Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016

Στο φως η επιστολή Τσακαλώτου - τι γράφει - τι σχολίασαν τα κόμματα

Εμείς σας το ΄παμε έτσι; το θυμάστε.

Στη δημοσιότητα δόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών η επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου προς ....
το Eurogroup και τον ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας), η οποία οδήγησε στο «ξεπάγωμα» της διαδικασίας εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Μεταξύ άλλων, ο Έλληνας υπουργός διαβεβαιώνει ότι το εφάπαξ βοήθημα προς τους συνταξιούχους δεν αναμένεται να αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα, ενώ όσον αφορά το ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, διευκρινίζει ότι το μέτρο θα εφαρμοστεί μόνο το 2017 και ότι περιλαμβάνεται ήδη στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους.

Ο κ. Τσακαλώτος δεσμεύεται επίσης, ότι σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2016 - γεγονός το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, θεωρείται εξαιρετικά απίθανο - οι ελληνικές αρχές θα λάβουν αντισταθμιστικά μέτρα στο πεδίο των δαπανών για τις συντάξεις.

Στο ίδιο πλαίσιο, δηλώνει πως η Αθήνα παραμένει απολύτως δεσμευμένη στην εκτέλεση της συμφωνηθείσας δημοσιονομικής πορείας, η οποία εδράζεται σε πρωτογενή πλεονάσματα 0,5%, 1,75% και 3,5% του ΑΕΠ για το 2016, 2017 και 2018 αντίστοιχα.

«Οι ελληνικές αρχές θα ενεργοποιήσουν τον έκτακτο δημοσιονομικό μηχανισμό, ο οποίος περιλαμβάνεται στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης, σε περίπτωση που τα στοιχεία τα οποία θα επικυρώσει η Eurostat δείχνουν ότι οι παραπάνω δημοσιονομικοί στόχοι δεν έχουν επιτευχθεί» καθιστά σαφές.

Όσον αφορά τη διαδικασία, αναγνωρίζει ότι τα μέτρα με δημοσιονομικές επιπτώσεις, θα πρέπει να συζητούνται και να συμφωνούνται με τους θεσμούς, όπως ορίζουν και οι δεσμεύσεις του μνημονίου.
Καταλήγοντας, επισημαίνει ότι ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για συγκεκριμένα μέτρα, με στόχο την ενδυνάμωση της κοινωνικής προστασίας και τη μείωση των φορολογικών βαρών. Σε διαφορετική περίπτωση, καταλήγει, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία ενός «μαξιλαριού» ρευστότητας ή για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Αιχμές προς τη Ν.Δ.

Στην ίδια ανακοίνωση, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ασκεί κριτική προς τη Νέα Δημοκρατία για τη στάση της και κάνει λόγο για πολιτικές γκάφες και επικοινωνιακά αυτογκόλ.
«Η ΝΔ στην αρχή υποστήριζε ότι η κυβέρνηση δίνει ψίχουλα στους συνταξιούχους. Στη συνέχεια, μόλις μίλησε με ακραίους κύκλους, είπε ότι καταστρέφουμε τη χώρα και εκτροχιάζουμε το πρόγραμμα. Την επόμενη γελοιοποιήθηκε στη Βουλή ψηφίζοντας "παρών" και δηλώνοντας ότι συνταξιούχοι προσεγγίζουν στελέχη της για να τους δηλώσουν ότι δεν έχουν ανάγκη τη 13η σύνταξη! Αργότερα παρακαλούσαν να μην ξεπαγώσουν τα μέτρα για το χρέος, που οι ίδιοι πριν ένα μήνα χαρακτήρισαν αστεία.
»Και μετά τη ψυχρολουσία της ΝΔ -παραμονή Χριστουγέννων, ενεργοποιήθηκαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα- επιμένει να ζητά μια επιστολή, της οποίας το πλήρες περιεχόμενο γνωστοποίησα με ευθύνη και εντιμότητα, ενώ πολύ καλά γνωρίζετε πως δεν είναι πολιτικά ορθό να δίνεις πρώτα στα ΜΜΕ και κατόπιν στους αποδέκτες μια επίσημη επιστολή.
»Επειδή, όμως, από ό,τι φαίνεται η επιθυμία της ΝΔ για πολιτικές γκάφες και επικοινωνιακά αυτογκόλ δεν έχει τέλος, δίνω -χωρίς καμιά παρέκκλιση της θεσμικής διαδικασίας- στη δημοσιότητα την πλήρη επιστολή, περιμένοντας με ανυπομονησία το νέο επεισόδιο επικοινωνιακού αυτοχειριασμού από την αξιωματική αντιπολίτευση».

