Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016

«Το ενδεχόμενο απόκτησης ρωσικού συστήματος αεράμυνας εξετάζει η Άγκυρα»

Το ενδεχόμενο απόκτησης ενός ρωσικού συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας ....
φέρεται να εξετάζει η Άγκυρα, σύμφωνα με το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.
Η τουρκική κυβέρνηση είχε ακυρώσει πριν από περίπου έναν χρόνο τη σύμβαση ύψους τριών δισεκατομμυρίων ευρώ που είχε ανατεθεί το 2013 στην Κίνα κατόπιν δημόσιου διαγωνισμού για την αγορά πυραύλων εδάφους - αέρος. Τότε, οι τουρκικές αρχές είχαν επικαλεστεί τους δισταγμούς της Κίνας να συναινέσει στη μεταφορά της κινεζικής τεχνολογίας στην Τουρκία.
Τώρα, η κυβέρνηση της Τουρκίας είναι έτοιμη να εξετάσει μια ενδεχόμενη προσφορά της Ρωσίας για την κατασκευή ενός συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας με μεγάλο δραστικό βεληνεκές, μετέδωσε το NTV, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Αν η πληροφορία επιβεβαιωθεί, θα σηματοδοτήσει την περαιτέρω βελτίωση της διμερούς σχέσης μετά τη σοβαρή κρίση που προκάλεσε η κατάρριψη από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία ενός ρωσικού βομβαρδιστικού που πετούσε κοντά στα συροτουρκικά σύνορα τον Νοέμβριο του 2015.
Κατά τη συνάντησή τους στην Κωνσταντινούπολη τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασαν την ευχή να ενισχυθεί η διμερής συνεργασία σε όλα τα πεδία, μη εξαιρουμένης της στρατιωτικής τεχνολογίας.