Κυριακή 14 Μαΐου 2017

Τρεις οι νεκροί από το δυστύχημα του ΟΣΕ

Τρεις νεκροί, τρεις τραυματίες -εκ των οποίων οι δυο είναι πολυτραυματίες- και τέσσερις σε ....
ελαφρότερη κατάσταση είναι ο απολογισμός του δυστυχήματος που συνέβη αργά το βράδυ του Σαββάτου, όταν εκτροχιάστηκε αμαξοστοιχία του ΟΣΕ στη Θεσσαλονίκη.

Άμεση υπήρξε η κινητοποίηση όλων των αρμόδιων υπηρεσιών για τον απεγκλωβισμό των επιβατών και του προσωπικού της αμαξοστοιχίας.

Ειδικότερα, συμμετείχαν 28 διασώστες και 3 κινητές μονάδες του ΕΚΑΒ με γιατρούς, καθώς και 12 ασθενοφόρα οχήματα.

Για τον απεγκλωβισμό των επιβατών επιχείρησαν ακόμα 21 οχήματα της πυροσβεστικής με 60 άτομα προσωπικό καθώς και 15 αξιωματικοί και 75 άντρες της αστυνομίας και της Τροχαίας.

Ανακοίνωση του Υπουργείου Μεταφορών

Με αφορμή το σιδηροδρομικό δυστύχημα στο Άδενδρο Θεσσαλονίκης, εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των εργαζομένων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του συμπολίτη μας που έχασαν τη ζωή τους και ευχόμαστε την ταχεία ανάρρωση όλων των τραυματιών.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει ήδη δώσει εντολή για ταχύτατη διερεύνηση των αιτιών του δυστυχήματος. Κλιμάκια εμπειρογνωμόνων βρίσκονται επί τόπου, ορίστηκε ήδη επιτροπή εμπειρογνωμόνων που ερευνά τα αίτια και τις συνθήκες και μέχρι την Παρασκευή αναμένεται η έκδοση του σχετικού πορίσματος.
Αξίζουν τον έπαινο οι ηγεσίες και το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος, του ΕΚΑΒ, της ΕΛ.ΑΣ., των δομών του ΕΣΥ, του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και των σιδηροδρομικών φορέων και εταιρειών που στο σύνολο τους λειτούργησαν με αυταπάρνηση, ταχύτητα και οργάνωση για την αντιμετώπιση των συνεπειών του δυστυχήματος.

Συγκλονιστικές μαρτυρίες

«Είδα το χάρο με τα μάτια μου» είπε ο Γιώργος Μυλωνάς, κάτοικος της περιοχής του Αδένδρου, ο οποίος καθόταν στην αυλή του σπιτιού του, την ώρα που το τρένο εκτροχιάστηκε.

«Άκουσα έναν περίεργο θόρυβο και μετά είδα το τρένο να πλησιάζει και να εισβάλλει στο σπίτι του γείτονά μου» είπε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.

«Οι εικόνες ήταν τραγικές, κάποιοι επιβάτες από τα πίσω βαγόνια άνοιγαν τα παράθυρα και έβγαιναν από αυτά. Επικρατούσε πανικός. Ο κόσμος έκανε ό,τι μπορούσε για να απεγκλωβιστεί» είπε ο Δημήτρης Μυλώσης, αυτόπτης μάρτυρας.

Στο οίκημα βρίσκονταν την ώρα της πρόσκρουσης δύο άτομα, τα οποία δεν δίστασαν να πηδήξουν από ύψος 5 μέτρων και τελικά κατάφεραν να σωθούν.

«Ζω εδώ από μωρό παιδί. Δεν έχω δει κάτι παρόμοιο σε όλη μου τη ζωή. Πεταχτήκαμε όρθιοι από τον θόρυβο και βγήκαμε στο μπαλκόνι να δούμε τι συμβαίνει. Ακούσαμε τον γείτονα να φωνάζει βοήθεια. Δεν πιστεύαμε στα μάτια μας, πώς το τρένο είχε μπει μέσα στο σπίτι» είπε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο η ηλικιωμένη κυρία Σοφία, το σπίτι της οποίας είναι σε πολύ μικρή απόσταση από τον τόπο του συμβάντος.

Τόσο η ίδια όσο και άλλοι κάτοικοι της περιοχής θυμούνται σαν χθες τον Οκτώβριο του 2005, όταν από θαύμα γλίτωσαν όλοι οι επιβαίνοντες τρένου που εκτροχιάστηκε λίγες εκατοντάδες μέτρα μακρύτερα.