ΚΚΕ: Άλλοθι για νέα σκληρά μέτρα

Η επιστολή Τσακαλώτου όχι μόνο επιβεβαιώνει ότι το εφάπαξ βοήθημα ήταν το άλλοθι για τα νέα σκληρά μέτρα που έρχονται απ’ τη νέα χρονιά, αλλά και ότι οι μισθοί, οι συντάξεις και συνολικά τα λαϊκά δικαιώματα θα βρίσκονται διαρκώς υπό την απειλή της επίτευξης των ματωμένων πλεονασμάτων, τη στιγμή που το κεφάλαιο παραμένει στο απυρόβλητο.

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ: Όνειδος η επιστολή Τσακαλώτου - Απόλυτη υποταγή στους δανειστές

Η επιστολή Τσακαλώτου αποτελεί όνειδος και μνημείο εθνικής μειοδοσίας και υποταγής στις ξένες δυνάμεις που διοικούν την Πατρίδα μας. Ο Τσίπρας είναι υποχείριο των δανειστών και εκχωρεί την εθνική μας κυριαρχία στην διεθνή τοκογλυφία και την γερμανική οικονομική ολιγαρχία. Η Χρυσή Αυγή απαιτεί την άμεση καταγγελία του εθνοκτόνου μνημονίου, την διαγραφή του παρανόμου χρέους και την ανάκτηση της εθνικής μας ανεξαρτησίας.

