Σάββατο 10 Ιουνίου 2017

Leges saturae


Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης
Lex είναι ο νόμος λατινιστί. Satura είναι το πιάτο το γεμάτο με διαφορετικά τρόφιμα, επίσης λατινιστί. Φαντάζομαι πως οι αρχαίοι Ρωμαίοι θα έλεγαν....
κάτι σαν «famulus, aducci mihi una satura» κατ’ αντιστοιχία του νεοελληνικού «παιδί πιάσε μια ποικιλία».

Περί ποικιλίας, λοιπόν, ο λόγος. Κι’ όταν ένας νόμος περιέχει διατάξεις άσχετες μεταξύ τους, η νομική επιστήμη τον αποκαλεί lex satura. Δεν χρειάζεται να είσαι νομικός, για να καταλάβεις ότι ένας νόμος ρυθμίζει θέματα άσχετα μεταξύ τους. Όταν ο τίτλος του νόμου τελειώνει με τις λέξεις «και άλλες διατάξεις», είναι βέβαιον ότι πρόκειται περί lex satura. Κλασικό παράδειγμα αποτελεί ο νόμος που ψήφισαν χθες 153 αλιείς μαργαριταριών για την κύρωση συνθήκης σχετικής με την αλιεία, στον οποίο νόμο κόλλησαν την τελευταία στιγμή διατάξεις περί μειώσεως [ή μήπως παγώματος; όπως είπε η κ. Έφη] συντάξεων, αφορολογήτου και γενικώς περί πρόσθετης φαλκίδευσης της αγοραστικής δύναμης των πολιτών.

Οι 153 δεν εθίγησαν που καταπάτησαν για πολλοστή φορά το Σύνταγμα, το οποίο έχουν ορκισθεί να φυλάττουν. Και τούτο, διότι ξέρουν ότι μπορούν να το κάνουν ατιμωρητί. Ξέρουν ότι μπορούν να ψηφίζουν τα πάντα κατ’ ασυνειδησία κι’ όποιος έχει κέφι ας πάει στα δικαστήρια, να πάρει μετά από 10 χρόνια απόφαση περί αντισυνταγματικότητος ή μη. Αυτό έχει διδάξει δημοσίως και ο συνταγματολόγος Ντέπιουτης.

Τί κι’ αν το Σύνταγμα ορίζει ότι:
Άρθρο 74
«… 5. …….. Νομοσχέδιο ή πρόταση νόμου που περιέχει διατάξεις άσχετες με το κύριο αντικείμενο τους δεν εισάγεται για συζήτηση. Προσθήκη ή τροπολογία άσχετη με το κύριο αντικείμενο του νομοσχεδίου ή της πρότασης νόμου δεν εισάγεται για συζήτηση…»

Όλοι οι κοινοβουλευτικοί άνδρες, ακόμη και εκείνοι που είναι λάτρεις και θιασώτες του κοινοβουλευτισμού, όπως ήταν ο …. μακαρίτης Μητσοτάκης, δεν ορρωδούν προ ουδενός, όταν πρόκειται να διατηρήσουν τα οφίκια και τα οικονομικά τους παραφερνάλια. Παλιά μου τέχνη κόσκινο.

Θυμάμαι ακόμη το ΠΑΣΟΚ του ΄70 που διαρρήγνυε τα ιμάτιά του, επειδή η ΝΔ νομοθετούσε, όπως χθες οι νυν κυβερνώντες. Και διακήρυτταν, με προεξάρχοντα τον Μένιο, πως όταν εκείνοι θα έρχονταν στην εξουσία, αυτού του είδους η νομοθέτηση θα τελείωνε. Μόλις ήλθαν στην εξουσία, όμως, έκαναν ακριβώς τα αντίθετα, ήτοι ότι έκανε μέχρι τότε η ΝΔ. Ακριβώς όπως ο Τσίπρας που κατακεραύνωνε τον Σαμαρά, επειδή έβαζε κάθε λίγο και λιγάκι τον Κάρολο να εκδίδει ΠΝΠ, και μόλις ανέβηκε ο ίδιος στην εξουσία έκανε ακριβώς τα ίδια και χειρότερα και με τον Κάρολο και με τον Πάκη.

Αλήθεια, γιατί δεν έβαλε προχθές ο Αλέξης τον Πάκη να εκδώσει μία ΠΝΠ, αντί να αναλίσκεται σε μασάζ των βουλευτών που φέρουν το οικόσημο «τραβάτε με κι’ ας κλαίω» για να ψηφίσουν νέα κατάπτυστα προαπαιτούμενα; Μη μου πείτε ότι του απαγόρευσαν οι θεσμοί, οι οποίοι τρομοκρατήθηκαν μόλις ο τζιχαντιστής Ευκλείδης απείλησε να τους σύρει στα δικαστήρια.
Είναι θέμα παιδείας και αυτοσεβασμού. Τα πάντα!

Σώτος