Εκεί, όπου αργότερα ανεγέρθηκε ένα εκκλησάκι αφιερωμένο στην Παναγία την Προυσιώτισσα ως δείγμα ευγνωμοσύνης για το γεγονός ότι τότε δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές.

Στα καφενεία του χωριού, οι κάτοικοι του οποίου ασχολούνται κυρίως με αγροτικές εργασίες και ιδιαίτερα με την καλλιέργεια ρυζιού, το χθεσινοβραδινό συμβάν είναι το κυρίαρχο θέμα συζήτησης, με τις αναλύσεις να δίνουν και να παίρνουν σχετικά με τα αίτια της τραγωδίας και τους πιο ψύχραιμους να συνιστούν υπομονή και «να αφήσουμε τους ειδικούς να κάνουν τη δουλειά τους».

Βομβαρδισμένο τοπίο το Άδενδρο

Ο χώρος του δυστυχήματος θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο. Έχει αποκλειστεί από τις αστυνομικές Αρχές προκειμένου να μπορούν να εργάζονται απρόσκοπτα όλες οι υπηρεσίες που βρίσκονται επί ποδός.


Κλιμάκιο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ βρίσκεται από τα ξημερώματα στο σημείο, προκειμένου να διερευνήσει τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος.

Όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ, Κώστας Πετράκης, συστάθηκε επιτροπή που μέχρι την Παρασκευή θα καταθέσει το πρώτο πόρισμα για τα αίτια του δυστυχήματος.

«Είναι από τα χειρότερα (δυστυχήματα) που έχουμε δει» τόνισε.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Φίλιππος Τσαλίδης, επιβεβαίωσε πως ένας επιβάτης, ένας μηχανοδηγός και ένας ελεγκτής είναι τα τρία θύματα του δυστυχήματος.

Ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κεντρικής Μακεδονίας, αρχιπύραρχος Κωνσταντίνος Πουλτίδης, εξήγησε πως η επιχείρηση ήταν δύσκολη καθώς «υπήρχε μια άμορφη μάζα σιδερικών», ενώ έμφαση δόθηκε στην ταχύτητα απεγκλωβισμού των τραυματιών.

«Οι πρώτες προσπάθειες απεγκλωβισμού ήταν δύσκολες. Οι εύκολες ήταν κυρίως στα πίσω βαγόνια. Από τη μηχανή απεγκλωβίσαμε νεκρό τον πρώτο μηχανοδηγό και δύο τραυματίες, υπαλλήλους του ΟΣΕ. Από το δεύτερο βαγόνι, που ήταν το κυλικείο ανασύραμε ακόμη ένα νεκρό και άλλους πέντε τραυματίες (σ.σ. στο μεταξύ ο ένας κατέληξε σήμερα)».

Είναι σε εξέλιξη επιχείρηση αποκατάστασης της τροφοδοσίας της ηλεκτρικής ενέργειας στις γραμμές καθώς ένας πυλώνας βρίσκεται κάθετα πεσμένος πάνω στις ράγες.

Η μηχανή της αμαξοστοιχίας, η οποία έχει κυριολεκτικά εμβολίσει το κτίριο διαθέτει πετρελαιοκινητήρα. Για λόγους ασφαλείας βρίσκεται σε αυξημένη επιφυλακή κλιμάκιο του Πυροσβεστικού Σώματος.

Η επιβατική αμαξοστοιχία του ΟΣΕ ξεκίνησε στις 16:18 το μεσημέρι και εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη.

Μετέφερε 75-100 άτομα και στις 9:40 το βράδυ, υπό αδιευκρίνιστες ακόμη συνθήκες, έπεσε πάνω σε κατοικία, την οποία και διαπέρασε.

Συλλυπητήρια Τσίπρα

Με αναρτήσεις στο Twitter, o πρωθυπουργός εκφράζει την οδύνη του για το δυστύχημα: «Πληροφορήθηκα με οδύνη για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στο Άδενδρο Θεσσαλονίκης. Θέλω να συλλυπηθώ τις οικογένειες των θυμάτων και να ευχηθώ ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.»

Συλλυπητήρια Π.Ε.Π.Ε.

Η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στις οικογένειες των τριών θανόντων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στο Σ.Σ. Άδενδρο.
Η σιδηροδρομική οικογένεια θρηνεί για τους δύο συναδέλφους μας που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος τους.
Ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.