ΝΔ: Ταπεινωτική η επιστολή Τσακαλώτου

«Ταπεινωτική» αλλά και «ορισμό της υποτέλειας και του εξευτελισμού» χαρακτηρίζει την επιστολή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου προς τους θεσμούς η Νέα Δημοκρατία, σε ενημερωτικό της σημείωμα με τίτλο ​«Τσίπρας - Τσακαλώτος: Συγγνώμη δεν θα το ξανακάνουμε».
Η Ν.Δ. σημειώνει ότι πρόκειται για επιστολή «μετάνοιας και υποτέλειας, ταπεινωτική για όλους τους Έλληνες και τη χώρα», αλλά και για επιστολή «επιβεβαίωσης ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι ο καλύτερος σύμμαχος των πιο ακραίων κύκλων των δανειστών».
«Δέχεται να εγκλωβίσει τη χώρα σε αέναη λιτότητα, με αντάλλαγμα την παραμονή του στην καρέκλα της εξουσίας. Όσο πιο γρήγορα φύγει τόσο το καλύτερο για τους πολίτες και την πατρίδα», τονίζει η αξιωματική αντιπολίτευση.
Παράλληλα, η Ν.Δ. καταλογίζει στον υπουργό Οικονομικών ότι «σύρθηκε με τρεις μέρες καθυστέρηση και υπό την πίεση της Νέας Δημοκρατίας, να δώσει στη δημοσιότητα την περιβόητη επιστολή του προς τους επικεφαλής του Eurogroup και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM)».
«Όλοι αντιλαμβάνονται πλέον γιατί δεν την έδινε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση. ​Πρόκειται για μια ταπεινωτική επιστολή που εξευτελίζει τους πολίτες και τη χώρα», αναφέρει η Ν.Δ.
​Όπως τονίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «σε αυτήν την ταπεινωτική επιστολή, ο κ. Τσακαλώτος και ο κ. Τσίπρας»:
«Ζητούν συγγνώμη για το εφάπαξ βοήθημα στους συνταξιούχους. Απολογούνται, εκλιπαρώντας για την επιείκεια των δανειστών, γιατί δεν έκαναν ξεκάθαρο στους πολίτες και στους δανειστές ότι το βοήθημα στους συνταξιούχους ήταν εφάπαξ και δεν έχει καμία σχέση με 13η σύνταξη. Δεσμεύονται, μάλιστα, ότι ανάλογο βοήθημα δεν πρόκειται να ξαναδοθεί στο μέλλον. Και για να αποφευχθεί οποιαδήποτε παρερμηνεία της φύσης του βοηθήματος, θα συνεχίσουν, δημόσια, να τονίζουν ότι ήταν εφάπαξ. Έχουν απωλέσει κάθε αξιοπιστία ώστε δεν αρκεί πλέον που το είπαν, ούτε που το έγραψαν στην επιστολή τους ότι είναι εφάπαξ βοήθημα και όχι 13η σύνταξη, αλλά η δημόσια διαπόμπευσή τους θα συνεχίσει και στο μέλλον».
«Επαναβεβαιώνουν ότι η αναστολή της κατάργησης της έκπτωσης 30% του Φ.Π.Α. σε ορισμένα νησιά που αντιμετωπίζουν τις προσφυγικές – μεταναστευτικές ροές, είναι προσωρινή, μόνο για το 2017. Πολύ περισσότερο, δεσμεύονται ότι η σχετική απώλεια εσόδων θα χρηματοδοτηθεί πλήρως από άλλες πηγές του Κρατικού Προϋπολογισμού 2017. Δηλαδή, από την υπερφορολόγηση και την στάση πληρωμών. Με άλλα λόγια, κατά την οικεία στον κ. Τσακαλώτο αγγλοσαξωνική ρήση, η κυβέρνηση παραδέχεται ότι "κλέβει" μόνιμα τον Πέτρο, για να "πληρώσει" προσωρινά την ασπιρίνη στον Παύλο».
​«Δεσμεύονται "πλήρως" για τήρηση των δημοσιονομικών στόχων τα επόμενα χρόνια (πρωτογενές πλεόνασμα 0,5%, 1,75% και 3,5% του Α.Ε.Π. για τα έτη 2016, 2017 και 2018 αντίστοιχα). Επαναλαμβάνουν ότι θα ενεργοποιήσουν τον δημοσιονομικό "κόφτη", περικόπτοντας τις συντάξεις σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος του 2016. Δηλαδή, ακόμη και αυτό το βοήθημα που έδωσαν στους συνταξιούχους προσωρινά, θα το ξαναπάρουν πίσω από τους ίδιους μόνιμα».
«Δεσμεύονται ότι, αν υπάρξει στο μέλλον ξανά υπέρβαση έναντι των δημοσιονομικών στόχων, το υπερβάλλον ποσό θα διατεθεί για την ενίσχυση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος ή / και για τη μείωση του φορολογικού βάρους στην οικονομία και, εναλλακτικά, για την αποκατάσταση των ρευστών διαθεσίμων και την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών. Δηλαδή, για να χρηματοδοτηθεί, με καθυστέρηση δύο ετών, μια δράση που προσφέρει γνήσιο, στοχευμένο, δίχτυ κοινωνικής προστασίας στους πλέον αδύναμους από τους συμπολίτες μας, για να αποκατασταθούν τα ταμειακά διαθέσιμα του Κράτους και των Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, που κατασπατάλησε η πρώτη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ "σκουπίζοντας" τα αποθεματικά και τις καταθέσεις τους, καθώς και για να αποπληρωθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές της Γενικής Κυβέρνησης προς τους ιδιώτες, οι οποίες τον Οκτώβριο του 2016 ξεπερνούσαν τα 6,3 δισ. ευρώ».
«Αποδέχονται ότι οι δηλώσεις του Eurogroup, στις 25 Μαΐου 2016 και στις 5 Δεκεμβρίου 2016, ακολουθούν πιστά τις μνημονιακές δεσμεύσεις που έχουν οι ίδιοι αναλάβει. Δηλαδή, δεσμεύονται για τη λήψη νέων μέτρων για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, όπως ρητά αναφέρεται στην πρώτη παράγραφο της δήλωσης του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου 2016. Μέτρα που η ίδια η Κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Χουλιαράκη, υπολογίζει στα 700.000.000 ευρώ».
Καταλήγοντας, η Ν.Δ. τονίζει ότι «σε αυτήν την ταπεινωτική επιστολή, οι κ.κ. Τσακαλώτος και Τσίπρας επαναλαμβάνουν, πέντε φορές, ότι θα κάνουν τα πάντα για να τηρήσουν τις μνημονιακές δεσμεύσεις τους, τόσο στην ουσία όσο και ως προς τη διαδικασία, σε συνεννόηση μαζί τους. Ο ορισμός της υποτέλειας και του εξευτελισμού».

