Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

Οι Τούρκοι γιορτάζουν τα 136α γενέθλια του Κεμάλ Σκατατούρκ

Ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ (Mustafa Kemal Atatürk), γεννήθηκε στη Χρυσαυγή Λαγκαδά στις 19 Μαΐου 1881 και ψόφησε στην Κωνσταντινούπολη, στις 10 Νοεμβρίου 1938. 

Ηταν ....
Τούρκος στρατιωτικός και πολιτικός. Ήταν ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας. Ουσιαστικά ανέλαβε πραξικοπηματικά μια διαμελισμένη Οθωμανική αυτοκρατορία, της οποίας το εναπομείναν υπόλοιπο των εδαφών στην Ανατολία, κατόρθωσε να το μετατρέψει σε κράτος δυτικού προτύπου ονομάζοντάς το Τουρκία.

Προκειμένου να εφαρμόσει την πολιτική του, δεν δίστασε να συνεχίσει αγριότητες των Νεοτούρκων, όπως η γενοκτονία των Αρμενίων και των Ποντίων. Θεωρείται, παρ' όλ' αυτά, χαρισματικός ηγέτης, του οποίου η μορφή, σύμφωνα με τους σύγχρονους ιστορικούς, συγκαταλέγεται ανάμεσα στις σημαντικότερες προσωπικότητες που επηρέασαν καθοριστικά με την παρουσία τους τον 20ό αιώνα. Από τον λαό ο Κεμάλ προσέλαβε τον χαρακτηρισμό «Ατατούρκ», που σημαίνει «πατέρας των Τούρκων».

Οι θεωρίες του για εθνοκάθαρση από μιαρούς αλλόθρησκους, αποτέλεσαν πρότυπο για τον έτερο μεγάλο σφαγέα και θαυμαστή του Αντολφ Χίτλερ.