Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

Δείτε πώς άλλαξε ο Δήμος Θεσσαλονίκης το "Κυριακές στα Σφαγεία για παιδιά"

Για όσους δεν είναι από τη Θεσσαλονίκη, "Σφαγεία" λέγεται μια συνοικία στα δυτικά της πόλης, όπως ....
έρχεστε από Αθήνα. Οι περισσότεροι θα ξέρετε το γνωστό ανέκδοτο* (δείτε το στο τέλος) με το αστικό 31 Βούλγαρη-Σφαγεία.
Ο Δημος Θεσσαλονίκης λοιπόν, διοργανώνει εκδηλώσεις (και μπράβο του), αλλά από τη σειρά των λέξεων, βγάλαμε εμείς τα κακά παδιά, ένα viral θέμα.
Οπότε, το
"Κυριακές στα Σφαγεία για παιδιά"
έγινε
"Κυριακές στα Σφαγεία - Εκδηλώσεις για παιδιά".

Πάντως, πρέπει να αλλάξει όνομα η συνοικία..... Είναι πολύ κακόηχο. Μάλλον πρέπει να λέμε "Λαχανόκηποι".




«ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΣΤΑ ΣΦΑΓΕΙΑ» - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
Εκδηλώσεις για παιδιά με τίτλο «Κυριακές στα Σφαγεία» διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, από την Κυριακή 5 Μαρτίου και έως τις 9 Απριλίου 2017, κατά τις ώρες 11.30 έως 14.00, στον χώρο των πρώην Δημοτικών Σφαγείων.
Οι δράσεις, που πραγματοποιούνται για τρίτη συνεχή χρονιά, θα καλύψουν ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνικών δημιουργιών με εικαστικές κατασκευές, εργαστήρια δημιουργικής γραφής, σχεδιασμός κόμικς, πηλογλυπτική, ζωγραφική, τραγούδι, μουσική, χορός και θέατρο.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά από 5 έως 12 ετών και υλοποιείται υπό την καθοδήγηση εξειδικευμένων εκπαιδευτών και με την καλλιτεχνική επιμέλεια της εικαστικού, σκηνογράφου και εκπαιδευτικού Τατιάνας Τριγώνη.
Τα εργαστήρια θα αποτελούνται από δυο γκρουπ των 20 ατόμων, από 5 έως 7 ετών και από 7 έως 12 ετών, αντίστοιχα. Οι γονείς, που θα συνοδεύουν υποχρεωτικά τα παιδιά, θα πρέπει να υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση και να έχουν μαζί τους αστυνομική ταυτότητα.
Τα προγράμματα θα υλοποιούνται τις Κυριακές, με εξαίρεση το Σάββατο 8 Απριλίου 2017, ενώ η συμμετοχή δεν προϋποθέτει οικονομική επιβάρυνση.
Δηλώσεις γίνονται δεκτές κατόπιν επικοινωνίας με τα τηλέφωνα 2313.318-213 και 2313.318-232, τις εργάσιμες ημέρες και κατά τις ώρες 10.00 έως 14.00.
Το πρόγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:
• 5 Μαρτίου 2017: Εργαστήριο Δημιουργικής γραφής και κόμικς «Όταν οι λέξεις γίνονται εικόνες και οι εικόνες λέξεις».
Συνδυαστικό εργαστήριο με τα παιδιά σε ρόλο συγγραφέα και σχεδιαστή κόμικς. Με οδηγό τη φαντασία τους τα παιδιά δημιουργούν πρωτότυπα σενάρια και σχεδιάζουν τις ιστορίες σε μορφή κόμικς
• 12 Μαρτίου 2017: Εργαστήριο εικαστικών κατασκευών και θεατρικού παιχνιδιού « Η φάρμα των ζώων και οι περιπέτειες της Δημοκρατίας»
Τα παιδιά κατασκευάζουν μάσκες ζώων, με αφορμή το σατιρικό κείμενο του Τζ. Όργουελ «Η φάρμα των ζώων», πλάθουν τους χαρακτήρες της θεατρικής δράσης, δραματοποιούν και ζωντανεύουν την ιστορία δίνοντας τις δικές τους απαντήσεις
• 19 Μαρτίου 2017: Εργαστήριο πηλογλυπτικής «Με χώμα και νερό φτιάχνω τη δική μου Θεσσαλονίκη»
Με την καθοδήγηση των εκπαιδευτών τα παιδιά εξερευνούν τη γλυπτική με πηλό και δημιουργούν μια πολιτεία με σπίτια, πολυκατοικίες, δέντρα και αυτοκίνητα
• 26 Μαρτίου 2017: Εργαστήριο δημιουργικής γραφής και μουσικής αγωγής «Γράφω το δικό μου ποίημα και …..το τραγουδώ»
Τα παιδιά δίνουν ρυθμό και μελωδία στις λέξεις. Γράφουν τα δικά τους πρωτότυπα ποιήματα, τα μελοποιούν και τα τραγουδούν, με τη βοήθεια μικρών οργάνων και τη συνοδεία μουσικών
• 8 Απριλίου 2017: Εργαστήριο εικαστικών κατασκευών και θεατρικού παιχνιδιού «Η σκακιέρα που ζωντανεύει»
Με την κατασκευή μασκών για κάθε πιόνι της σκακιέρας και το κάθε παιδί να αντιπροσωπεύει το πιόνι του, τα παιδιά προσεγγίζουν το σκάκι. Οι κινήσεις των παικτών καθορίζουν τη θεατρική δράση μέσα από παιχνίδι και αυτοσχεδιασμούς
• 9 Απριλίου 2017: Εργαστήριο θεατρικού παιχνιδιού και μουσικοκινητικής «Ένα σύγχρονο πανηγύρι»
Αναβίωση ομαδικών παραδοσιακών παιχνιδιών και μουσικών, όπως τσουβαλομαχίες, αυγομαχίες, μακριά γαϊδούρα και γαϊτανάκι, σε ένα σύγχρονο πανηγύρι




* ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ "ΒΟΥΛΓΑΡΗ - ΣΦΑΓΕΙΑ"

Περνάει ο νεαρός Αθηναίος στη Θεσσαλονίκη, φοιτητής.
Του λεει η μάνα του:
-που θα πας παιδάκι μου; αυτοί εκεί πάνω είναι Βούλγαροι και σφάζουν.
-έλα ρε μάνα, τι ανοησίες είναι αυτές;

Τέλος πάντων ο νεαρός φεύγει, φτάνει στον Σιδηροδρομικό σταθμό και ρωτάει έναν περαστικό ποιο λεωφορείο να πάρει για να πάει στην Κωνσταντινουπολεως όπου βρήκε γκαρσονιέρα.
Και απαντάει ο περαστικός:
-θα πάρεις το 31.
Πάει λοιπόν στη στάση ο νεαρός κι έρχεται το 31, που γράφει:
"Βούλγαρη - Σφαγεία"


Σημείωση: Το λεωφορείο 31 παλιά λεγόταν Βούλγαρη-Σφαγεία