Ποτάμι: μνημείο της κυβερνητικής διγλωσσίας

Η επιστολή μετάνοιας του κ. Τσακαλώτου είναι μνημείο της κυβερνητικής διγλωσσίας: άλλα στους Ελληνες, άλλα στους εταίρους, σχολιάζει το Ποτάμι, αφότου το υπουργείο Οικονομικών έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή που εστάλη στους θεσμούς.
Ειδικότερα, το κόμμα επισημαίνει:
Ο κ. Τσίπρας όταν ανακοίνωσε το έκτακτο βοήθημα, μίλησε για υλοποίηση της υπόσχεσης για 13η σύνταξη. Στην επιστολή αναφέρεται ρητά ότι δόθηκε μια φορά και δεν θα ξαναδοθεί.
Η αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά ειπώθηκε ότι θα εφαρμοστεί όσο διαρκεί η προσφυγική κρίση. Στην επιστολή λέγεται καθαρά ότι θα ισχύσει μόνο για το 2017.
Ο κ. Τσακαλώτος αναλαμβάνει τη δέσμευση για ενεργοποίηση του κόφτη στις συντάξεις σε περίπτωση που οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2016 δεν επιβεβαιωθούν. Αυτά που έδωσε δηλαδή ενδέχεται να τα πάρει πίσω ξανά από τις συντάξεις.
Ο στόχος για πλεόνασμα 3.5% παραμένει για το 2018, γεγονός που σημαίνει ότι η διαμάχη ΔΝΤ-ευρωπαίων λήγει εις βάρος μας αφού για να καλυφθεί ο στόχος το πιθανότερο είναι ότι θα χρειαστεί ενεργοποίηση του "κόφτη". Η αναφορά στον "κόφτη" ειναι σαφής στο κείμενο της επιστολής.
Η κυβέρνηση μόλις τώρα και ύστερα από πίεση των εταίρων αναλαμβάνει τη δέσμευση απέναντί τους να κατευθυνθούν πόροι από ενδεχόμενη υπέρβαση των στόχων στο Ελάχιστο Εισόδημα Αλληλεγγύης και σε φορολογικές ελαφρύνσεις. Αυτό είναι κάτι που θα έπρεπε να γίνει από την ίδια την ελληνική κυβέρνηση, αντί να αναγκάζεται να το κάνει.
Αφού ο κ. Τσακαλώτος λέει απολογητικά "δεν θα το ξανακάνουμε", αναλαμβάνει τη δέσμευση οποιαδήποτε νέα κίνηση τέτοιου είδους να γίνει μόνο ύστερα από την έγκριση των εταίρων.
Δεν περιμέναμε τίποτα διαφορετικό, οι πολίτες έχουν μάθει πλέον ότι ο κ. Τσίπρας και οι υπουργοί του χρησιμοποιούν βαρύγδουπες εκφράσεις για εσωτερική κατανάλωση την ίδια στιγμή που αναλαμβάνουν νέες δεσμεύσεις, καταλήγει το Ποτάμι.


ΠΑΣΟΚ: Πρόκειται για επιστολή ντροπής

Πρόκειται για επιστολή ντροπής. Παίρνουν πίσω με ταπεινωτικό τρόπο όλα όσα έλεγαν.
Για μια ακόμη φορά, εκθέτουν την χώρα, βουλιάζουν στα ψέμματά τους.
Όμως το «μάρμαρο» δυστυχώς το πληρώνει ο Ελληνικός λαός.

Τι έλεγαν

«Δεν είμαστε αποικία, δίνουμε το κοινωνικό μέρισμα χωρίς να ρωτήσουμε την ΕΕ και το ΔΝΤ»
Κυβερνητικός Εκπρόσωπος 9/12/2016

Τι λένε τώρα στην επιστολή Τσακαλώτου

«Αναγνωρίζουμε ότι τα μέτρα με δημοσιονομικές επιπτώσεις πρέπει να συζητούνται και να συμφωνούνται με τους θεσμούς»

Τι έλεγαν

«Κάναμε πράξη την παλαιότερη δέσμευσή μας για την 13η Σύνταξη»
Α. Τσίπρας 8/12/2016

Τι λένε τώρα στην επιστολή Τσακαλώτου

α) (Το βοήθημα) «είναι εφάπαξ πληρωμή και δεν έχει σχέση με το συνταξιοδοτικό»

β) «Εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι, οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να λάβουν αντισταθμιστικά μέτρα στο πεδίο των δαπανών για τις συντάξεις»

Τι έλεγαν

«Δεν δεχόμαστε υποδείξεις από κανένα»
Α. Τσίπρας 20/12/2016

Τι λένε τώρα στην επιστολή Τσακαλώτου

«Απόλυτη δέσμευσή μας είναι να παραμείνουμε συμμορφωμένοι με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Μνημόνιο, τόσο επί της ουσίας, όσο και επί της διαδικασίας»


