Κυριακή 22 Αυγούστου 2021

Επίδομα ανεργίας

 Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης

        Είναι πασίγνωστο το εν λόγω δωδεκάμηνο επίδομα ύψους € 450/μήνα σήμερα. Σκοπός του είναι να δώσει μία ανάσα στον εργαζόμενο που έχασε τη δουλειά του, μέχρις ότου...

βρει νέα απασχόληση. Λογικό. Πιο λογικό, όμως, δεν θα ήταν να ονομασθεί «επίδομα εργασίας» με αντάλλαγμα τη μερική απασχόληση του άνεργου σε διάφορες εργασίες, όπου παρατηρείται έλλειψη χεριών; Π.χ. επί 10-15 ώρες εβδομαδιαίως να μαζεύει εσπεριδοειδή ή ελιές, να εκτελεί χρέη αγγελιαφόρου μεταξύ διάφορων Υπηρεσιών του Δημόσιου Τομέα, να προσφέρει σε μονάδες κοινωνιών υπηρεσιών των ΟΤΑ, σε ορφανοτροφεία και σε τόσες άλλες μονάδες που προσφέρουν έργο στο κοινωνικό σύνολο. Ο,τιδήποτε ανάλογο της ειδικότητάς του και των γνώσεών του.

       Αντ’ αυτού παρατηρείται δυστυχώς το διαρκώς διογκούμενο φαινόμενο «ξύπνιοι» εργοδότες να «απολύουν» εργαζόμενους των π.χ. €800/μήνα [χωρίς αποζημίωση, αλλά με την υπογραφή τού απολυόμενου, ότι την εισέπραξε] και αμέσως να τους «προσλαμβάνουν» ατύπως με μαύρα € 800-450 = 350/μήνα χωρίς ασφαλιστικές εισφορές επί ζημία και του ΕΦΚΑ. Το «επίδομα εργασίας» θα εξαφάνιζε ή τουλάχιστον θα περιόριζε αυτό το φαινόμενο.

      Λέω εγώ τώρα!

       Άλλωστε, είναι γεγονός πως υπάρχει έλλειψη χεριών σε αγροτικές κυρίως εργασίες, εξ ου και η πανέξυπνη αδελφή τού Κούλη Ντόρα είχε προτείνει τον Νοέμβριο του 2019 να χρησιμοποιηθούν ως εργάτες γης όσοι πρόσφυγες-μετανάστες βρίσκονται σε Κέντρα Υποδοχής στα νησιά και το επιθυμούν, έχοντας δουλειά και στέγη. Υποστήριξε, ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο μπορούν να δοθούν προσωρινές άδειες παραμονής. «Η πρότασή μου είναι να πάμε συγκεκριμένα στη Μόρια και να πούμε "ποιος θέλει να γίνει εργάτης γης ρε παιδιά;". Είμαι περίεργη να δω ποιοι θα ανταποκριθούν. Ή έχουν μπει σε μια λογική ιδρυματοποίησης; Υπάρχουν υπουργοί που το κουβεντιάσαμε και νομίζουν ότι αυτό το πράγμα μπορεί να περπατήσει, θα το δοκιμάσουμε κι αυτό. Εργάτες γης χρειάζεται η ελληνική ύπαιθρος».

     Γιατί, όμως, να μοιράζει το κράτος άδειες παραμονής στους λαθρομετανάστες, αντί να εισπράττει από τους απολυόμενους πολίτες του ένα αντάλλαγμα εις είδος για το επίδομα ανεργίας που τους χορηγεί μετονομάζοντάς το σε «επίδομα εργασίας»;

Σώτος - αιθεροβάμων    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου