Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020

Ποιοί βουλευτές της ΝΔ δεν ψήφισαν την τροπολογία εναντίον του ΠΑΟΚ

Αποδεκτή, με ψήφους 156 υπέρ και 90 κατά, έγινε η τροπολογία της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού για την πολυϊδιοκτησία στο ποδόσφαιρο, την οποία η κυβέρνηση, παρουσίασε ως...
δήθεν "χάρη στον ΠΑΟΚ", αφού πρώτα μεθόδευσε την απώλεια του πρωταθλήματος υπέρ του Ολυμπιακού, μετά από αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας που υπέβαλαν 15 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Πλην των βουλευτών που βρίσκονταν σε κοινοβουλευτική αποστολή και ψήφισαν μέσω επιστολικής ψήφου, απουσίαζαν ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Βαγιωνάς, αλλά και ο πρώην πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς. Μάλιστα, από την κυβέρνηση φέρονται να δηλώνουν άγνοια για τους λόγους της απουσίας του κ. Σαμαρά (η απουσία του κ. Βαγιωνά ήταν δικαιολογημένη, καθώς ήταν άρρωστος) και περιμένουν εξηγήσεις από τον πρώην πρωθυπουργό. Σημειώνεται ότι ανεπισήμως από τη ΝΔ είχε τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας.

Αργότερα το απόγευμα, πάντως, ο κ. Σαμαράς (μέσω του βουλευτή της ΝΔ Στ. Καλαφάτη) επικαλέστηκε προσωπικούς λόγους για την απουσία του από τη Βουλή. Συγκεκριμένα, μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης, είπε ότι δέχθηκε τηλεφώνημα από τον κ. Σαμαρά ο οποίος του ανέφερε ότι «οι λόγοι της απουσίας του ήταν προσωπικοί».

Απόντες και απούσες ήταν, επίσης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ι. Μουζάλας. Σ. Ελευθεριάδου, Σ. Φάμελος, Τρ. Αλεξιάδης, Σ. Βαρδάκης, Στ. Αραχωβίτης και Έφη Αχτσιόγλου. Ο κ. Βαγιωνάς έστειλε επιστολή με την οποία δήλωνε ότι, εάν παρευρισκόταν στην ψηφοφορία, θα ψήφιζε υπέρ της τροπολογίας ενώ οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα την καταψήφιζαν.

Εξηγώντας την αποχή των βουλευτών του ΜέΡΑ25, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος Φ. Μπακαδήμα δήλωσε ότι «οι ολιγάρχες χρησιμοποιούν χρόνια τώρα τις ομάδες για να ασκούν πιέσεις στην εκτελεστική εξουσία μέσω των ομαδικών στρατών» τονίζοντας ότι «κανείς δεν δικαιούται να μετατρέπει το Κοινοβούλιο σε ποδοσφαιρική αρένα, εγκλωβίζοντας το νομοθετικό σώμα μέσα στη διαμάχη αντίπαλων ολιγαρχών».


Συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά ξεκαθάρισαν ότι ο πρώην πρωθυπουργός ούτε έδωσε, ούτε του ζητήθηκαν εξηγήσεις για τη σημερινή απουσία από την ψηφοφορία της τροπολογίας του ΠΑΟΚ.