Πέμπτη 23 Απριλίου 2020

Βάλτε την υποχρεωτική θερμομέτρηση των παιδιών μας στα σχολειά !

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στους παιδικούς σταθμούς, τα νηπιαγωγεία και τις μικρές τάξεις των δημοτικών σχολείων είναι οι αλλεπάλληλες ιώσεις, τις οποίες κολλάνε τα παιδιά, με αποτέλεσμα να χάνουν παρουσίες στο σχολείο και να ...ζορίζουν τους γονείς, ιδιαίτερα όταν δεν υπάρχουν γιαγιάδες.

Όλοι όσοι μεγάλωσαν παιδιά, έζησαν την ....
ιστορία αυτή με τις ιώσεις.


Δυστυχώς, ο σύγχρονος τρόπος ζωής που θέλει και τους δύο γονείς εργαζόμενους, δημιουργεί ένα πρόβλημα: μαζί με το παιδί που δεν θα πάει σχολείο όταν έχει ίωση, δεν πηγαίνει στη δουλειά και κάποιος γονέας, (συνήθως η μαμά, στην οποία είναι πιο ανεκτικοί οι εργοδότες).

Επειδή όμως, αρκετές μητέρες δεν μπορούν να λείψουν από τη δουλειά ή προτιμούν να δουλεύουν, παρά να κρατάνε το παιδί στο σπίτι, στέλνουν πολλές φορές στο σχολείο το παιδί τους, ενώ ξέρουν ότι είναι άρρωστο, παρά τις ξεκάθαρες εντολές των γιατρών και τις εκκλήσεις των εκπαιδευτικών "μη στέλνετε εμπύρετο το παιδί στο σχολείο! Στείλτε το την τρίτη ημέρα μετά το τέλος του πυρετού".
Είναι δυστυχώς μια πραγματικότητα που τη γνωρίζουν όλοι οι γονείς.

Επομένως, θα ήταν πολύ χρήσιμο να διαπιστώνεται εύκολα και γρήγορα, χωρίς να παρακωλύει την εκπαιδευτική διαδικασία, αν ένα παιδί έχει πυρετό.

Στην Κίνα λοιπόν (αλλά και στη Σιγκαπούρη, Ν.Κορέα κ.α.), άνοιξαν όλα τα σχολεία και εφαρμόζουν το τρίπτυχο:

μάσκα - θερμομέτρηση - απολύμανση


Όλα τα σχολεία έχουν εφοδιαστεί με "Θερμόμετρα Ανέπαφης Μέτρησης υπερύθρων μετώπου ακριβείας " (τα σχετικά καλά κοστίζουν στην Κίνα 200 ευρώ περίπου, ενώ οι τιμές ξεκινάνε από 20 ευρώ και φτάνουν τις 5.000 ευρώ για σούπερ επαγγελματικά), που είναι το κλειδί της λύσης του προβλήματος των ιώσεων.


Επιπλέον, τα παιδιά όλων των ηλικιών, φορούν μάσκα ΣΥΝΕΧΩΣ, ενώ τους χορηγούν απολυμαντικά για τα χέρια.

Το σπουδαίο κατά την άποψή μας, είναι η θερμομέτρηση! Είναι εύκολη ενώ τα άλλα δύο πολύ ...μπελαλίδικα. Οι μετέχοντες στην εκπαιδευτική διαδικασία, αντιλαμβάνονται πόσο χρήσιμη θα ήταν η θερμομέτρηση των παιδιών, το πρωί, πριν μπουν στην τάξη. Όχι μόνο για τον κορωνοϊό, αλλά και άλλες ιώσεις, που ταλαιπωρούν τα παιδιά.

