Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019

Απολογία του ΟΑΣΘ στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

Η διοίκηση του Στέλιου Παππά καλείται σε απολογία από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, διότι, δημοσίευσε τα ονόματα 29 μετόχων και μη μετόχων "με ψευδή στοιχεία για να κατασπιλώσει την τιμή και....
την υπόληψη μας", όπως αναφέρουν στην αναφορά τους, οι θιγέντες πρώην μέτοχοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες του makpress, ο ΟΑΣΘ δεν θα παραστεί δια του Δ.Σ. που υπέπεσε στην παράβαση, αλλά δια της σημερινής διοικήσεως, που θα επικαλεστεί φυσικά, αναρμοδιότητα να απαντήσει, καθώς κανείς τους δεν ήταν στο Δ.Σ. το 2017.

Υπενθυμίζουμε ότι τη διοίκηση του ΟΑΣΘ, αποτελούσαν οι κ.κ.
-Στέλιος Παππάς, Πρόεδρος,
-Σάββας Παναγιωτίδης, Δ/νων Σύμβουλος
-Ακρίτας Καϊτατζής (νομικός),
-Μανώλης Λαμτζίδης (δικηγόρος - πρώην πρόεδρος του ΔΣΘ και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ),
-Φώτης Μπίμπασης (πρόεδρος του Σωματείου Εμποδιζόμενων Ατόμων «Αναπηρία Σήμερα»),
-Όλγα Γιάννη, δημοσιογράφος και στέλεχος των ΑΝΕΛ
και οι εκπρόσωποι:
-η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης Καλυψώ Γούλα ως εκπρόσωπος του δήμου Θεσσαλονίκης,
-ο περιφερειακός σύμβουλος Γαβριήλ Αβραμίδης ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας και
-ο εκπρόσωπος των εργαζομένων Δημήτρης Τσερμενίδης.


Η επίμαχη λίστα που έδωσε σε δημοσιογράφους στις 15-12-2017 ο κ.Παππάς (θολώσαμε στο makpress τα ονόματα για να μην επαναλάβουμε το αδίκημα)

Υπενθυμίζουμε ότι η δικηγόρος που συνέταξε το εξώδικο εκ μέρους των μετόχων στον ΟΑΣΘ Κατερίνα Γκράτζιου, διευκρίνισε τα εξής: «Η Βασιλική, Αικατερίνη και Ακριβή Γκράτζιου, ουδέποτε έχουν αγοράσει ή πωλήσει ποσοστά μετοχών του ΟΑΣΘ, δεδομένου ότι οι όποιες μεταβιβάσεις έχουν γίνει, αφορούσαν γονικές παροχές και όχι αγοραπωλησία. Επιπλέον, η παραπάνω διευκρίνιση του ΟΑΣΘ, είναι ελλιπής ως προς τα στοιχεία των εξωδίκως δηλούντων».

Επίσης, σύμφωνα με δήλωση τους και οι Μαλγαρινός Τηλέμαχος και Μαλγαρινός Κωνσταντίνος, υποστηρίζουν ότι τα στοιχεία της παραπάνω λίστας είναι ψευδή και ότι η περίπτωση τους αφορά επίσης γονική παροχή και όχι αγοραπωλησία.

Θυμίζουμε τέλος, ότι επί πολλά έτη, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε να δημοσιευθούν τα ονόματα των μετόχων, κάτι που ο ίδιος δεν έπραξε, καθώς δεν υπήρχαν πολιτικά πρόσωπα ή πρόσωπα που θα σκανδάλιζαν την κοινή γνώμη και θα καταρριπτόταν το αφήγημα περί εμπλοκής των "Καραμανλήδων" και άλλων "επώνυμων" στον ΟΑΣΘ, παρά μόνο επιλεκτικά και για αυτό το λόγο βρίσκεται απολογούμενος.

To βασικό ζήτημα της υπόθεσης, σύμφωνα με την απόφαση της ΑΠΔΠΧ

"Σχετικά με τη δημοσιοποίηση σε συνέντευξη τύπου από τον Πρόεδρο του ΟΑΣΘ των ονομάτων και του επίμαχου καταλόγου 29 μετόχων (ή/και πρώην μετόχων) του Οργανισμού (βλ. το από … δελτίο Τύπου του ΟΑΣΘ), τα οποία στη συνέχεια δημοσιεύθηκαν στον Τύπο/διαδίκτυο, είναι ερευνητέο εάν η συγκεκριμένη επεξεργασία προσωπικών δεδομένων ήταν απολύτως αναγκαία προκειμένου να ενημερωθεί το κοινό σχετικά με τη λειτουργία και το μέλλον του κοινωφελούς αγαθού των συγκοινωνιών στη Θεσσαλονίκη και να προστατευτούν τα συμφέροντα του ανωτέρω Οργανισμού, δηλαδή εν τέλει του Δημοσίου και των χρηστών της σχετικής υπηρεσίας."

Η βασική παράβαση

"Αν οι μέτοχοι, των οποίων τα ονόματα δόθηκαν στη δημοσιότητα, αποτελούν το σύνολο των μετόχων, και σε κάθε περίπτωση να τεκμηριωθούν οι λόγοι, για τους οποίους δημοσιοποιήθηκαν τα συγκεκριμένα 29 ονόματα", λέει στο σκεπτικό της η ΑΠΔΠΧ και είναι πολύ δύσκολο να απαντηθεί από τη διοίκηση του κ.Παππά. Η επιλεκτική δημοσιοποίηση ονομάτων, δεν είναι ούτε δημοκρατική, ούτε προοδευτική.... Είναι ποινικά κολάσιμη σε κάθε δημοκρατία.