Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2019

Γιατί δημιουργούμε εθνικούς μύθους, αφού ΔΕΝ θα κατασκευαστεί ο East Med;

Στις 2 Ιανουαρίου, ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα συνυπογράψει το αγωγό φάντασμα, μαζί με τους ομολόγους του της Κύπρου και του Ισραήλ. Ο Υπ.Εξ. Δένδιας είπε σε συνέντευξή του, απαντώντας στην ....
ερώτηση που έθεσε το makpress, πως οι Ιταλοί (εκεί θα καταλήξει θεωρητικά ο αγωγός) δεν συνυπογράφουν, επειδή έχουν "κάποια περιβαλλοντικά ζητήματα". Η εξήγηση δεν πείθει, καθώς, τα προβλήματα αυτά δεν μπορούν να εμποδίσουν την υπογραφή μιας προ-συμφωνίας, ή έστω την υπογραφή της πρόθεσης. Η αλήθεια είναι πιθανώς, στο γεγονός ότι οι Ιταλοί δεν έχουν κανένα λόγο να παίζουν με φανταστικούς αγωγούς, που έχουν τεράστιες δυσκολίες κατασκευής και αδιανόητο κόστος, αφού έχουν ήδη τον Αλγερινό αγωγό.
Επιπλέον, η Ιταλία δεν έχει κανένα λόγο να συμμετάσχει σε μια φανταστική συμμαχία κατά της Τουρκίας, όπως αναφέρει το δημοσίευμα των καθεστωτικών "Νέων", απ΄όπου η εικόνα του άρθρου.


Γράφει σχετικά στον δεξιό, συντηρητικό "Φιλελεύθερο" της Κύπρου ο Άριστος Μιχαηλίδης, αποκαλύπτοντας ότι κανείς δεν πολυπιστεύει στον East Med, παρά την τιτάνια προσπάθεια να πεισθούν οι λαοί -ειδικά στην Ελλάδα- ότι ο αγωγός "ενισχύει την ασφάλεια" (!!!):


Να και μια ευχάριστη είδηση. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, είπε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι θέλει να προχωρήσουν με την κατασκευή του αγωγού EastMed, να υπογράψουν συμβόλαια και να μην περιμένουν όσους το σκέφτονται ακόμα, όπως η Ιταλία. Ευχάριστη είδηση μέσα στη δυστυχία που δημιουργεί η τουρκική πρόθεση να σαμποτάρει αυτό τον αγωγό διότι βλάπτει τους δικούς της.

Αλλά, να διερωτηθούμε λίγο κι εμείς. Όταν μιλάμε για εκείνους που το σκέφτονται ακόμα, μήπως περιλαμβάνονται και «δικοί μας» πολιτικοί ηγέτες; Μήπως, «ευχάριστη είδηση» είναι μόνο για όσους από εμάς ελπίζουν ακόμα ότι υπάρχει διάθεση να αντιδράσουμε στην τουρκική πειρατεία με όποιο τρόπο μπορούμε ελπίζοντας να αποτρέψουμε την πλήρη και τελεσίδικη ένταξη της πατρίδας μας στην τουρκική επικράτεια; Διότι, για να λέμε την αλήθεια, όσο συζητείται ο EastMed, άλλο τόσο ακούμε επιχειρήματα από πολιτικούς μας ηγέτες εναντίον του. Ως να βάλθηκαν να τον σαμποτάρουν οι ίδιοι πριν από τον Ερντογάν.

… Έστω κι αν δεν υλοποιηθεί στο τέλος, ήδη με τις διακηρύξεις δημιουργεί θετικές συνθήκες για την απελπισμένη πλευρά μας… Μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό τι συμβαίνει στην Κύπρο; Ακούμε καθημερινά δικούς μας πολιτικούς με βαρύνουσα άποψη, να μιλούν για το ανεδαφικό του πράγματος. Για τα δύσκολα πετρώματα που υπάρχουν στον δρόμο του EastMed, για τα μεγάλα βάθη των θαλασσών από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ελλάδα, για το τεράστιο οικονομικό κόστος. Για να καταλήξουν ότι αυτός ο αγωγός δεν πρόκειται να υλοποιηθεί. Και άρα; Άρα το μόνο που μας απομένει είναι να συνδέσουμε την Κύπρο με την Τουρκία. Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Και μέσα σε αυτό το πνεύμα ακολουθούν πολλά άλλα. Δεν πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στο Ισραήλ, διότι κάποια στιγμή μπορεί να τα βρει με την Τουρκία και να μας αφήσει σύξυλους. Δεν έχουμε εμπιστοσύνη στην Αμερική, γιατί κι αυτή κάποια στιγμή θα τα βρει με την Τουρκία. Δεν έχουμε εμπιστοσύνη στην Αίγυπτο διότι ο Σίσι είναι δικτάτορας.

… Πού μας οδηγούν; Στην άνευ όρων προτεκτοριοποίηση της Κύπρου, του Αιγαίου, του Καστελόριζου, της Ρόδου, μετά της Θράκης και μετά της Θεσσαλονίκης. Ακούγεται παρατραβηγμένο; Ακούγεται αδιανόητο;