Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020

37% πτώση στο έργο του ΟΑΣΘ σε 1 χρόνο !

Για τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ο Οργανισμός Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης για το μείζον θέμα της βιώσιμης κινητικότητας μίλησε στην εκδήλωση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που....
διοργανώθηκε στο αμφιθέατρο του ΥΠΟΜΕ σε συνεργασία με τους εταίρους του ευρωπαϊκού προγράμματος CiVITAS – SUMPs UP με αντικείμενο τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕΘ κ. Γιάννης Τόσκας και ο συγκοινωνιολόγος του Οργανισμού κ. Σαμ Σάμουελ.


Στην εισήγησή τους με θέμα ««Βήματα για τη Βιώσιμη Κινητικότητα ως τώρα στη Θεσσαλονίκη και έρευνες-δράση του ΟΣΕΘ», επικεντρώθηκαν στο θέμα της βιώσιμης κινητικότητας και της τηλεματικής, αλλά και σε περιπτώσεις απαραίτητων για να υλοποιηθεί η πρώτη υποδομών, όπως π.χ. οι στάσεις και το έργο της αστικής συγκοινωνίας.

Στην ομιλία του ο κ. Τόσκας κατέληξε ότι «η τηλεματική προσφέρει πολλές και ποικίλες λύσεις και προστιθέμενη αξία στο ζήτημα των μετακινήσεων. Επίσης, ανέφερε ότι «η Θεσσαλονίκη από πρωτοπόρα στην εφαρμογή της τηλεματικής, με πληροφόρηση κοινού και επιβάτη για τις αστικές συγκοινωνίες του ΟΑΣΘ (σύστημα εφαρμοσμένο από το 2006/2007), έμεινε πίσω στις υποδομές», με συνέπειες: 

  • 37% πτώση στο έργο αστικής συγκοινωνίας (προγραμματισμένων έναντι εκτελεσμένων οχηματοχιλιομέτρων) μόλις μέσα σε ένα χρόνο (από 39 εκ. στα τέλη 2018- στα 28 εκ. στα τέλη 2019), 
  • 45% πτώση στον καθημερινά διαθέσιμο στόλο αστικών λεωφορείων μέσα σε 5 χρόνια (από 485 οχήματα ΟΑΣΘ στα τέλη 2015-στα 270 στα τέλη 2019) και 
  • πάνω από 25% πτώση στο ποσοστό χρηστών της αστικής συγκοινωνίας μέσα σε 10 χρόνια (από 170 εκ επιβάτες το χρόνο στα τέλη 2009-έφθασαν στα 125 εκ. στα τέλη 2019..)


«Πώς να μιλήσουμε για βιώσιμες αστικές μετακινήσεις;» αναρωτήθηκε εύλογα ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕΘ.

Τα βασικά συμπεράσματα που συνόψισε η παρουσίαση των στελεχών του ΟΣΕΘ στην Αθήνα είναι:

* Με συστήματα τηλεματικής με τα οποία θα ελέγχεται πλήρως η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στο πολεοδομικό συγκρότημα, με επίκεντρο τα οχήματα των αστικών μετακινήσεων, τα καύσιμα, το κόστος και τους ρύπους τους, θα υπάρξει ώθηση προς τη βιώσιμη μετακίνηση.

* Υπάρχει έλλειψη ενός εθνικού σημείου/ δικτύου/ ιστοτόπου συγκέντρωσης στοιχείων & πληροφορίας σχετικά με τα ΣΒΑΚ και την κινητικότητα.

* Υπάρχει ανάγκη συγκροτημένων πολιτικών κ πλαισίου (συμβατότητα & συγχρονισμός με υπερκείμενο & υποκείμενο σχεδιασμού (ΤΧΣ, Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, Περιφερειακού Σχεδιασμού).

* Υπάρχει έλλειμμα διαθεσίμων πόρων (προσωπικό, χρηματοδότηση, εξοπλισμός).

* Χρειάζεται να δοθεί ένας «εθελοντικός» χαρακτήρας καθώς υπάρχει έλλειψη ξεκάθαρης σύνδεσης με σύστημα κινήτρων στον πολίτη.

