Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019

Νασιούλας: "Γιατί διέγραψε ο Μπουτάρης την απαίτηση 22 εκ. ευρώ από τον Σαξώνη;"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ "Ιωάννης Νασιούλας - Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη"
Πολιτικό σκάνδαλο μεγατόνων στον Δήμο Θεσσαλονίκης: Νασιούλας εναντίον Μπουτάρη

Ιδιαίτερα σοβαρά ερωτήματα έθεσε ο επικεφαλής δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη» Ιωάννης Νασιούλας, κατά την τοποθέτησή στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης για τον Προϋπολογισμό του 2020.
Σε μια εξαιρετικά τεκμηριωμένη ομιλία, με καταθέσεις στοιχείων στα πρακτικά, ο Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας και Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανάδειξε την διαγραφή από τον Ισολογισμό καταλογισμένων απαιτήσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης ύψους 22 εκατομμυρίων ευρώ εις βάρος του υπαλλήλου που καταδικάστηκε για την υπεξαίρεσή τους: Η διαγραφή έγινε από την Διοίκηση Μπουτάρη και μάλιστα πριν την δίκη για το σκάνδαλο αυτό, που τόσο ταλαιπωρεί έκτοτε την Θεσσαλονίκη.
«Γιατί διέγραψε τις απαιτήσεις του Δήμου από τον κατηγορούμενο υπάλληλο η διοίκηση Μπουτάρη»; Αυτό ήταν το κύριο ερώτημα που έθεσε ο Γιάννης Νασιούλας στην νέα διοίκηση του Κωνσταντίνου Ζέρβα, προκαλώντας την αμήχανη σιωπή πολλών μέσα στην αίθουσα.
Ο νέος δημοτικός σύμβουλος κατέληξε με την ηχηρή δήλωση: «τα ερωτήματα που εγείρω έχουν πια έλθει εις γνώσιν της Δικαιοσύνης», επιβεβαιώνοντας πως η υπόθεση θα έχει μεγάλη και ενδιαφέρουσα συνέχεια.
Ολόκληρο το κείμενο της πρωτολογίας του Ιωάννη Νασιούλα εδώ:
Κύριε Πρόεδρε, Κυρίες και Κύριοι,
Η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2020, μας φέρνει αντιμέτωπους με ένα πολιτικό σκάνδαλο μεγατόνων, που ενορχήστρωσε η τέως διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης και για το οποίο από απόψε θα κληθεί να λογοδοτήσει. Τα ερωτήματα που θα θέσω αφορούν σε περισσότερο από το 25% του Ενεργητικού του υπό συζήτησιν προϋπολογισμού – παραπάνω από 80 εκατομμύρια ευρώ. Απόψε, η αλήθεια θάβει το σκοτάδι.
Στις 12 Μαρτίου 2012, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης, σε ειδική συνεδρίαση με μόνο θέμα την αναμόρφωση του Ισολογισμού του έτους 2010, αποφάσισε την διαγραφή Επισφαλών-Επίδικων Απαιτήσεων (από Καταλογισμούς σε Υπαλλήλους) ποσού ύψους μεγαλύτερου των είκοσι δύο εκατομμυρίων ευρώ. Η διαγραφή έλαβε χώρα με εισήγηση του τότε Αντιδημάρχου Οικονομικών και τις ψήφους των μελών της παράταξης του τότε Δημάρχου κ. Ιωάννη Μπουτάρη. Η αρχική καταχώρηση είχε γίνει με Εγγραφή Καταλογισμού και Βεβαίωση Οφειλής από τον πρώην Δήμαρχο κ. Βασίλειο Παπαγεωργόπουλο εις βάρος του πρώην υπαλλήλου του Δήμου Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτη Σαξώνη για διαπιστωμένο έλλειμμα που αποδιδόταν σε κακουργηματική υπεξαίρεση και πλαστογραφία.
Η διαγραφή του ποσού από τον Ισολογισμό του 2010 ήρθε μερικούς μήνες πριν την έναρξη της δίκης. Η δίκη ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2012. Δηλαδή, στην δίκη προσήλθε ο κατηγορούμενος και εν τέλει καταδικασθείς κ. Παναγιώτης Σαξώνης, χωρίς να υπάρχει εγγραφή εις βάρος του στον τότε πιο πρόσφατο Ισολογισμό, αυτόν τον αναμορφωμένο πια του 2010. Ο επόμενος Ισολογισμός, για το έτος 2011, δημοσιεύθηκε μετά τις 7 Δεκεμβρίου 2013, όταν πια η δίκη είχε ολοκληρωθεί. Κύριε Πρόεδρε, καταθέτω την Χρονοσειρά των Εγγραφών στα Πρακτικά.
