Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Το πήρε χαμπάρι ο Κακλαμάνης το παραμύθι με τις λίστες Λαγκάρντ κ.λ.π.

Διαβάζει makpress φαίνεται και θέλει να μπαίνει στην ουσία.
Με ερώτησή του ζητά να μάθει πόσα λεφτά εισπράχθηκαν, προσέξτε: πόσα εισπράχθηκαν, όχι πόσα βεβαιώθηκαν  από τις διάφορες λίστες. Αναλυτικά:
Η απάντηση βέβαια είναι απλή: δεν εισπράχθηκε τίποτε. Βεβαιώθηκαν στα χαρτιά, όλοι προσέφυγαν στη δικαιοσύνη και ...εσύ πληρώνεις μόνο κορόιδο.

Ν. Κακλαμάνης: «Ποια είναι τα εισπραχθέντα έσοδα από τις λίστες “Λαγκάρντ”-“Μπόργιανς”, εμβάσματα εξωτερικού, offshore, λαθρεμπόριο καυσίμων, καπνού και ποτών τα έτη 2015 και 2016;»

To ακριβές συνολικό ποσό, που έχει βεβαιωθεί αλλά (κυρίως) έχει εισπραχθεί στα κρατικά ταμεία από τις λίστες καταθετών εξωτερικού «Λαγκάρντ» και «Μπόργιανς», σε offshore εταιρείες, καθώς και σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα, τα οποία εμπλέκονται και ελέγχονται για τις υποθέσεις λαθρεμπορίου, καυσίμων, καπνικών προϊόντων και αλκοολούχων ποτών τη διετία 2015-2016, ζητάει να πληροφορηθεί ο Βουλευτής Α’ Αθηνών της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης με ερώτηση που κατέθεσε στον Υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ο Ν. Κακλαμάνης ζητάει, επίσης, την κατάθεση στη Βουλή των εγγράφων εκείνων, που αποδεικνύουν τα εισπραχθέντα ποσά για το 2015 και το 2016 από τους προαναφερόμενους ελέγχους.

Το συγκεκριμένο θέμα ήρθε στην επιφάνεια μετά από τις τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή, ο οποίος απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση, αναφέρθηκε γενικά, σε βεβαιωμένα ποσά αλλά σε καμία περίπτωση για εκείνα, που οι αρμόδιες υπηρεσίες του Κράτους έχουν εισπράξει. Χαρακτηριστικά είπε, ότι:

- Τα βεβαιωμένα ποσά από τις λίστες «Λαγκάρντ» και «Μπόργιανς», τους ελέγχους σε εξωχώριες εταιρείες, στα φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, που κατέχουν μεγάλο πλούτο, ξεπερνούν το 1 δις ευρώ.
- Το 2016 από ελέγχους στα κυκλώματα λαθρεμπορίου καπνικών και καυσίμων έχουν μπει στα δημόσια ταμεία 557 εκ. ευρώ, ενώ έχουν βεβαιωθεί και πρόστιμα ύψους 37 εκ. ευρώ
- Παράλληλα, το 2016, βεβαιώθηκαν 600 εκ. ευρώ από κατασχέσεις καπνικών προϊόντων και 40 εκ. ευρώ από τα παράνομα αλκοολούχα ποτά.

«Το μείζον, όμως, είναι, ότι, από τα όσα ανέφερε ο Πρωθυπουργός, δεν προκύπτουν τα ακριβή ποσά που η Ελληνική Πολιτεία έχει εισπράξει από όλα τα παραπάνω πρόσωπα και επιχειρήσεις. Αυτό και ζητώ να μάθω» δήλωσε σχετικά, ο Ν. Κακλαμάνης.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Α΄ ΑΘΗΝΩΝ - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ


ΕΡΩΤΗΣΗ &
ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ.

ΠΡΟΣ: Tον κ. Υπουργό Οικονομικών.
ΘΕΜΑ: Εισπραχθέντα έσοδα από πρόστιμα μεγαλοκαταθετών εξωτερικού και λαθρεμπορίας καυσίμων, καπνικών προϊόντων και αλκοολούχων ποτών.

