Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016

Εικόνες που έρχονται στο νου χρονιάρες μέρες

Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης
«Ο γαμπρός μου είχε πετύχει 4ος στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ το 1998. Αυτό το κάθαρμα ο Παυλόπουλος δεν τον διόρισε, διότι προτίμησε τους δικούς του. Τώρα, όμως, ο Τσίπρας ....
αποκατέστησε την αδικία και με υπογραφή Παυλόπουλου. Ο γαμπρός μου ορκίσθηκε την περασμένη Δευτέρα διοικητικός υπάλληλος στο τάδε νοσοκομείο». Ο πεθερός ησύχασε. Ο γαμπρός είχε αποκατασταθεί και η οικογένεια θα πίνει νερό στο όνομα του Αλέξη. Πεθερικά ένθεν και ένθεν συν ζεύγος = 6 ψηφαλάκια.

Από την άλλη, χιλιάδες συνταξιούχοι ανέκραξαν: «Τσίπρας και ξερό ψωμί». Με € 300 μόνον έκαστος. Στους συνταξιούχους, οι μισοί των οποίων είναι συνταξιούχοι του Δημοσίου. Σιγά μην έδινε € 300 στους άνεργους. Οι άνεργοι, ως γνωστόν, ανήκουν στον Ιδιωτικό Τομέα. Αλλά παρά την κρίση, τα πρωτοσέλιδα δίνουν και παίρνουν για ρυθμίσεις που επιτρέπουν ακόμη και σήμερα σε 55ρηδες να συνταξιοδοτηθούν. Και για το ΕΚΑΣ που κόπηκε στον διπλανό τους χέστηκαν!


Και καπάκι η κατάργηση «αναχρονιστικών» διατάξεων που εμποδίζουν τη μονιμοποίηση των καημένων των συμβασιούχων των ΟΤΑ.
Άρθρο 54 ν. 4447/2016
«1. Η περίπτωση ιγ’ της παρ. 1 του άρθρου 72 του ν. 3852/2010 (Α’ 87) αντικαθίσταται ως εξής: «ιγ) αποφασίζει για την άσκηση ή μη όλων των ένδικων βοηθημάτων και των ένδικων μέσων, καθώς και για την παραίτηση από αυτά».
2. Το δεύτερο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 72 του ν. 3852/2010 καταργείται.
3. Η περίπτωση ι’ της παρ. 1 του άρθρου 176 του ν. 3852/2010 αντικαθίσταται ως εξής:
«ι) Την απόφαση για την άσκηση ή μη όλων των ενδίκων βοηθημάτων και των ενδίκων μέσων, καθώς και για την παραίτηση από αυτά».
4. Το δεύτερο εδάφιο της περίπτωσης ιβ’ της παρ. 1 του άρθρου 176 του ν. 3852/2010 καταργείται.
5. Αποφάσεις αρμοδίων οργάνων Ο.Τ.Α. α’ ή β’ βαθμού περί μη άσκησης ή περί παραίτησης από ένδικο μέσο, οι οποίες εκδόθηκαν ως την έναρξη ισχύος του παρόντος, θεωρούνται, ως προς όλες τις συνέπειες τους, νόμιμες».


Τί όριζε το άρθρο 72 για τους Δήμους;
«Οικονομική Επιτροπή -Αρμοδιότητες
1. Η Οικονομική Επιτροπή ……….. έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες: …….. ιγ) αποφασίζει για την άσκηση όλων των ενδίκων βοηθημάτων και των ενδίκων μέσων,…
2. Για τις περιπτώσεις ιβ`, ιγ` και ιδ` της προηγούμενης παραγράφου, η απόφαση λαμβάνεται ύστερα από γνωμοδότηση δικηγόρου, η ανυπαρξία της οποίας συνεπάγεται ακυρότητα της σχετικής απόφασης. Προκειμένου για μισθολογικές απαιτήσεις, κάθε μορφής, περιλαμβανομένων και των επιδομάτων, δεν είναι δυνατή η παραίτηση από την άσκηση ενδίκων μέσων, ο δικαστικός ή εξώδικος συμβιβασμός και η κατάργηση δίκης, εκτός από τις περιπτώσεις που το νομικό ζήτημα έχει κριθεί με απόφαση ανωτάτου δικαστηρίου. …»