Καταθέτω στα πρακτικά την εισήγηση του τότε Αντιδημάρχου, που λέει πως «δεν προκύπτει ανάγκη τέτοιου καταλογισμού» και κάνει λόγο για «λάθος Εγγραφή Καταλογισμού και Βεβαίωσης Οφειλής». Απόψε το Σώμα ερωτάται: Έλαβε χώρα νομίμως αυτή η αναμόρφωση; Αν η διαγραφή της απαίτησης δεν έγινε σύννομα, προκλήθηκε ζημία εις βάρος του Δήμου Θεσσαλονίκης; Αν ζημιώθηκε ο Δήμος μας, ο Προϋπολογισμός του 2020 δεν οφείλει να αναμορφωθεί, αποτυπώνοντας λογιστικά την αλήθεια και οι υπαίτιοι να λογοδοτήσουν;
Η μη έγκαιρη βεβαίωση εσόδων, η καθυστέρηση της είσπραξής τους και το χαμηλό επίπεδο παρακολούθησης αυτών των συναλλαγών γεννούν κινδύνους, που έχουν παρατηρηθεί κατά καιρούς σε Δήμους. Η καθυστέρηση στην έκδοση δημιουργεί κίνδυνο για ποινική δίωξη της διοίκησης και των αρμόδιων, κίνδυνο για υπεξαίρεση των εσόδων του Δήμου και μη περίληψη στους βεβαιωτικούς καταλόγους απαιτήσεων. Υπάρχουν κίνδυνοι βεβαίωσης λιγότερων από τα κανονικά έσοδα, λόγω μη επαρκούς πληροφόρησης των αρμόδιων στελεχών. Επίσης: κίνδυνοι απώλειας εσόδων λόγω παραγραφής, καθώς και εξαιτίας της μη έγκαιρης λήψης μέτρων για την είσπραξη των απαιτήσεων.
Η νέα Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης και οι υπηρεσίες της ερωτώνται:
1. Υφίσταται στο αρχείο του Δήμου αρμόδια αιτιολόγηση προς τον τότε Δήμαρχο κ. Ιωάννη Μπουτάρη, που να προτείνει την διαγραφή του ποσού που απαιτείτο από τον κ. Σαξώνη;
2. Πώς δικαιολογείται η διαγραφή του ποσού από το Ενεργητικό, ενώ διατηρήθηκαν οι αντίστοιχες εγγραφές στο Παθητικό;
3. Συνέχισε η πειστική διεκδίκηση του ποσού μετά των νομίμων τόκων και προσαυξήσεων από τον πρώην υπάλληλο την σύζυγό του, με την οποία τηρούσε κοινούς τραπεζικούς λογαριασμούς καθώς και συνδεόμενα πρόσωπα, ιδίως μετά την διαγραφή της απαίτησης, πριν και κατά την διάρκεια της δίκης;
4. Τι τύχη είχε ο Καταλογισμός και η Βεβαίωση Οφειλών που έλαβαν χώρα από την διοίκηση του κ. Παπαγεωργόπουλου εις βάρος του κ. Σαξώνη;
5. Έλαβε χώρα άπρακτη παρέλευση χρόνου προς το όποιο ορόσημο της παραγραφής;
Μόνος αρμόδιος για καταλογισμό ελλείμματος υπολόγου σε Δήμο είναι ο Δήμαρχος και κατασταλτικά το Ελεγκτικό Συνέδριο. Τι συνέπειες είχε η διαγραφή μιας καταλογισμένης απαίτησης, μόνον και μόνον για να επανεγγραφεί στον επόμενο Ισολογισμό, αλλά να δημοσιευθεί πολύ μετά την ολοκλήρωση της δίκης που την αφορούσε;
Με την διαγραφή αυτή, ο κατηγορούμενος πρώην υπάλληλος μπορούσε να καταλήξει στην εύλογη αναμονή πως αν καταδικαζόντουσαν με την κατάθεσή του άλλοι - και λόγω του τότε αναμορφωμένο Ποινικού Κώδικα από την Κυβέρνηση του κ. Γιώργου Παπανδρέου - η ποινή του θα ήταν μικρότερη. Θα έβγαινε νωρίτερα από την φυλακή για να χαρεί την όποια περιουσία του είχε απομείνει. Και οι διεκδικήσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης θα στρεφόντουσαν αλλού και όχι μόνον προς τον ίδιο.
