Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017

Αυστηρό μήνυμα Τσίπρα στη Μέρκελ

"η ίδια τους η κυβέρνηση δε θα αφήσει τους πυρομανείς να παίζουν με τα σπίρτα σε μία αποθήκη με πυρομαχικά. Παρακαλώ θερμά την καγκελάριο να αποθαρρύνει τον υπουργό Οικονομικών της από ....
τη διαρκή επιθετικότητα κατά της Ελλάδας και τις αναφορές τις υποτιμητικές τύπου ότι η Ελλάδα ζει πάνω από τις δυνατότητες της. Δεν ξέρω εάν αυτοί οι αφορισμοί συγκινουν τους Γερμανούς ακροδεξιούς και βοηθάνε τη συγκρότηση των διαρροών προς την Εναλλακτική για τη Γερμανία. Αλλά η προεκλογική περίοδο σε μία χώρα δεν μπορεί να κρίνει την τύχη μίας άλλης χώρας”.

είπε στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, Οο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ για την αξιολόγηση, τόνισε ότι 

για πρώτη φορά από το 2010 η χώρα πιάνει τους στόχους του προγράμματος και το τηρεί με συνέπεια, “συνεπώς δε δεχόμαστε παρατηρήσεις ότι είμαστε απρόθυμοι να συνεργαστούμε”, καλώντας όσους κωλυσιεργούν να εξηγήσουν γιατί.' “Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε στο πλαίσιο της συμφωνίας και της λογικής, όχι πράγματα έξω από τη συμφωνία και έξω από κάθε λογική” τόνισε, απαντώντας κυρίως στο ΔΝΤ.
Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε στο πλαίσιο της συμφωνίας και της λογικής, όχι πράγματα έξω από τη συμφωνία

Δήλωσε βέβαιος ότι η αξιολόγηση θα κλείσει και μάλιστα θετικά, χωρίς υποχωρήσεις σε παραλογισμούς, προσθέτοντας με νόημα: “Δεν ξέρω εάν θα κλείσει με το ΔΝΤ σε κεντρικό ρόλο, αλλά θα κλείσει διότι η Ευρώπη δεν μπορεί να παίζει παιχνίδια σε αυτή τη φάση”.
Εμφανίστηκε αισιόδοξος εξάλλου διότι, όπως είπε, δεν υπάρχει πια στην Ευρώπη η ηγεμονία της δεξιάς. Επικαλέστηκε άλλωστε τις δημοσκοπήσεις στη Γαλλία όπου εθεωρείτο σίγουρη η επικράτηση νεοφιλελεύθερων και δεξιών δυνάμεων, ενώ τώρα μπαίνει στο παιχνίδι ένας αριστερός υποψήφιος, καλώντας μάλιστα τη γαλλική αριστερά να συνεργαστεί με τη γαλλική σοσιαλδημοκρατία. Αλλά και στη Γερμανία όπου οι Σοσιαλδημοκράτες ενισχύονται (ειδική μνεία έκανε στο ότι η SPD εγκάλεσε το Σόιμπλε γιατί επιχειρεί να συντηρεί ένταση γύρω από το ελληνικό πρόγραμμα) και όπου υπάρχει πια -όπως εκτίμησε- ορατό ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης Σοσιαλδημοκρατών- Αριστεράς- Πρασίνων.