Το άρθρο 176 όριζε τα ίδια ακριβώς προκειμένου για τις Περιφέρειες.
Τώρα, λοιπόν, ο συμβιβασμός και η παραίτηση από ένδικα μέσα θα πέσουν σύννεφο. Αλλά και όσοι παράνομοι συμβιβασμοί και παραιτήσεις από ένδικα μέσα έγιναν μέχρι σήμερα, είναι πλέον νόμιμοι. Όχι παίζουμε. Τελικά διερωτώμαι, αν έχει μείνει δουλειά για το Ελεγκτικό Συνέδριο και για τα Διοικητικά Δικαστήρια, αφού όλες οι παράνομες δαπάνες γίνονται κάποτε νόμιμες νομοτελειακά.
Αλλά ψηφίσθηκε και το άρθρο 55 ν. 4447/2016, σύμφωνα με το οποίο «Η εφαρμογή της υποπαραγράφου 2 της παρ. 13 του άρθρου 85 του ν. 3842/2010 αναστέλλεται για χρονικό διάστημα έξι (6) μηνών, ήτοι μέχρι τις 30.6.2017.»
Ο υπουργός κ. Σταθάκης δέχθηκε τη σχετική τροπολογία υπ’ αρ. 889/117 λέγοντας ότι αυτή «αφορά την παράταση εφαρμογής τού νόμου για τους εργαζόμενους στα duty free».
Τι λέει το άρθρο 85§13, υποπαρ. 2 ν. 3842/2010;
«2. Έως την 1η Ιανουαρίου 2017 απαλλάσσονται επίσης από την καταβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης τα υποκείμενα σε ειδικό φόρο κατανάλωσης προϊόντα, τα οποία διατίθενται από καταστήματα αφορολογήτων ειδών που είναι εγκατεστημένα εκτός αερολιμένα ή λιμένα και τα οποία μεταφέρονται στις προσωπικές αποσκευές των ταξιδιωτών που μεταβαίνουν σε τρίτο έδαφος ή σε τρίτη χώρα δια ξηράς».
Δηλαδή η απαλλαγή είχε χορηγηθεί για 6 ολόκληρα χρόνια.
Πώς, όμως, αφορά αυτή η διάταξη στους εργαζομένους; Εκτός αν η εφαρμογή του ειδικού φόρου στα αγαθά που διαθέτουν τα εκτός αεροδρομίων/λιμένων καταστήματα αφορολογήτων ειδών, θα οδηγήσει σε κλείσιμο τα καταστήματα αυτά και τα προσωπικό στην ανεργία. Πού να ξέρει, όμως, κανείς;
Εκλογές έρχονται, θα δείξει. Η παράταση της απαλλαγής, πάντως, είναι μόνον για 6 μήνες. Κατά τα λοιπά όλοι οι κυβερνητικοί διακηρύσσουν ότι θα γίνουν εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2019 παρά τις λυσσώδεις προσπάθειες του ….. Σόιμπλε που θέλει να ρίξει την κυβέρνηση, επειδή δεν του κάνει τα …. χατίρια. Εδώ καγχάζομεν εκατοντάκις.

Σώτος

Υ.Γ. Εκείνη η απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες κόκκαλα έχει; Θα δημοσιευόταν σε 20 ημέρες από την ανακοίνωση του διατακτικού της και έχουν περάσει 60. Θέλω να μάθω επί τέλους γιατί έπρεπε τα κακόμοιρα τα παιδάκια να στερηθούν τα λεφτά των καναλαρχών.