Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

Αύριο η συζήτηση για τα Ευρωατλαντικά στο ΠΑ.ΜΑΚ.

Οι Ευρωατλαντικές Σχέσεις σε έναν Kόσμο που Aλλάζει
Στο επόμενο διάστημα οι Ευρωατλαντικές Σχέσεις θα εξελιχθούν σε ένα σύνθετο ζήτημα που διαμορφώνουν ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, η απόφαση των Βρετανών να ....
αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οικονομική κρίση, η προσφυγή κρίση, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και ο ρόλος της Ρωσίας στο διεθνές σύστημα, όπως και η στάση της Ε.Ε. απέναντι σε αυτή τη συγκυρία, ίσως στην πιο κρίσιμη καμπή της ιστορίας της.

Θέλοντας να διερευνήσει αυτές τις διεθνείς εξελίξεις, το Ινστιτούτο Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Αμυντικών Αναλύσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, διοργανώνει συζήτηση με θέμα: “Οι Ευρωατλαντικές Σχέσεις σε έναν Kόσμο που Aλλάζει”, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου, στις 18.30.

Για το ζήτημα των Ευρωατλαντικών Σχέσεων θα μιλήσoυν ο Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, πρώην βουλευτής και Υπουργός, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και ο Ηλίας Κουσκουβέλης Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών και πρώην Πρύτανης. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Σπύρος Λίτσας.

Καθώς ερωτήματα όπως το πώς θα διαμορφωθεί η έννοια της “Δύσης” στο μέλλον, αν συνιστά η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ ευκαιρία ή απειλή για την Ε.Ε., τι θα γίνει με το ΝΑΤΟ, τι σημαίνουν όλες αυτές οι εξελίξεις για τη χώρα μας και τη γειτονιά μας, μας απασχολούν όλο και περισσότερο μετά τον πρώτο μήνα του Προεδρίας Τραμπ, οι τοποθετήσεις των δύο Καθηγητών και η συζήτηση που θα ακολουθήσει αναμένονται με ενδιαφέρον.

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο κοινό.