* Υπάρχει έλλειμμα «κουλτούρας» συνεργασίας και μηχανισμών διοχέτευσης πληροφορίας.


Καλύτερα τα πράγματα το 2020

Καλύτερες ως προς την τακτικότητα, την ασφάλεια και την άνεση αστικές και περιαστικές συγκοινωνίες αποκτά η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, με το ίδιο κόστος. Κι αυτό καθώς σχεδόν 2.300 δρομολόγια την ημέρα σε γραμμές όπως προς Σίνδο, Χαλάστρα, Μηχανιώνα και Θέρμη, Βασιλικά, Κουφάλια, Λαγκαδά, Ωραιόκαστρο και αλλού, επανέρχονται στην εξυπηρέτηση μέσω των ΚΤΕΛ, εξαιτίας της δραματικής συρρίκνωσης του έργου του ΟΑΣΘ που έλαβε χώρα κυρίως τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

«Ενημερώσαμε τον Περιφερειάρχη ότι σήμερα ολοκληρώθηκε και εστάλη προς το Ελεγκτικό Συνέδριο για έλεγχο νομιμότητας ο φάκελος με το σχέδιο της σύμβασής μας με τα ΚΤΕΛ. Συντονίσαμε 5 σημαντικούς φορείς/παρόχους συγκοινωνιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και φθάσαμε σε συμφωνία. Μόλις η σύμβαση υπογραφεί, θα υλοποιηθεί άμεσα και προβλέπει χρηματοδότηση του έργου με περίπου 36 εκατομμύρια ευρώ για (2) χρόνια, φιλοδοξώντας να δώσει μια πρώτη ανάσα στις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης ίσως και από τα μέσα Φεβρουαρίου. Και η προσπάθεια συνεχίζεται!», ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους ο πρόεδρος του ΔΣ του ΟΣΕΘ κ. Ιωάννης Καλογερούδης και ο Διευθύνων Σύμβουλος του κ. Γιάννης Τόσκας.
Μετά από σχεδόν 15 χρόνια το ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης αποκτά και πάλι ηγετικό ρόλο για την εξυπηρέτηση όλων των αστικών, περιαστικών και απομακρυσμένων γραμμών του νομού που είχε ως τώρα ο ΟΑΣΘ με 25 επιπλέον γραμμές. Με συνέργειες και πλήρη συνεργασία με τον ΟΑΣΘ, αλλά και τα αντίστοιχα υπεραστικά ΚΤΕΛ Σερρών, Χαλκιδικής και Κιλκίς δρομολογείται ένα νέο ορθολογικό τοπίο στις καθημερινές μετακινήσεις δεκάδων χιλιάδων πολιτών.

Στη σημερινή συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολο Τζιτζικώστα η οποία προγραμματίστηκε προκειμένου να συζητηθεί η σταθερή προσπάθεια ενίσχυσης των δημόσιων συγκοινωνιών που έχει αναλάβει ο ΟΣΕΘ στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης αναλύθηκε η προοπτική άμεσης λειτουργίας των 25 γραμμών με 120 σύγχρονα οχήματα των ΚΤΕΛ και η αντίστοιχη διάθεση 65 οχημάτων του ΟΑΣΘ για το Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης είναι οι πρωτοβουλίες της νέας διοίκησης του ΟΣΕΘ σε ένα μόλις μήνα.

Ανάμεσα στα θέματα που επίσης συζητήθηκαν ήταν το μέλλον και η αναγκαία αναδιάρθρωση των συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης σε 3 περίπου χρόνια, όταν θα μπει σε λειτουργία και το μετρό, οι μελέτες που προετοιμάζονται ήδη και αφορούν σε μικρότερα ευέλικτα λεωφορεία, μετεπιβίβαση, επεκτάσεις του μετρό, αστικές αναπλάσεις, θαλάσσια συγκοινωνία και προαστιακό σιδηρόδρομο ακόμη και ωρίμανση των μελετών για γραμμή τραμ!