Πέμπτη 23 Απριλίου 2020

Και κορωναϊκή κανονικότητα

Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης

Αντε πάλι με το ψηφιακό κράτος που επί τέλους παίρνει σάρκα και οστά ελέω κορωναϊού. Πολλές υπηρεσίες τού Δημοσίου ηλεκτρονικώς. Σε 20-30 χρόνια θα τα καταφέρουμε.
Ο κορωναϊός ανέδειξε τις...
ελλείψεις στον τομέα της Υγείας.

Άλλοι ζητούν τον διορισμό 30.000 νοματαίων και άλλοι ζητούν να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι, άμα δε και οι παρατασιούχοι. Νέος όρος κι’ αυτός: «παρατασιούχος» είναι ο συμβασιούχος, του οποίου παρετάθη η συμβατική διάρκεια απασχόλησης. Και με αποτελειώνει ο Σταϊκούρας αναφερόμενος σε «ληκτότητα». Για να τον καταλάβει δε και ο τελευταίος γιδοβοσκός στην τελευταία βουνοπλαγιά τής επικράτειας το μεταφράζει εις άπταιστον νεοελληνικήν: «maturity». Τί άλλο θα ακούσω Θεέ μου! Αυτά στα πλαίσια του νέου δανεισμού € 2 δισ. που απέδειξε ότι οι αγορές μάς εμπιστεύονται. Μα αφού ο Αλαίκσοις μας έβγαλε από το Μνημόνιο, τί τα θέλουμε τα δανεικά;

Εν πάση περιπτώσει ρε φιλάρες, γιατί δεν θέτετε σε λειτουργία το ψηφιακό πόνημα του φίλου μου του Ρηγόπουλου για το Δημόσιο; Θα ξέραμε όλοι με το πάτημα ενός κουμπιού πού υπάρχουν ελλείψεις και πού υπηρετούν υπεράριθμοι ελέω κωματικής πελατείας, οπότε δεν θα έλεγε ο καθένας το μακρύ του και το κοντό του. Σιγά μην …
http://makpress.blogspot.com/2019/10/blog-post_3.html

Και λόγω κορωναϊού αποφασίζεται να δοθεί χαρτζηλίκι στους εισοδηματικώς πληττόμενους επιστήμονες. Πώς να δοθεί με το ελάχιστο κόστος; Υπάρχουν κάτι κονδύλια του ΕΣΠΑ για τηλεκατάρτιση. Βουρ να τα εκμεταλλευτούμε. Και αποδεικνύεται ότι η τηλεκατάρτιση είναι της πλάκας και όλως ευτελιστική για τους επιστήμονες, οπότε αποσύρεται. Ανεξαρτήτως της γελοιότητος του θέματος, εγώ διερωτώμην: τα κονδύλια του ΕΣΠΑ ουδείς ελέγχει πού διοχετεύονται; Δίνονται για τηλεκατάρτιση. Και μπορεί η κυβέρνηση να τα διαθέτει ως επίδομα σε πολίτες που κατά τεκμήριο ξέρουν και από Η/Υ και από όλα τα άλλα θέματα εκπαίδευσης; Η ΕΕ τί έλεγε επ’ αυτού;

Στα πλαίσια αποκατάστασης της «κανονικότητας» ο κ. Χαρδαλιάς ανεκοίνωσε, ότι από 28.04.2020 θα λειτουργήσουν τα υποθηκοφυλακεία και τα δικαστήρια για προσημειώσεις. Λες και οι τράπεζες δίνουν δάνεια στεγαστικά κ.λπ. ή ότι υπάρχουν πολίτες που θα δανειστούν σήμερα, για να αγοράσουν σπίτι. Ίσως, όμως, για να λάβουν δάνειο ως κεφάλαιο κίνησης οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την καραντίνα. Και πώς θα λειτουργεί το σύστημα παρακαλώ; Μόνον με τους γραμματείς λέει ο Χαρδαλιάς κατά πώς τού είπαν.
Εν πρώτοις, να σημειώσω ότι από το 1995 παλεύουμε να αποκτήσουμε Κτηματολόγιο, αλλά μετά από 25 χρόνια εξακολουθούν να λειτουργούν υποθηκοφυλακεία.