Την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017 συζητήθηκε στη Βουλή Επίκαιρη Ερώτηση προς τον κύριο Πρωθυπουργό του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «Το Ποτάμι», κυρίου Σταύρου Θεοδωράκη, με θέμα: «Η διαφθορά βλάπτει σοβαρά τη δημοκρατία και την οικονομία». Κατά τη συζήτηση της συγκεκριμένης Ερώτησης, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε ανάμεσα στα άλλα και στις προσπάθειες που κάνει η κυβέρνηση για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, μέσω του ελέγχου των μεγαλοκαταθετών και εμβασμάτων εξωτερικού, καθώς και του λαθρεμπορίου καυσίμων και καπνικών προϊόντων.
Ειδικότερα, ο Πρωθυπουργός γνωστοποίησε κατά τη διάρκεια των παρεμβάσεων του τα χρηματικά ποσά που έχουν βεβαιωθεί κατά τους ελέγχους για τη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο, αλλά σε καμία αποστροφή του λόγου του δεν αναφέρθηκε και δεν ενημέρωσε την Εθνική Αντιπροσωπεία για τα χρήματα που έχουν εισπραχθεί από τα πρόστιμα που έχουν επιβάλλει οι αρμόδιες Αρχές. Συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι: «Ήδη από τις λίστες Μπόργιανς και Λαγκάρντ, από τους ελέγχους στις offshore, στα εμβάσματα εξωτερικού, στα φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, που κατέχουν μεγάλο πλούτο, υπάρχουν βεβαιωμένα ποσά άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ».
Επιπλέον, αναφερόμενος στο λαθρεμπόριο σημείωσε ότι: «Δεύτερον, έχουν καταγραφεί ισχυρά πλήγματα στα κυκλώματα του λαθρεμπορίου καπνικών και καυσίμων και προχωρήσαμε στη σύσταση Συντονιστικού Κέντρου Καταπολέμησης του Λαθρεμπορίου. Στα καπνικά έχουμε καταφέρει να υπερδιπλασιαστούν οι έλεγχοι στα τελωνεία και να δεκαπλασιαστούν, σχεδόν, τα βεβαιωμένα ποσά μέσα σε μια διετία. Χαρακτηριστικά να αναφέρω τα εξής: Το 2014 είχαν γίνει έντεκα χιλιάδες επτακόσιοι πενήντα τέσσερις έλεγχοι, οι οποίοι απέδωσαν στα δημόσια ταμεία 59.000.000 ευρώ. Το 2016 οι έλεγχοι έφτασαν τις είκοσι τέσσερις χιλιάδες και από τα 59.000.000 πήγαμε στα 557.000.000 στα δημόσια ταμεία, για να μην αμφιβάλλουν κάποιοι πώς ξαφνικά άρχισε να υπεραποδίδει η οικονομία, να έχουμε έσοδα και να πιάνουμε τους στόχους. Ανάλογη προσπάθεια -χωρίς τόσο εντυπωσιακά αποτελέσματα, αλλά ανάλογη προσπάθεια- γίνεται και στον τομέα της πάταξης του λαθρεμπορίου, όπου σε μια διετία οι έλεγχοι από είκοσι επτά χιλιάδες ξεπέρασαν τις σαράντα χιλιάδες και διπλασιαστήκαν τα βεβαιωμένα πρόστιμα από 18.000.000 σε 37.000.000.»
Επίσης, στη συνέχεια του λόγου του, υπογράμμισε ότι «Οι κατασχέσεις τσιγάρων στα τελωνεία το 2015 έφτασαν τα τριακόσια είκοσι επτά εκατομμύρια τεμάχια, το 2016 τετρακόσια πενήντα έξι εκατομμύρια. Απ’ αυτές τις κατασχέσεις βεβαιώθηκαν 600 εκατομμύρια ευρώ και μιλάμε για έναν δεκαπλασιασμό βεβαιωμένων εσόδων στα δημόσια ταμεία, που ήρθαν μόνο από την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στα καπνικά είδη. Γιατί οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν μπορούσαν να το κάνουν αυτό; Το ίδιο συνέβη και στα αλκοολούχα ποτά. (…) Το 2015 στα αλκοολούχα ποτά είχαμε πενήντα δύο χιλιάδες λίτρα, το 2016 διακόσιες σαράντα εννιά χιλιάδες λίτρα. Είχαμε διπλασιασμό των βεβαιωμένων ποσών, 40 εκατομμύρια.»
Από την ως άνω παράθεση των αναφορών του Πρωθυπουργού από το βήμα της Βουλής, μόλις την περασμένη Παρασκευή σχετικά με τα βεβαιωμένα ποσά από πρόστιμα σε φοροφυγάδες, μεγαλοκαταθέτες εξωτερικού και πολίτες ή εταιρείες που εμπλέκονται σε υποθέσεις λαθρεμπορίου καυσίμων, καπνικών προϊόντων και αλκοολούχων ποτών, αλλά και από το σύνολο των απαντήσεων του κατά τη διάρκεια της συζήτησης της συγκεκριμένης Ερώτησης δεν προκύπτει καμία απάντηση σχετικά με τα συγκεκριμένα ποσά που η Ελληνική Πολιτεία έχει εισπράξει από αυτούς και το οποίο είναι και το ουσιώδες στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
- Πόσα χρήματα έχουν βεβαιωθεί αναλυτικά από τα αρμόδια όργανα του κράτους σχετικά με ελέγχους που γίνονται σε πολίτες που συμπεριλαμβάνονται στις λίστες καταθετών εξωτερικού «Λαγκάρντ» και «Μπόργιανς», στα εμβάσματα εξωτερικού, στις offshore εταιρείες, σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα που εμπλέκονται και ελέγχονται για υποθέσεις λαθρεμπορίου, καυσίμων, καπνικών προϊόντων και αλκοολούχων ποτών κατά το 2015 και 2016;
- Πόσα χρήματα έχουν εισπραχθεί αναλυτικά από τα αρμόδια όργανα του κράτους σχετικά με ελέγχους που γίνονται σε πολίτες που συμπεριλαμβάνονται στις λίστες καταθετών εξωτερικού «Λαγκάρντ» και «Μπόργιανς», στα εμβάσματα εξωτερικού, στις offshore εταιρείες, σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα που εμπλέκονται και ελέγχονται για υποθέσεις λαθρεμπορίου, καυσίμων, καπνικών προϊόντων και αλκοολούχων ποτών κατά το 2015 και 2016;
- Παρακαλώ να καταθέσετε στη Βουλή τα απαραίτητα έγγραφα που αποδεικνύουν τα εισπραχθέντα ποσά για τα έτη 2015 και 2016 από τους προαναφερόμενους ελέγχους.

ΑΘΗΝΑ, 13-2-2017
Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