Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019

Οι Τούρκοι έδιωξαν Ισραηλινό πλοίο που εργαζόταν στα Κυπριακά ύδατα

Το εθνικό υπουργείο υποδομών, ενέργειας και υδάτων του Ισραήλ επιβεβαίωσε στις 15 Δεκεμβρίου, ότι πριν από δύο εβδομάδες ένα τουρκικό ναυτικό σκάφος εκτόπισε ένα ....
ισραηλινό ερευνητικό σκάφος που εργάζονταν στα κυπριακά ύδατα. Η τουρκική κυβέρνηση αρνήθηκε ότι το συμβάν είχε συμβεί.

Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα μαζικής ενημέρωσης, το πλοίο Bat Galim του Ισραηλινού Ωκεανογραφικού και Λιμνολογικού Ερευνητικού Ιδρύματος διεξήγαγε έρευνα στο έδαφος της Κύπρου, που εγκρίθηκε από τους αξιωματούχους της χώρας. Στη συνέχεια, τα τουρκικά πλοία προσέγγισαν το πλοίο, ζήτησαν εξηγήσεις για τις δραστηριότητές του και το συνόδευσαν έξω από την περιοχή.

Το τελευταίο περιστατικό έρχεται αφού η Τουρκία υπογράψει συμφωνία με τη Λιβύη, η οποία δίνει στην Τουρκία πρόσβαση σε μια οικονομική ζώνη σε ολόκληρη τη Μεσόγειο και αγνοεί τα ελληνικά νησιά της περιοχής. Η συμφωνία έθεσε περαιτέρω εντάσεις με την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο, οι οποίοι προειδοποίησαν ότι η συμφωνία είναι παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Ως απάντηση, η Ελλάδα απέκλεισε τον πρεσβευτή της Λιβύης.

"Παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα των τρίτων χωρών, δεν συμμορφώνεται με το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει νομικές συνέπειες για τα τρίτα κράτη", δήλωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει ήδη προετοιμάσει κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας σχετικά με τις διερευνητικές γεωτρήσεις της.

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας για τη ναυτιλία με τη Λιβύη, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε στις 15 Δεκεμβρίου μια νέα στρατιωτική συμφωνία, λέγοντας ότι η Τουρκία ήταν έτοιμη να παράσχει στη Λιβύη οποιαδήποτε στρατιωτική στήριξη χρειαζόταν.

"Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα της Λιβύης και της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Είμαστε περισσότερο από έτοιμοι να δώσουμε όποια υποστήριξη χρειάζεται στη Λιβύη ", δήλωσε ο Ερντογάν.

Η Λιβύη έχει διαιρεθεί σε αντίπαλες κυβερνήσεις, με την Τρίπολη να ελέγχει τμήματα της Δύσης και μια αντίπαλη κυβέρνηση στα ανατολικά ευθυγραμμίζεται με τη δύναμη της Λιβυκής Κυβέρνησης Χαλίφα Χάφταρ . Κάθε πλευρά υποστηρίζεται από πολιτοφυλακές και ένοπλες ομάδες που αγωνίζονται για πόρους και έδαφος.

Στις 12 Δεκεμβρίου, ο Χάφταρ προέτρεψε τις δυνάμεις του να προχωρήσουν προς το κέντρο της Τρίπολης την Πέμπτη σε αυτό που ανακοίνωσε ότι θα είναι η «τελική μάχη» για την πρωτεύουσα.

Ο Χαλίφα Χάφταρ "δεν είναι νόμιμος ηγέτης και αντιπροσωπεύει μια παράνομη δομή", δήλωσε ο Ερντογάν.

Σύμφωνα με τη στρατιωτική συμφωνία, η Τρίπολη θα μπορούσε να ζητήσει οχήματα, εξοπλισμό και όπλα για χρήση σε στρατιωτικές, ναυτικές και αεροπορικές επιχειρήσεις.


Τι λένε οι Κύπrιοι για το περιστατικό

Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εμπλέκεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο στην απόφαση του καπετάνιου του ισραηλινού ωκεανογραφικού σκάφους Bat Galim να μην συνεχίσει την υποθαλάσσια έρευνά του σε περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ που διεκδικεί η Τουρκία, δήλωσε στο ΚΥΠΕ αρμόδια πηγή, σχολιάζοντας το δημοσίευμα της Jerusalem Post.

Συγκεκριμένα, όπως είπε, το ισραηλινό σκάφος, στο οποίο επέβαιναν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ben-Gurion καθώς και Κύπριος γεωλόγος, είχε αφιχθεί στην κυπριακή ΑΟΖ στις 18 Νοεμβρίου για τη διενέργεια υποθαλάσσιας έρευνας εντός της κυπριακής ΑΟΖ με άδεια των αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κατά την άφιξη του σκάφους αυτό δέχθηκε κλήση από τουρκικό πλοίο το οποίο το προειδοποίησε πως κάποιες από τις περιοχές - στα τεμάχια 4 και 5 της κυπριακής ΑΟΖ - στις οποίες θα έκανε έρευνα «είναι εντός της τουρκικής ΑΟΖ» και άρα έπρεπε να αποχωρήσει.

Σε επικοινωνία που είχε με το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) της Κυπριακής Δημοκρατίας με το ισραηλινό σκάφος, αναφέρθηκε από το ΚΣΕΔ πως το σκάφος μπορεί να συνεχίσει κανονικά την έρευνά του, επικαλούμενο την άδεια που είχε από τις κυπριακές αρχές. Ωστόσο, ο καπετάνιος επέλεξε να μην συνεχίσει την έρευνα στις παρανόμως διεκδικούμενες από την Τουρκία περιοχές και συνέχισε νοτιότερα, ανέφερε στο ΚΥΠΕ η ίδια πηγή, προσθέτοντας πως αφού ολοκλήρωσε την έρευνά του, το ισραηλινό σκάφος αποχώρησε από την κυπριακή ΑΟΖ στο τέλος Νοεμβρίου.

Η συγκεκριμένη έρευνα δεν αφορά το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανέφερε στο ΚΥΠΕ η ίδια πηγή, και ως εκ τούτου, πρόσθεσε, δεν υπήρχε θέμα να προβαίναμε σε περαιτέρω ενέργειες επί του ζητήματος αυτού. Η ίδια πηγή επεσήμανε τέλος πως δεν υπάρχει αίτημα προς την Κυπριακή Δημοκρατία για επάνοδο αυτή την περίοδο του συγκεκριμένου ισραηλινού ερευνητικού σκάφους στην κυπριακή ΑΟΖ.

makpress 17/12/219