Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

Το πο σύγχρονο μηχάνημα για τη διάγνωση καρκίνου πνεύμονα στο Δαβαλκανικό

Με το πλέον σύγχρονο μηχάνημα ενδοβρογχικής υπερηχογραφίας (EBUS–TBNA) εξοπλίστηκε το....
Τμήμα Ενδοσκοπήσεων του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής τον επεμβατικό πνευμονολόγο και διευθυντή της Πνευμονολογικής Κλινικής, Δρ. Ηρακλή Τιτόπουλο.

Η ενδοβρογχική υπερηχογραφία είναι μια επαναστατική τεχνική που συνδυάζει τα χαρακτηριστικά του υπερήχου και της ενδοσκόπησης με μεγάλη συμβολή στη διάγνωση και σταδιοποίηση του καρκίνου του πνεύμονα, της σαρκοείδωσης, του λεμφώματος, των μεσαυλικών λεμφαδενικών μεταστάσεων, κ.α

Εκείνο που καθιστά μοναδική την EBUS–TBNA στο Ιατρικό Διαβαλκανικό, είναι ότι δεν απαιτείται χειρουργική αίθουσα, γενική αναισθησία του ασθενούς και εισαγωγή για νοσηλεία, με αποτέλεσμα να τον επιβαρύνει λιγότερο σωματικά, ψυχικά και οικονομικά.

Η ενδοβρογχική υπερηχογραφία διενεργείται στο Ενδοσκοπικό Εργαστήριο με τοπική αναισθησία και μέθη και με τη χρήση βελόνων βιοψίας μιας χρήσης. Δίνει άμεσα αποτελέσματα με τη μέθοδο της ταχείας βιοψίας (ROSE) και εξαιρετικά υψηλά ποσοστά επιτυχούς βιοψίας, χάρη στη λειτουργία ειδικού εξοπλισμού εντός του Εργαστηρίου Ενδοσκοπήσεων και την παρουσία εξειδικευμένου ειδικού κυτταρολόγου.

Όπως τονίζει ο επεμβατικός πνευμονολόγος Δρ. Ηρακλής Τιτόπουλος, «αποτελεί μία από τις σημαντικότερες προόδους που έχουν συντελεστεί στη βρογχοσκόπηση κατά τα τελευταία χρόνια. Τα πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα το επιβεβαιώνουν».

Στο Τμήμα Ενδοσκοπήσεων της Κλινικής εφαρμόζεται το σύνολο των πλέον σύγχρονων τεχνικών. Με το νέο εξοπλισμό Ηigh Definition υψηλής τεχνολογίας, τη μακροχρόνια εμπειρία στις ενδοσκοπήσεις, την εκπαίδευση του Δρ. Τιτόπουλου και των συνεργατών του στην τεχνική του EBUS-TBNA σε πιστοποιημένο κέντρο του εξωτερικού, το Ιατρικό Διαβαλκανικό καθίσταται πρωτοπόρο και σε αυτό τον τομέα.

Το Γραφείο Τύπου