Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

Ξεκίνησε στις 5.30 μμ η κρίσιμη διάσκεψη του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες

Η 5η και πιο κρίσιμη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες ξεκίνησε λίγο μετά τις 17:30. Το αποτέλεσμα της συνεδρίασης θα....
κρίνει το μέλλον των τηλεοπτικών εταιρειών, αλλά και χιλιάδων εργαζομένων.

Οι αντιπρόεδροι και οι σύμβουλοι Επικρατείας του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου κατά τη σημερινή, πέμπτη κατά σειρά, διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών θα αποφασίσουν για τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά (νόμος 4339/2015), με τον οποίο παρακάμφθηκε το ΕΣΡ για τη διαδικασία χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών.

Εάν ο επίμαχος νόμος Παππά κριθεί συνταγματικός, τότε οι δικαστές θα προχωρήσουν στο επόμενο θέμα που έχουν θέσει οι τηλεοπτικοί σταθμοί και είναι ο αριθμός των τηλεοπτικών αδειών. Δηλαδή εάν νόμιμα χορηγήθηκαν μόνο τέσσερις άδειες και με ποια κριτήρια προσδιορίστηκε ο αριθμός τέσσερα.

Στην περίπτωση κατά την οποία ο νόμος Παππά κριθεί αντισυνταγματικός, τότε οι δικαστές δεν θα προχωρήσουν στο ζήτημα του αριθμού (4) των αδειών που χορηγήθηκαν. Το ενδεχόμενο να δοθεί ένα χρονικό περιθώριο, περίπου έξι μηνών στην κυβέρνηση, προκειμένου να συγκροτηθεί το ΕΣΡ και στη συνέχεια να επανέλθει η Ολομέλεια για να κρίνει οριστικά το όλο θέμα, δεν έχει αποκλειστεί.

Κατά την προηγούμενη διάσκεψη της περασμένης Δευτέρας, ο εισηγητής της υπόθεσης σύμβουλος Επικρατείας, Γεώργιος Παπαγεωργίου ολοκλήρωσε την εισήγησή του και τάχθηκε υπέρ της συνταγματικότητας του νόμου Παππά. Παράλληλα, αναπτύχθηκαν από τους δικαστές και άλλα νομικά ζητήματα, ενώ έγινε και συγκεκριμένη πρόταση, η οποία θα συζητηθεί κατά τη σημερινή διάσκεψη.

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει εάν θα υπάρξει ή όχι νέα διάσκεψη της Ολομέλειας, αν και όλα δείχνουν ότι είναι μικρές οι πιθανότητες για να υπάρξει και 6η.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Τα 3 σενάρια για την απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες και τι θα γίνει στη συνέχεια

Σενάριο 1ο: Το ΣτΕ κρίνει ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ το νόμο. Σε αυτή την περίπτωση, η κυβέρνηση θα....
υποστεί δεινή ήττα, τα κανάλια θα παραμείνουν ως έχουν και οι 4 υπερθεματιστές θα λάβουν πίσω τα χρήματα που κατέβαλλαν για την 1η δόση (60 περίπου εκατομμύρια). To σενάριο να αγνοήσει την απόφαση του Σ.τ.Ε. είναι παρατραβηγμένο και σχεδόν απίθανο.
Πιθανότητες (κατά την κρίση του makpress)= 35%



Σενάριο 2ο: Το ΣτΕ κρίνει ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ το νόμο. Σε αυτή την περίπτωση, η κυβέρνηση θα είναι αρκετά ευχαριστημένη, αφού θα εισπράξει κάποια ποσά και θα έχει όοολο τον καιρό μπροστά της για να "τακτοποιήσει" όσους έμειναν εκτός, με "περιφερειακές" και "θεματικές" άδειες, π.χ. "STAR κανάλι ψυχαγωγίας".
Πιθανότητες = 40%


Σενάριο 3ο: Το ΣτΕ θα νίψει τας χείρας του και θα υποβάλει προδικαστικό ερώτημα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης* (αυτό που οι δημοσιογράφοι αποκαλούν λανθασμένα "Ευρωπαϊκό Δικαστήριο"), οπότε η απόφαση θα ληφθεί μετά από -τουλάχιστον- 1 χρόνο. Σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση θα είναι πάρα πολύ ευχαριστημένη, γιατί και θα συνεχιστεί η διαδικασία με τους νέους καναλάρχες, και δεν θα επιστρέψει λεφτά και θα συνεχίσουν να εκπέμπουν οι παλιοί, μέχρι την οριστική απόφαση.
Πιθανότητες = 25%

Και τώρα,
να μιλήσει ο λαός !
Τι πιστεύετε ότι θα κάνει το ΣΤΕ;




Σύντομη παρουσίαση του Δικαστηρίου:
Ρόλος: μεριμνά για την ομοιόμορφη ερμηνεία και εφαρμογή του δικαίου της ΕΕ σε όλα τα κράτη μέλη· εξασφαλίζει ότι τα κράτη μέλη και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ συμμορφώνονται με το δίκαιο της ΕΕ
Μέλη:  1 δικαστής από κάθε χώρα της ΕΕ, συν 11 γενικοί εισαγγελείς. Την Ελλάδα εκπροσωπεί ο Μιχαήλ Βηλαράς, πρώην μέλος του ΣτΕ.
Έτος ίδρυσης: 1952
Ιστότοπος: Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ)