Τρίτη 2 Μαΐου 2017

Τα είπαν οι Τραμπ και Πούτιν

Η Συρία, αλλά και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, βρέθηκαν στο επίκεντρο τηλεφωνικής επικοινωνίας του...
προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Οι κ.κ. Τραμπ και Πούτιν συμφώνησαν να ενισχύσουν τις διπλωματικές τους προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης στη Συρία.
Παράλληλα, συζήτησαν για την πρώτη μεταξύ τους συνάντηση, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των G-20 στη Γερμανία.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, οι δύο ηγέτες συζήτησαν «ένα φάσμα κρίσιμων ζητημάτων συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε διεθνές επίπεδο. Η έμφαση δόθηκε στην προοπτική συνεργασίας των ρωσικών και αμερικανικών προσπαθειών στην μάχη ενάντια στην διεθνή τρομοκρατία εντός του πλαισίου της συριακής κρίσης».
Ο Λευκός Οίκος στην ανακοίνωση του υπογράμμισε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι «όλες οι πλευρές πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να τερματιστεί η βία», στη Συρία και συζήτησαν την συνεργασία των δύο χωρών στην μάχη ενάντια σε ισλαμιστές μαχητές σε όλη την Μέση Ανατολή.
Αναφορικά με την Βόρεια Κορέα, ο Λευκός Οίκος τόνισε πως οι δύο ηγέτες «συζήτησαν για την εξεύρεση της καλύτερης λύσης για την πολύ επικίνδυνη κατάσταση στην Βόρεια Κορέα», ενώ το Κρεμλίνο ανέφερε πως ο πρόεδρος Πούτιν κάλεσε για «αυτοσυγκράτηση και μείωση των εντάσεων».
Αυτή ήταν η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού και του Ρώσου προέδρου, μετά από την αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ κατά αεροπορικής βάσης της Συρίας, τον περασμένο μήνα.