Η επιστολή του υπουργού Οικονομικών

Σε απάντηση της προκαταρκτικής έκθεσης των θεσμών σχετικά με τα μέτρα για τις συντάξεις και τον ΦΠΑ, τις οποίες πρόσφατα νομοθέτησαν και εφάρμοσαν οι ελληνικές αρχές, καθώς και τις απόψεις που εκφράστηκαν στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group της 20ης Δεκεμβρίου, θα ήθελα να αποσαφηνίσω τα παρακάτω.
Αναφορικά με το μέτρο για τις συντάξεις, αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο πρωθυπουργός όσο και εγώ έχουμε ξεκαθαρίσει δημόσια, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, ότι αυτή είναι μια εφάπαξ πληρωμή και δεν υπάρχει πρόθεση να αποτελέσει μόνιμο κομμάτι της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, που τέθηκε πρόσφατα σε εφαρμογή. Αναφορικά με την προσωρινή αναστολή του ΦΠΑ για επιλεγμένα νησιά του Αιγαίου, το μέτρο περιορίζεται μόνο στο 2017 και χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου στον προϋπολογισμό του 2017.
Οι ελληνικές αρχές παραμένουν απολύτως δεσμευμένες στην εκτέλεση της συμφωνημένης δημοσιονομικής πορείας η οποία βασίζεται σε στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξης του 0,5%, 1,75% και 3,5% του ΑΕΠ για το 2016, 2017 και 2018 αντίστοιχα. Οι ελληνικές αρχές θα ενεργοποιήσουν τον έκτακτο δημοσιονομικό μηχανισμό (contingency fiscal mechanism), ο οποίος περιλαμβάνεται στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης, όπως περιγράφεται στο Νόμο 4389/16, σε περίπτωση που τα στοιχεία τα οποία θα επικυρώσει η Eurostat δείχνουν ότι οι παραπάνω δημοσιονομικοί στόχοι δεν έχουν επιτευχθεί. Συγκεκριμένα, στην περίπτωση που τα αποτελέσματα του προϋπολογισμού για το 2016 δεν επιτυγχάνουν τον συμφωνημένο στόχο, γεγονός που θεωρούμε εξαιρετικά απίθανο, οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να λάβουν αντισταθμιστικά μέτρα στο πεδίο των δαπανών για τις συντάξεις, για να καλύψουν τη διαφορά ανάμεσα στο αποτέλεσμα και τον δημοσιονομικό στόχο του 2016.
Eπί της διαδικασίας, αναγνωρίζω ότι μέτρα με δημοσιονομικές επιπτώσεις πρέπει να συζητούνται και να συμφωνούνται με τους θεσμούς, στο πλαίσιο των δεσμεύσεών μας από το Μνημόνιο. Συγκεκριμένα, στην περίπτωση μίας μόνιμης δημοσιονομικής υπεραπόδοσης σε σχέση με τους στόχους του προγράμματος, όπως αυτή διαπιστώνεται από τα ετήσια αποτελέσματα του προϋπολογισμού που επικυρώνει η Eurostat, οι ελληνικές αρχές θα συμφωνήσουν με τους θεσμούς, στο πλαίσιο των αξιολογήσεων, σχετικά με τη χρήση του διαθέσιμου δημοσιονομικού χώρου. Αναγνωρίζουμε ότι ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε στοχευμένα μέτρα για την ενδυνάμωση της κοινωνικής προστασίας (ειδικά στο Πρόγραμμα για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης) και/ή για τη μείωση των φορολογικών βαρών που προκύπτουν από τις μνημονιακές δεσμεύσεις. Ειδάλλως, θα χρησιμοποιήσουμε την υπεραπόδοση για τη δημιουργία ενός «μαξιλαριού ρευστότητας» (cash buffer) ή/και για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Οι ελληνικές αρχές αναγνωρίζουν πλήρως ότι τα ανακοινωθέντα του Eurogroup στις 25 Μαΐου και στις 5 Δεκεμβρίου βασίζονται στη διαρκή αφοσίωση στις δεσμεύσεις του Μνημονίου.
Ελπίζω ότι αυτές οι διευκρινίσεις επανεπιβεβαιώνουν στο Eurogroup την απόλυτη δέσμευση μας να παραμείνουμε συμμορφωμένοι με τις υποχρεώσεις μας που απορρέουν από το Μνημόνιο, τόσο επί της ουσίας όσο και επί της διαδικασίας της συνεργασίας με τους εταίρους μας.

makpress