Αυτονόητο είναι ότι δεν είναι πανάκεια, αλλά κατά γενική ομολογία ο πυρετός είναι το κυριότερο σημάδι μιας ίωσης. Φυσικά μπορεί ένα παιδί να είναι μεταδοτικός φορέας ιού, αλλά να μην έχει αρχίσει ο πυρετός του, φυσικά υπάρχουν διάφορα ενδεχόμενα. Όμως αυτά είναι εξαιρέσεις, που επιβεβαιώνουν τον κανόνα "όχι με πυρετό στο σχολείο". Δεν θα μας προστατέψει στο 100% η θερμομέτρηση, όμως είναι ένα δυνατό όπλο για τον περιορισμό της εξάπλωσης ιώσεων. 

Προτείνουμε λοιπόν, να ακολουθήσουμε το ασιατικό μοντέλο, με θερμομέτρηση σε ΟΛΑ τα παιδιά μέχρι 8-9 ετών, ΠΡΙΝ μπουν στην τάξη, σε περιόδους που υπάρχει έξαρση ιώσεων.

Βέβαια, υπάρχουν τρία ...ζητηματάκια στην Ελλάδα, που είναι αδιανόητα στην Κίνα κ.λ.π.:

1. το κόστος απόκτησης των θερμομέτρων

2. η αντίδραση κάποιων γονιών που θα ήθελαν να στείλουν το παιδί τους με πυρετό, αδιαφορώντας για τον κίνδυνο στον οποίο βάζουν τους συμμαθητές του, για να μη χάσουν το μεροκάματο 

και 

3. το δυσκολότερο .... η πιθανή "ιδεολογική" αντίδραση εκπαιδευτικών, 

που θα βρουν πάλι πεδίο επαναστατικής γυμναστικής, με κορώνες όπως "δεν προβλέπεται στα καθήκοντά μας η θερμομέτρηση", "παραβιάζει τα ατομικά δικαιώματα, τα προσωπικά δεδομένα ...μπλα,. μπλα", "τι είμαστε εμείς, νοσοκόμες;" , "θέλουμε επίδομα, θέλουμε κι άλλες προσλήψεις" κι άλλα που στην Ελλάδα ακούμε συνεχώς, έχουν φυσικά βάση, αλλά ....πολλές ατομικές ελευθερίες καταργήθηκαν στο τελευταίο τρίμηνο, αυτή είναι μια σταγόνα στον ωκεανό. Σε δυό χρόνια όλοι θα είμαστε μαρκαρισμένοι με "πιστοποιητικό ανοσίας", η θερμομέτρηση των μαθητών μας τρόμαξε; Αλλά αυτή είναι μια μεγάλη συζήτηση...

Μην καθυστερείτε λοιπόν ! Εισάγετε τη θερμομέτρηση !


Β.Π.


Υ.Γ. Φυσικά υπάρχουν κι άλλα συστήματα, όπως thermal scanners, μπορείτε να βρείτε πολλά άρθρα και βίντεο στο διαδίκτυο, ψάχνοντας, αλλά μιλάμε για κάτι απλό και πρακτικό, που δεν θα "φακελώνει" τους μαθητές, χωρίς λογισμικό, χωρίς personal data. Απλά θα βλέπει η δασκάλα ότι το παιδί έχει πυρετό και θα ειδοποιεί διακριτικά τους γονείς να το πάρουν. Θα βρεθεί άκρη, μην τρωγόμαστε πριν το ξεκινήσουμε, οι καλοί εκπαιδευτικοί ξέρουν να χειρίζονται τα προσωπικά δεδομένα των παιδιών, δεν θα κάνουν ρεζίλι κανένα, ούτε θα του δημιουργήσουν ψυχολογικά προβλήματα. Πέντε λεπτά δουλειά κάθε πρωί είναι.

EXTRA: Πριν από δυό μήνες, γελούσαν στις ΗΠΑ με τους Ασιάτες γραφικούς που μετράνε θερμοκρασία ακόμη και στα εστιατόρια. Τώρα έχουν γονατίσει στις παραγγελίες, τα εργοστάσια της Κίνας, που κατασκευάζουν θερμόμετρα ανέπαφης μέτρησης!