Ακολούθως, για να δούμε τί προβλέπει ο νόμος για τις προσημειώσεις: εμφανίζεται στο Ειρηνοδικείο δικηγόρος και καταθέτει αίτηση. Ορίζεται δικάσιμος. Κατά τη δικάσιμο εμφανίζεται ο δικηγόρος του δανειολήπτη με τον δανειολήπτη και δικηγόρος της τράπεζας δεόντως εξουσιοδοτημένος. Άρα, 3 νοματαίοι και μαζί με τον Ειρηνοδίκη 4. Είναι έτοιμο και το σχέδιο της απόφασης περί εγγραφής της προσημείωσης, την οποία παίρνουμε από τη Γραμματεία δεόντως θεωρημένη εκ μέρους του δικαστού.

Τώρα πώς θα γίνεται η δουλειά μόνον με τον γραμματέα; Θα πηγαίνουν οι ίδιοι 3 στον γραμματέα και μετ’ ου πολύ θα παίρνουν την απόφαση; Ή μήπως θα πηγαίνει ένας εξουσιοδοτημένος από όλους τους άλλους και θα κάνει τη δουλειά; Και τί είδους δημοσιότητα των συνεδριάσεων κατά το Σύνταγμα θα έχουμε; Κι’ αν ο γραμματέας τα κάνει όλα, γιατί δεν μεταφέρουν την αρμοδιότητα εγγραφής προσημειώσεων στον υποθηκοφύλακα; Θα πηγαίνει ο δανειολήπτης με τον εκπρόσωπο της τράπεζας στον υποθηκοφύλακα, θα συμπληρώνουν σε ειδικό έντυπο αίτησης τα στοιχεία τους, την αιτία της προσημείωσης με παραπομπή στη σύμβαση δανείου που θα συνοδεύει την αίτηση, θα υπογράφουν ενώπιον του υποθηκοφύλακα και τέρμα. Τόσο απλά. Λέω εγώ τώρα. Όλα τα άλλα είναι για κουβέντα.

Όσο για τις άλλες δικαστικές διαδικασίες, σιγά μην ανοίξουν τα δικαστήρια την 31η Μαΐου. Αρκεί να περιγράψω μία εργάσιμη ημέρα στο Πρωτοδικείο Αθηνών [συγκρότημα πρώην Σχολής Ευελπίδων] και μόνον στη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων. Μόνον 20 υποθέσεις στο έκθεμα [συνήθως είναι 30-40]. Ας δεχθούμε ότι αναβάλλονται οι 10 με την παρουσία ενός δικηγόρου από κάθε πλευρά. Για κάθε μία από τις υπόλοιπες 10 έχουμε 2 δικηγόρους, ενδεχομένως και τους 2 διαδίκους, αλλά και 2 μάρτυρες, έναν από κάθε πλευρά. Σύνολον 6 Χ 10 = 60 + 20 για τις αναβολές = 80. 3-4 αστυνομικοί μπορούν να τους βάλουν εις φάλαγγα κατ’ άνδρα και με αποστάσεις. Υπάρχει χώρος εκτός των κτηρίων. Ασφαλιστικά, όμως, εκδικάζονται καθημερινώς σε 8 τουλάχιστον αίθουσες. Άρα, περί τους 650 και πλέον νοματαίοι συρρέουν στα ακροατήρια καθημερινώς μόνον για τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων.

Βέβαια, μπορεί να ενημέρωσαν οι σύμβουλοί του τον μη δικηγόρο Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Τσιάρα, ότι και προ κορωναϊού ακολουθούσαν μία περίεργη διαδικασία στα εκτός Αθηνών Ειρηνοδικεία. Επειδή π.χ. στο Ειρηνοδικείο Ναυπλίου [τυχαία η πόλη] δεν υπήρχε λόγος να κατεβαίνει κάθε μέρα ο Ειρηνοδίκης που κατοικεί στη Λαμία, πήγαιναν οι δικηγόροι στον γραμματέα, έπαιζαν ένα θεατράκι και όταν κατέβαινε ο Ειρηνοδίκης, υπέγραφε την απόφαση. Υπάρχουν λύσεις. Δεν έχει σημασία, αν είναι παράνομες. Είναι απολύτως κανονικές.

Σώτος