Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2019

Τι να σημαίνουν άραγε τα Χριστούγεννα;

Γράφει αναγνώστης: Οψές άκουγα ροκάδικον (τύφλα στον αλαλαχ αν ήταν ροκιες αυτά που ακούγονταν, κάτι κράκα- -τάκα, ράκι -ράκι, ματζεσίτα ήτανε) ραδιόφωνον της πόλεως, περί μεσονυχτίως, εκπομπή της Καρέζη, συγκράτησα το ονομα γιατί οι αναφορές σε αυτό ήτανε....
πυκνότατες. Χριστούγεννα πλησιάζουν και για να γεμίσει το ζωντανό πρόγραμμα είχε την επίκαιρη και φαεινή ιδέα να αρχίσει να ρωτάει το ακροώμενον κοινόν τι σημαίνουν τα "Χριστούγεννα". Μάλιστα, υπήρχε και έπαθλο στην καλύτερη απάντηση. Με έπιασε απροετοίμαστο, ολο και κάτι γυρόφερνε, μα οριστικά αδυνατούσα να προσδιορίσω τι είναι τα Χριστούγεννα, .Οπότε, υπομονετικά παρέμεινα καθηλωμένος ακροώμενος έως της απονομής του επάθλου.

Ιδού ο πρωταθλητής διάλογος της Καρνέζη μετά της νικητρίας , προφανώς εφήβου, συναγώμενον εκ της χροιάς της φωνής.

- Γεια σου Κατερίνα (Καρνέζη). Είμαι στην στάση του Λευκού Πύργου, με λένε Ελένη (Σημ. γράφοντος, δεν ενθυμούμαι ακριβώς το όνομα, αλλα έχω αδυναμία σε αυτό λόγω Ιλιάδος, αν έχετε την περιέργεια. Η στάση πάντως είναι η πραγματική ).
-Γεια σου, κοριτσάρα μου. Για πες μας τι σημαίνουν για σένα τα "Χριστούγεννα".
-Να 'σαι με τον σύντροφό σου και να διανύεις απίστευτες στιγμές . !!!!!!

Μα καλά, καλικάτζαρος είναι αυτός ο σύντροφος και περιμένει η εφηβος να βγεί τα Χριστούγεννα για να 'διατρέξουν' στιγμάς ;

Αυτό το ερώτημα με ταλάνιζε εως της στιγμής που διένυσα την απόσταση μέχρι το σουπερ μαρκετ , οσήμερον το βραδακι. Στην είσοδο ήταν μια γιαγιάκα ιθαγενής , μαυροφορεμένη, ευπρεπής, με χαρακτηριστικό εντόπιο μακεδονίτικο δέσιμο μαντήλας. Δεν χρειάζεται σε τέτοιους καιρούς πολλά για να το καταλάβεις, τι μέλεσθαι 'λεχθείν'. Η είσοδος ευτυχώς ανοίγει αυτόματα και εγκαίρως, αλλα δυστυχώς δεν κλείνει εγκαίρως.

-Παιδακι μ' μπορείς να με φέρεις κάτι από μέσα;
Κοντοστάθηκα, λιγο το ασυνείδητο περί τι είναι τα Χριστούγεννα, λίγο που με διέσχισε τον νου (που λέει και μια γραμματιζούμενη επιφανής) η εικόνα της μαντήλας της Μακεδονίτισσας γιαγιας μ᾿.
-Τι θές γιαγιά;
-Λίγο κρέας αν μπορείς.
- Mήπως μακαρόνια; (Βλέπεις είναι μόνον 45 λεπτα το πακετο και όχι δεν είναι Μισκος).
-Με φεραν μακαρόνια, αν μπορείς φασόλια.

Εισήλθα χωρίς κουβέντα άλλη, μουρμουρἰζοντας ότι τα φασόλια που τα εισάγουν πια απο την Αργεντινή ειναι πιο ακριβά απο το κρέας. Αλλα να 'σου κάτι σοκολάτες στο ράφι να αστράφτουν και συνάμα ακούω απο το πουθενά την γιαγια μ' να λέει "ήρθαν πάλι τα Χριστουγεννα και η μια φορά τον χρόνο σοκολάτα σου , γιατί τέτοιες μέρες πρέπει να δινουμε ότι μπορούμε πολύτιμο, όπως η Παναγιά μας έδωσε τον υιό της" . Και όλως ξαφνικά εντράπηκα για την αναλγησία μου και για το πόσο είχα ξεχάσει τι σημαίνουν τα Χριστούγεννα. Αντί να φύγω απο την εξοδο χωρίς να κοιτάξω πίσω, ξαναγύρισα στην είσοδο και έδωσα το κρέας που είχε ζητήσει η γιαγιά. Επαψε να με ταλανίζει και το ερώτημα αν είναι καλικάτζαρος ο σύντροφος της πρωταθλήτριας του ραδιοφωνικού διαγωνισμού. Βέβαια, χαμένος βγήκε ο τζονυ, ο αδεσποτος που με ακολουθεί στο σουπερμάρκετ. Αυτή την φορά δεν τον πήρα την σακούλα με τις γκοφρέτες. Δύσκολοι καιροί και κάποιος πρέπει να πληρώσει για τις απαντήσεις ερωτημάτων.

Αν νομίζετε ότι τέλειωσε ο ταλανισμός περί του τι εστί Χριστούγεννα, έχετε λάθος.
Ευθύς επιστρέφων, εισήλθα σε άλλο σουπερμαρκετ, εκείνο του πορταλ σαϊτ που έχει λογιών -λογιών ειδήσεις. Είχε ως πρώτη είδηση την κάτωθι εικόνα , παρμένη απο τα σοσιαλε μιντια, εικόνα που δεν χρειάζεται και πολλά λόγια.
Και άρχισε πάλι να τριβιλίζει (ποντιακή λέξη σημαίνουσα οργώνω για μια ακόμη φορά) τον νού ένα πιο αγωνιώδες ερώτημα, μήπως "Χριστούγεννα" είναι που η μια ακόμη επιφανής σύγχρονη ακαλλιέργητη τραιντάρα, και βάλε, άεργος και άνοος και άτεκνος με μύτη σπαρτιάτικης λόγχης πρέπει να βγάλει 171 φωτος μέχρι να βγεί μ***νάρα" (αντιγράφω κυριολεκτικώς εκ της εικόνας, μια και επεξεργασία προσωπικών λεχθέντων θα ήτο απαράδεκτος);
Αλαλαχακμπαρ, και δεν έβγαζε μόνο μια και να την φωτοσουπάρει, υπάρχουν και εξπερέ στην φωτοσούπα (της κακιάς ώρας βέβαια, αλλά άλλη ιστορία αυτή).

Υπογραφή,
+
Επώνυμος αγράμματος, εξού και υπογράφων με σταυρό, ατακτικός αναγνώστης.

'Χρόνια πολλά' μην περιμένετε να ευχηθώ, γιατί τα χρόνια πο' 'ρχονται άσχημα θα 'ναι.
Καλά τα Χριστούγεννα, ό,τι για υμάς σημαίνουν.
Αλλα μην σας 'cross your skull' τρελές ιδέες. Δεν έχετε εσείς μπε εμ βε (BMW) M851i για να αναγκαστείτε σε ρόλο συνοδηγού και να γιορτάσετε τα "Χριστούγεννα" με 171 φωτος και μια Τζινα Τουνη, που 'ναι και συμπολἰτισσα, τέως μπαρίστα και νυν σελεμπριτἐ.