τους. Ότι δηλαδή το πανάκριβο βαρύ οπλοστάσιο των ΗΠΑ, ενδεχομένως και άλλων Δυτικών χωρών έχει περάσει ήδη στα χέρια των Ταλιμπάν!
Όσο απίστευτο και εάν ακούγεται όμως είναι αληθινό! Οι ΗΠΑ εξόπλισε τους Ταλιμπάν και έκανε τις τρομοκρατικές ομάδες σε όλο τον κόσμο να βλέπουν την Αμερική με φθόνο.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις αμερικανών αξιωματούχων , οι ΗΠΑ φεύγοντας από το Αφγανιστάν άφησαν πίσω τους πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια στρατιωτικού υλικού, συμπεριλαμβανομένων τεθωρακισμένων οχημάτων, ελαφρών μαχητικών αεροσκαφών και στόλου ελικοπτέρων, στους Ταλιμπάν.
Οι συνομιλίες μεταξύ Αμερικανών και Ταλιμπάν στη Ντόχα του Κατάρ πριν μερικούς μήνες που οδήγησαν στην απόσυρση των αμερικανών από το Αφγανιστάν μοιάζουν τώρα με μια απλή συνθηκολόγηση και με μόνο μια αόριστη υπόσχεση - εγγύηση των Ταλιμπάν ότι το Αφγανιστάν δεν θα είναι πλέον ένα καταφύγιο για ομάδες που είναι πρόθυμες να επιτεθούν στη Δύση.
Ωστόσο το χτεσινό αιματοβαμμένο συμβάν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ αποδεικνύει με τον πιο δραματικό τρόπο ότι αυτές οι εξτρεμιστικές ομάδες είχαν φωλιάσει πριν καίριο στο Αφγανιστάν και άρα δεν ισχύει το επιχείρημα Δυτικών αναλυτών ότι δεν έχουν κανένα λόγο να συγκεντρώνουν οι εξτρεμιστικές ισλαμικές οργανώσεις στο Αφγανιστάν αφού υπάρχουν και άλλα «ιερά κέντρα» σε χώρες όπως η Συρία, το Ιράκ, ο Λίβανος και η Υεμένη, καθώς και σε ευρωπαϊκά και αμερικανικά προάστια που είναι σε θέση να παράγουν τον δικό τους τύπο ισλαμιστών εξτρεμιστών.
Σχετικά με τον οπλισμό που διαθέτουν οι Ταλιμπάν και οι άλλες εξτρεμιστικές ισλαμικές ομάδας στο Αφγανιστάν οι εκτιμήσεις των ΗΠΑ αναφέρουν ότι έως και 80.000 μαχητές των Ταλιμπάν μπορούν τώρα να χρησιμοποιούν το σύγχρονο αμερικανικό οπλοστάσιο που άφησαν στα χέρια τους οι ΗΠΑ κατά την αποχώρηση τους από το Αφγανιστάν...
Ακόμα πιο ανησυχητικό, είναι ότι τα ελαφριά drones, τα συστήματα επικοινωνίας υψηλής τεχνολογίας και τα προηγμένα όπλα που εγκατέλειψαν οι ΗΠΑ στο Αφγανιστάν θα μπορούσαν να φτάσουν σε τρομοκρατικές ομάδες που είναι διάσπαρτες σε όλο τον κόσμο.
Στην Ουάσιγκτον πολλοί είναι αυτοί που ισχυρίζονται τώρα ότι είχαν προβλέψει αυτό το εφιαλτικό σενάριο αλλά μέχρι πρότινος στρατιωτικοί και πολιτικοί αξιωματούχοι που εργάζονται στο Αφγανιστάν και τις πρωτεύουσες της Δύσης, επέμειναν ότι ανοικοδομούν το αφγανικό πολιτικό σύστημα σύμφωνα με ένα δυτικό μοντέλο «ένας άνθρωπος μία ψήφος» και το κράτος δικαίου.
Ας το παραταχτεί η Δύση έχασε πολύ χρόνο και έκανε μεγάλη προσπάθεια για να μεταφέρει κάλπες σε απομακρυσμένα χωριά του Αφγανιστάν χωρίς ωστόσο να καταλάβει ότι η δυναμική της εξουσίας και της πίστης σε αυτήν την κοινωνία λειτουργεί διαφορετικά.
Όπως ο Λίβανος, η πρώην Γιουγκοσλαβία, η Ρουάντα και ακόμη και το Ιράκ, έτσι και το Αφγανιστάν είναι μια χώρα της οποίας οι άνθρωποι είναι ένα μείγμα εθνικών, γλωσσικών, φυλετικών, θρησκευτικών και σεκταριστικών ομάδων που ενώνονται με μια ανταγωνιστική, αλλά συντηρητική άποψη για τη ζωή. Η Δύση ήλπιζε ότι η φιλελεύθερη δημοκρατία θα αντικαταστήσει τις πανάρχαιες πατριαρχικές παραδόσεις, με φυλετικούς κώδικες αντί για αστυνομία και νόμους.
Παρά τις αμυδρές ελπίδες ότι οι νεο-Ταλιμπάν έχουν γίνει πιο ώριμοι και πιο ήρεμη , το χτεσινό χτύπημα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ διέλυσε κάθε ελπίδα.
Ο εθνικός αφγανικός στρατός που ανοικοδομήθηκε από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δεν έριξε ούτε μια τουφεκιά για την τιμή των όπλων. Παρέδωσε τα όπλα σε μια άλλη …Βάρκιζα στα βάθη της νοτιοκεντρικής Ασίας. Ο εθνικός στρατός του Αφγανιστάν αποτελούνταν από μέλη διαφόρων κοινοτήτων. Οι τοπικοί διοικητές τους θεωρούσαν ότι η κυβέρνησή τους παραμερίστηκε στις συνομιλίες της Ντόχα μεταξύ Ταλιμπαν και αμερικανών και ότι οι εθνικές συνομιλίες για συμφιλίωση περιήλθαν σε αδιέξοδο. Αυτοί οι στρατιώτες γνώριζαν καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον ότι η μάχη με τους Ταλιμπάν χωρίς τη βοήθεια των ξένων μέντορών τους κυρίως των αμερικανών θα ήταν μάταιη! Ως εκ τούτου, τους δόθηκε η ευκαιρία για να καταθέσουν τα όπλα.
Η κατάρρευση του εθνικού στρατού στο Αφγανιστάν δεν είναι κάτι νέο. Ο προηγούμενος αφγανικός στρατός που χτίστηκε από την πρώην Σοβιετική Ένωση καταστράφηκε από τους μουτζαχεντίν στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Σήμερα, όμως, η αποτυχία του στρατού και της αστυνομίας, καθώς και η αποχώρηση του προέδρου Ασράφ Γκανί, άφησε την χώρα αντιμέτωπη με το άγνωστο.
Η ταχεία κατάρρευση του στρατού και η χαοτική εκκένωση της Δύσης ενθάρρυναν μόνο τους μαχητές Ταλιμπαν και ιδού τα πρώτα αποτελέσματα!
Πολλοί Δυτικοί φοβούνται ότι δεν θα αργήσει πολύ ώστε οι Ταλιμπάν να επαναφέρουν τους παλιούς τους κανόνες και να καταφύγουν σε βασανιστήρια και βάναυσες τιμωρίες, ενώ φορτηγά με εξαγόμενο όπιο και όπλα εξασφαλίζουν αρκετά έσοδα για την επιβίωσή τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου