Σάββατο, 3 Ιουνίου 2017

Οι Σκοπιανοί ρίχνουν τα αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Τα δεκάδες αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου πάνω στον Βουκεφάλα σε δρόμους, γέφυρες και πλατείες, τα συντριβάνια με τους Αρχαίους Έλληνες πολεμιστές, τα άλογα που...
καλπάζουν και τα λιοντάρια θέλει να κατεδαφίσει η νέα κυβέρνηση των Σκοπίων.

Κυβερνητικά στελέχη, μάλιστα, κάνουν λόγο για «τρελό και κιτς όνειρο» του Γκρούεφσκι με το οποίο η χώρα θα πρέπει να τελειώσει. Ένας από αυτούς ο υπουργός Πολιτισμού της πΓΔΜ, Ρόμπερτ Αλαγκιοζόφσκι που τόνισε πως η κίνηση αυτή της νέας κυβέρνησης πρόκειται για μια: «απολύμανση του "μακεδονικού" πνεύματος, από την ψευδοιδεολογία που εκπέμπει το σχέδιο Γκρουέφσκι και συνεχίζει να κρατά σε ομηρία τη χώρα σαν κατάρα κάποιου κακού μάγου».

Η νέα κυβέρνηση, μάλιστα, διατείνεται πως θέλει λύση και για το όνομα, καθώς επιδιώκει ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Ίσως αυτό να σημαίνει ότι πρόκειται για την τελευταία κυβέρνηση που ορκίστηκε χρησιμοποιώντας το όνομα της Μακεδονίας. Οι διεθνολόγοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί.

Ο καθηγητής Γεωπολίτικης, Ιωάννης Μάζης, μάλιστα, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο Ειδήσεων του Alpha, είπε πως «δεν έχει να κάνει με μια δωρεά προς την Ελλάδα, αλλά με μια δωρεά προς το πολιτικό ακροατήριο του νέου πρωθυπουργού, δηλαδή στα συνεργαζόμενα με αυτόν Αλβανικά κόμματα τα οποία σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να θεωρηθούν Σλάβοι ή έστω Σλαβομακεδόνες. Η κατάσταση αυτή παραπλεύρως εξυπηρετεί την Ελλάδα.

(το διαβάσαμε στο newsbeast)

.........................

Σχόλιο makpress: Οι Σκοπιανοί δεν θα ρίξουν κανένα άγαλμα αν πρώτα δεν πάρουν συμφωνία ότι θα μπουν στο ΝΑΤΟ με σύνθετη ονομασία, τέτοια που θα τους επιτρέψει πολύ σύντομα να αποκαλούνται σκέτο Μακεδονία (π.χ. North republic of Macedonia, που ισοδυναμεί με σκέτο Macedonia). Και φυσικά δεν θα διαπραγματευτούν το ουσιώδες : αν θα αυτοαποκαλούνται "Μακεδόνες" ή όχι. Είναι κανείς τόσο αφελής που να πιστεύει ότι θα αυτοαποκαλούνται ή θα βάλουν υπογραφή στο να αποκαλούνται "βορειομακεδόνες"; Αυτό δεν θα συμβεί ποτέ, για αυτό, καλό είναι να είστε επιφυλακτικοί με τέτοια δημοσιεύματα. Μπορεί να εξυπηρετούν το ΝΑΤΟ, το όνομα όμως -και κυρίως την εθνικότητα- δεν θα την αφήσουν έτσι απλά... Δεν θα την αφήσουν ποτέ.
Μια καλή αρχή όμως είναι να σταματήσουν οι ΗΠΑ -η αρχηγός της συμμαχίας μας-  να τους αποκαλούν "Μακεδονία". Ας τους αποκαλούν FYROM και βλέπουμε.

Βεβαιωθείτε ότι διαβάσατε τους Ορους σχολιασμού πριν αναρτήσετε το σχόλιό σας. Υπεύθυνος για κάθε σχόλιο είναι ο ίδιος ο σχολιαστής και η συμμετοχή του στη συζήτηση τεκμαίρει την ανεπιφύλακτη αποδοχή αυτού του όρου.