Δεν είναι όμως μόνον η πολιτική πρακτική του κ. Μπουτάρη. Οι σεβαστές Εφέτες κυρίες Πελεκούδα και Πούρα σημειώνουν επιπλέον ότι ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Ανδρέας Κουράκης εκ των ιδρυτικών στελεχών της δημοτικής παρατάξεως «Πρωτοβουλία» δεν επιθυμούσε την ποινική δίωξη του κ. Σαξώνη και πως ο σεβαστός συνάδελφος μειοψήφησε στην διαπαραταξιακή Επιτροπή για την άσκηση αγωγών αποζημιώσεως και διαρρήξεως προς προστασίαν των συμφερόντων του Δήμου κατά του κ. Σαξώνη και κατά παντός υπευθύνου. Κύριε Πρόεδρε, καταθέτω το σχετικό απόσπασμα της γνώμης των κυρίων Εφετών στα Πρακτικά.
Έτσι, ο τέως Δήμαρχος κ. Μπουτάρης κατηγόρησε τον προκάτοχό του πολιτικά, καθώς και στο δικαστήριο, μαζί με μέλη της Παράταξής του. Προηγήθηκε δε η διαγραφή απαιτήσεων καταλογισμένων εις βάρος του κ. Σαξώνη. Αλλά πριν ο κ. Μπουτάρης τελειώσει πολιτικά, φρόντισε να αθωώσει πλήρως τον πρώην Δήμαρχο κ. Βασίλειο Παπαγεωργόπουλο, με συνέντευξή του στην εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.
Οι υπόλοιποι σύντροφοι του κ. Μπουτάρη τι λέτε; Τι λέτε κα Χρυσίδου; Τι λέτε κα Πασχαλίδου; Τι λέτε κα Νοτοπούλου; Συμφωνείτε με τον κ. Μπουτάρη που υπερθεματίζει πια στην αθωότητα του κ. Παπαγεωργόπουλου ή διατάσσετε την παράταξή σας να επαναλαμβάνει τρεις φορές την ημέρα μετά το φαγητό τις δηλώσεις προσωπικής απαξίωσης κατά του πρώην Δημάρχου δια στόματος του συντρόφου σας στον ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα;
Κύριε Πρόεδρε, Κυρίες και Κύριοι,
Τα ερωτήματα που σας παραθέτω απόψε προέκυψαν από επισταμένη προσωπική μου έρευνα στα αρχεία του Δήμου Θεσσαλονίκης, ιδίως εν όψει αξιολόγησης του Προϋπολογισμού για το 2020. Μόνος μου σκοπός είναι η υπεράσπιση της νομιμότητας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου ως επικεφαλής δημοτικού συμβούλου της παράταξης ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Σκοπός των ερωτημάτων μου είναι η πολιτική κριτική, η συνεισφορά στην χρηστή διοίκηση και όχι η προσωπική απαξίωση ή η συκοφαντία.

Κύριε Δήμαρχε,
Η Θεσσαλονίκη οφείλει να αφήσει πίσω της το σκοτάδι και να φέρει την αλήθεια στο φως. Εμπιστεύομαι την δέσμευσή σας για καθαρά χέρια και συμμερίζομαι το όραμά σας για την κοινωνική ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης, όπως αποτυπώνεται στον Προϋπολογισμό του 2020. Δηλώνω πως θα ψηφίσω τον Προϋπολογισμό που απόψε φέρετε ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου.
Όμως, εμείς δεν είμαστε εδώ για να ξεπλύνουμε τις πολιτικές ευθύνες κανενός. Δεν διανοούμαι να τινάξω στον αέρα την συζήτηση του Προϋπολογισμού. Γι αυτό και δεν σας ζητώ να αναβάλουμε την ψήφισή του και να επανέλθουμε σε μερικές ημέρες από σήμερα, όταν η Διοίκησή σας θα έχει ανεύρει και παράσχει όλα τα στοιχεία για τα οποία παρακάλεσα με την αλληλογραφία των προηγουμένων εβδομάδων και με την αποψινή εισήγησή μου. Σας ζητώ όμως να προγραμματίσετε μια Ειδική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με μόνο θέμα την υπόθεση της κακουργηματικής υπεξαίρεσης από τα ταμεία του Δήμου. Το χρωστάμε στο Σώμα με την νέα του σύνθεση, καθώς και στις Ελληνίδες και τους Έλληνες της Θεσσαλονίκης, που διψούν για αλήθεια και βδελύσσονται το σκοτάδι.
Καταληκτικά, Κύριε Δήμαρχε, Κύριε Πρόεδρε, Κυρίες και Κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, θα επιθυμούσα να τονίσω πως τα ερωτήματα που εγείρω έχουν πια έλθει εις γνώσιν της Δικαιοσύνης.

Ο Ιωάννης Νασιούλας είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας και Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είναι επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ και Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης