Η Ελλάδα βιώνει την κορύφωση ενός ιστορικού κύματος καύσωνα, το οποίο προκάλεσε κρεσέντο θερμοκρασιών που παραπέμπουν ευθέως σε Μέση Ανατολή και Αφρική. Η Δευτέρα ήταν η πιο ζεστή μέρα του φετινού καλοκαιριού… μέχρι νεωτέρας. Ακόμη μια μέρα... δοκιμασίας για ανθρώπινους οργανισμούς και συστήματα υποδομών.
Κάθε μέρα και νέο αρνητικό ρεκόρ. Η παρατεταμένη θερμική εισβολή δοκιμάζει τις αντοχές των πολιτών.
Πρωταθλήτρια ζέστης η Μακρακώμη Φθιώτιδας που κατέγραψε 46,3 βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ο φετινός Ιούλιος ήταν ο θερμότερος της τελευταίας δεκαετίας για τα νησιά του Αιγαίου.
Στην Αττική ο υδράργυρος σκαρφάλωσε στους 41,9 βαθμούς Κελσίου υπό σκιά, αλλά η αίσθηση ήταν για 50. Ελάχιστα δευτερόλεπτα χρειάστηκαν για να τηγανιστεί ένα αυγό.
Στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, η συντριπτική πλειονότητα των διερχομένων ήταν τουρίστες. Όλοι τους έψαχναν τη σκιά και τη δροσιά…. Λίγοι, πολύ τολμηροί ανέβηκαν στον ιερό βράχο της Ακρόπολης.
Όσον αφορά στις πραγματικές θερμοκρασίες των επιφανειών στο κέντρο της Αθήνας, δρόμοι και κτήρια φλέγονται, με 60 βαθμούς Κελσίου.
Την ώρα που ήταν 36 – 37 βαθμοί στην ατμόσφαιρα, υπήρχαν επιφάνειες και κτήρια με θερμοκρασία 55 – 60 βαθμούς, όπως ανέφερε ο Κώστας Λαγουβάρδος, Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.
Καμίνι η Λάρισα, με τη θερμοκρασία στους 45 βαθμούς Κελσίου. Όσοι τολμηροί βγήκαν από το σπίτι, προσπάθησαν να προστατευτούν από τον καυτό ήλιο. Επιχειρήσεις εστίασης έμειναν κλειστές.
Οι αέριες μάζες που επικρατούν 10 χλμ πάνω από την επιφάνεια της γης εξηγούν τον ακραίο καύσωνα που βιώνουμε.
«Ο αεροχείμαρος είναι ένα ισχυρό ρεύμα αέρα σε ύψος περίπου 10 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της γης με κίνηση από τα δυτικά προς τα ανατολικά» ανέφερε ο Γιώργος Παπαβασιλείου, μαθηματικός – μετεωρολόγος στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.
Ο τελευταίος φονικός καύσωνας που χτύπησε την Ελλάδα ήταν το 1987 όταν 3.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από θερμοπληξία.
«Ό,τι έχουμε κάνει μέχρι τώρα στο περιβάλλον είναι μη αναστρέψιμο. Πρέπει να περιορίσουμε την κλιματική αλλαγή και να σταθεροποιήσουμε το κλίμα» τόνισε ο καθηγητής φυσικών καταστροφών, Κώστας Συνολάκης.
«Συνολικά αντιμετωπίζουμε έναν καύσωνα κάθε πέντε χρόνια… Αυτό το φαινόμενο στεγνώνει τα πάντα, έτσι ο κίνδυνος αυταναφλεξης και πυρκαγιών μεγιστοποιείται…Οι επόμενες ημέρες κρίσιμες» σημείωσε ο Χρήστος Ζερεφός.
Ο Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών επισήμανε άλλους δύο κινδύνους για τη χώρα μας εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής: η αύξηση της μέσης στάθμης της θάλασσας καθώς και του ρυθμού ερημοποίησης, που συμβαίνει στη νοτιοανατολική Ελλάδα. Και τα δύο φαινόμενα εξελίσσονται και πρέπει να αντιμετωπιστούν.
Εκτεταμένοι έλεγχοι διενεργούνται από 60 κλιμάκια του ΣΕΠΕ για την εφαρμογή των συστάσεων του Υπουργείου Εργασίας για την αποφυγή της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων κατά τη διάρκεια του καύσωνα.
Μεταξύ των μέτρων που έχουν προταθεί είναι η μείωση απασχόλησης ή η παύση εργασιών από 12.00 έως 16.00, διαλείμματα σε κλιματιζόμενο χώρο ή σκιερό μέρος, εκτέλεση εργασιών κάτω από στέγαστρα αλλά και χρήση προστατευτικών μέσων.Στα ύψη η θερμοκρασία και τις επόμενες ημέρες
Σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία και τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τη μετεωρολόγο της ΕΡΤ Αναστασία Τυράσκη.
Την Τρίτη και την Τετάρτη οι υψηλότερες θερμοκρασίες προβλέπεται να σημειωθούν στη Θεσσαλία, τη Στερεά και την Πελοπόννησο, όπου θα φτάσουν τους 44 με 45 βαθμούς Κελσίου και πιθανώς πολύ τοπικά να τους ξεπεράσουν λίγο.
Μικρή υποχώρηση της θερμοκρασίας αναμένεται την Πέμπτη στη δυτική και βόρεια Ελλάδα, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα διατηρηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Την Παρασκευή η υποχώρηση της θερμοκρασίας θα γίνει αισθητή σε περισσότερες περιοχές και το Σάββατο σε όλη τη χώρα, οπότε οι μέγιστες τιμές δεν θα ξεπεράσουν τους 38 βαθμούς Κελσίου. Ωστόσο, αυτή η αποκλιμάκωση είναι πιθανό να είναι πρόσκαιρη και να ακολουθήσει νέα άνοδος της θερμοκρασίας στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
www.ertnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου