Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

Tι αποφάσισε το Eurogroup - Τα καλά και τα άσχημα νέα

Το σύνολο των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος, τα οποία πρότεινε ο ESM, ενέκριναν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup. Σε ό,τι αφορά την τεχνική συμφωνία για τη β' αξιολόγηση, ο....
πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ είπε ότι «είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να γίνει και άλλη δουλειά» και πρόσθεσε ότι οι θεσμοί θα επιστρέψουν για να συνεχίσουν τη συζήτηση πάνω στα ανοιχτά θέματα.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου ο μετά το πέρας του Eurogroup ο κ. Ντέισελμπλουμ τόνισε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα μένει στο 3,5% και το 2018, υπογράμμισε ότι είναι αναγκαία η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης αλλά τα μέτρα για το χρέος δεν συνδέονται με αυτή. Σημείωσε πως το πακέτο των βραχυπρόθεσμων ξεκινά μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Σχετικά με τα πλεονάσματα ανέφερε χαρακτηριστικά «μακάρι να υπήρχαν μόνο δύο διαφορετικές γνώμες, υπάρχουν 19. Το πρωτογενές μένει στο 3,5% μέχρι το 18, έχουμε αφήσει αυτή τη συζήτηση θα επιστρέψουμε αργότερα». Σημειώνεται ότι στο ανακοινωθέν του Eurogroup αναφέρεται ως στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ το 2018 καθώς και ότι «θα πρέπει να διατηρηθεί μεσοπρόθεσμα».

Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ ανέφερε ότι παραμένει δεσμευμένο να συμμετάσχει στο πρόγραμμα και σύμφωνα με τον Ντέισελμπλουμ «το ΔΝΤ επανεπιβεβαίωσε ότι θα κάνει συστάσεις στο τεχνικό του συμβούλιο όταν υπάρξει τεχνική συμφωνία».
Ερωτηθείς για τα εργασιακά επιβεβαίωσε ότι τέθηκαν εκτενώς στο τραπέζι και σχολιάζοντας τα περί πολιτικής απόφασης σημείωσε ότι οι υπουργοί δεν μπορούν να μπουν σε λεπτομέρειες.
Σε ερώτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος είπε ότι «στα μέσα του 2018 ελπίζουμε να ολοκληρωθεί επιτυχώς το πρόγραμμα και τότε θα δούμε τι ζητήματα υπάρχουν σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους και θα δούμε τι χρειάζεται. Δεν θα υπάρξει άλλη αποσαφήνιση σε σχέση με αυτό το θέμα».

Ρέγκλινγκ: Ελάφρυνση χρέους κατά 20% έως το 2060 με εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων
Εφόσον εφαρμοστούν, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους μπορούν να οδηγήσουν σε ελάφρυνσή του κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2060, δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, η υλοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων θα αρχίσει μέσα στις επόμενες βδομάδες και θα ολοκληρωθεί εντός του 2018. Είπε επίσης ότι πρόκειται για τρεις δέσμες μέτρων.
Η πρώτη επιμηκύνει από 28 σε 32,5 έτη την αποπληρωμή ομολόγων μέρους του χρέους.
Η δεύτερη παρέμβαση μετατρέπει ομόλογα 42 δισ. ευρώ με κυμαινόμενα επιτόκια σε σταθερά, ενώ ο ΕΜΣ θα συμφωνήσει με την Ελλάδα σε ανταλλαγές ομολόγων που διατέθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Το τρίτο σκέλος περιλαμβάνει την κατάργηση προστίμων επί των επιτοκίων που αφορούσαν το δεύτερο πρόγραμμα.

Ο κ. Ρέγκλινγκ διευκρίνισε ότι το κόστος θα είναι ελάχιστο για τον ΕΜΣ, ενώ θα υπάρξει ένα κόστος για την Ελλάδα από τη μετατροπή των κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά που είναι ψηλότερα, ωστόσο όπως είπε αυτό θα αντισταθμιστεί σε βάθος χρόνου από τα οφέλη που θα έχει η χώρα από τη μείωση του χρέους.

Μοσκοβισί: Κοντά σε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για τη β’ αξιολόγηση
Βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement) για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.
Στη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας του Eurogroup, ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε αισιόδοξος ότι τα λίγα ανοιχτά ζητήματα θα κλείσουν σύντομα. Έκανε επίσης λόγο για σημαντική συμφωνία για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, που θα έχουν αξιοσημείωτο αντίκτυπο στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Στη δήλωσή του για την Ελλάδα, το Eurogroup εκφράζει ικανοποίηση για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί προς την ολοκλήρωση της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.
Συγκεκριμένα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τη συμφωνία όσον αφορά τον προϋπολογισμό του 2017 που πετυχαίνει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,75% του ΑΕΠ .
Το Eurogroup επισημαίνει, ωστόσο, ότι για να κλείσει η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement ) θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται μέτρα προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι το 2018 και συγκεκριμένα πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ. Θα πρέπει επίσης, να περιληφθούν μεταρρυθμίσεις που θα αφορούν την αγορά εργασίας, το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και την άρση των περιορισμών για τις επενδύσεις.
Το Eurogroup υπενθυμίζει επίσης ότι θα πρέπει να οριστούν τα μέλη του Ταμείου αποκρατικοποιήσεων πριν το τέλος Ιανουαρίου 2017, προκειμένου το Ταμείο να καταστεί πλήρως λειτουργικό.
Παράλληλα, σύμφωνα με το ανακοινωθέν του Eurogroup, οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ που συμμετείχαν στη συνεδρίαση επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να προτείνουν στο δ.σ. Ταμείου νέα χρηματοδοτική συμφωνία για την Ελλάδα, μόλις επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, σε ευθυγράμμιση με τις πολιτικές του Ταμείου. Η πλήρης εφαρμογή των προαπαιτουμένων της δεύτερης αξιολόγησης θα ανοίξει τον δρόμο στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας να εγκρίνει το συμπληρωματικό μνημόνιο συμφωνίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Eurogroup.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΝΔ: Δεν επήλθε συμφωνία, έρχονται νέα επώδυνα μέτρα

Η κυβέρνηση για μια ακόμη φορά έχει αποτύχει, δεσμεύοντας τη χώρα για πολλά χρόνια σε μια πολύ δύσκολη πορεία, αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση

Στο σημερινό Eurogroup όχι μόνο δεν επήλθε συμφωνία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, αλλά καταγράφεται και δημοσιονομικό κενό για το 2018, το οποίο θα καλυφθεί με νέα επώδυνα μέτρα, τονίζει η ΝΔ σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup.

Όπως αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση, επιβεβαιώνεται ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι θα παραμείνουν υψηλοί, για αρκετά χρόνια μετά το 2018, ενώ προσθέτει ότι η κυβέρνηση δεσμεύτηκε στην επίτευξη αυτών των στόχων, με την εφαρμογή νέων μέτρων και την επέκταση της χρήσης του κόφτη.

«Δυστυχώς, η Κυβέρνηση έχει για ακόμη μία φορά αποτύχει, δεσμεύοντας τη χώρα, για πολλά χρόνια, σε μια πολύ δύσκολη πορεία.

Και αυτό γιατί έχασε πολύτιμο χρόνο, είναι αναξιόπιστη και παραμένει ιδεοληπτική», σημειώνει η ΝΔ και προσθέτει ότι «τουλάχιστον, υπήρξε συμφωνία, έστω και με καθυστέρηση, για τα άμεσα μέτρα ενίσχυσης της βιωσιμότητας του χρέους. Βιωσιμότητα που επιβαρύνθηκε από τους ανερμάτιστους χειρισμούς της σημερινής Κυβέρνησης».Και η ανακοίνωση της ΝΔ καταλήγει: «Δυστυχώς όμως, αυτές οι παρεμβάσεις δεν αφορούν και τη μεσομακροπρόθεσμη περίοδο και δεν συνδυάζονται με ρεαλιστικά πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ συνοδεύονται από πρόσθετα μέτρα λιτότητας. Το κόστος της κυβερνητικής ανεπάρκειας θα είναι – και πάλι – οδυνηρό για την ελληνική κοινωνία».

Το Ποτάμι: Νέες χαμένες γενιές, με υπογραφή ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

Με ανάρτησή του στο Twitter ο Σταύρος Θεοδωράκης σχολίασε τις εξελίξεις στο Eurogroup:

"Το χρέος θα ξαναδιαπραγματευτεί η γενιά του 2030.Εμείς θα πληρώσουμε εκτάκτως νέους φόρους 2,6 δις.Νέες χαμένες γενιές με υπογραφή ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ"