Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016

Αιέν μη αριστεύειν

Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης

Από την έναρξη της «κρίσης» διαπιστώθηκε ότι πολλά ΤΕΙ θα έμεναν  χωρίς φοιτητές, αν....
δεν μειωνόταν ο κατώτατος βαθμός που θα επέτρεπε την εισαγωγή τους σ’ αυτά. Έτσι, αντί να κλείσουν τα ΤΕΙ που δεν θα μπορούσαν να δεχθούν φοιτητές με στοιχειωδώς επαρκείς γνώσεις, ώστε να μειωθούν οι κρατικές δαπάνες, μειώθηκε από την Άννα Διαμαντοπούλου η βάση του 10 για την εισαγωγή που είχε θεσπίσει η Γιαννάκου. Έτσι τα ΤΕΙ δεν θα έμεναν χωρίς φοιτητές και  οι καθηγητές και το διοικητικό προσωπικό χωρίς δουλειά, αφού ανήκουν στο Δημόσιο, εξ ου και είναι πελάτες των κωμάτων εξουσίας.
            Και φέτος εισήχθη σε ΤΕΙ υποψήφιος με βαθμό 1,5. Και ουδείς ανησυχεί, ουδείς ξεσηκώθηκε από τους λαλίστατους εκπροσώπους Τύπου των κωμάτων.
            Άκουσα συνέντευξη με τον πρωτεύσαντα στην Ιατρική Σχολή, ο οποίος απεκάλυψε ότι έδινε εξετάσεις για δεύτερη φορά. Είναι καλλίτερος αυτός από εκείνον που εισήχθη 2ος ή 3ος με την πρώτη; Μήπως έχουμε πλέον χάσει το νόημα της αριστείας υπήκοντες στα κελεύσματα Μπαλτά;

            Ας δούμε τί έγινε πέρυσι.
Αύγουστος 2015
Σε περίπου 100 σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ εισήχθησαν υποψήφιοι με μέσο όρο βαθμολογίας κάτω από τη βάση. Από αυτές, 12 είναι  πανεπιστημιακές.
  • Γαλλικής Γλώσσας Θεσσαλονίκης με βαθμό 6,7
  • Γερμανικής Αθήνας με βαθμό 5,02
  • Γερμανικής Θεσσαλονίκης με βαθμό 3,88
  • Ισπανικής Αθήνας με βαθμό 7,87
  • Ιταλικής Θεσσαλονίκης με βαθμό 3,37
  • Γεωγραφίας Μυτιλήνης με βαθμό 8,77
  • Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης Ιωαννίνων με βαθμό 7,35
  • Επιστημών Θάλασσας Μυτιλήνης με βαθμό 9,1
  • Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων Θράκης με βαθμό 9,18
  • Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού Σπάρτης με βαθμό 8,68
  • Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων Αγρίνιο με βαθμό 9,69
  • Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων Πάτρας με βαθμό 8,97.
            Οι περισσότερες σχολές στις οποίες εισάγονται υποψήφιοι με βαθμό κάτω από τη βάση είναι στα ΤΕΙ. Μάλιστα, το ρεκόρ ανήκει σε  έναν υποψήφιο που εισήχθη στη Διοίκηση Επιχειρήσεων της Ηγουμενίτσας με 2,17. Αλλά, δεν είναι ο μόνος, καθώς εισάγονται στις:
  • Τουριστικές Επιχειρήσεις Κρήτης με βαθμό 5,9
  • Διοίκηση Επιχειρήσεων Γρεβενά με βαθμό 3,07
  • Τεχνολογία Περιβάλλοντος Ζακύνθου με 3,85 
Δεν θα μπορούσε, άραγε, το κράτος να κλείσει όλες αυτές τις υπολειτουργούσες στην ουσία Σχολές και να ρίξει τα λεφτά π.χ. σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, όπου γίνεται ο κακός χαμός ελλείψει κονδυλίων; Λέω εγώ τώρα.
Στον αντίποδα ο τέως υφυπουργός Παιδείας [2009-2011] κ. Πανάρετος μας εξηγεί γιατί η βάση ως μέτρο εισόδου σε ΑΕΙ και ΤΕΙ έπρεπε να καταργηθεί. Θαυμάστε επιχειρηματολογία και επικροτήσεις σχολιαστών.
Κατά τα λοιπά η Commission στάθηκε στο πλευρό του Γεωργίου εκφράζοντας την άποψη ότι τα στατιστικά στοιχεία που εκείνος έδινε την περίοδο 2010-2015 είναι απολύτως αξιόπιστα. Συμπέρασμα: ο Γεωργίου είναι αθώος και καλά θα κάνει η ελληνική Δικαιοσύνη να τον απαλλάξει πάσης κατηγορίας, για να μην έχουμε ντράβαλα. Δεν με παραξένεψε η δήλωση αυτή. Έτσι φέρονται οι επικυρίαρχοι στα προτεκτοράτα. Εγώ δεν θα  επαναλάβω αυτά που έλεγε ο μακαρίτης Κοντοπυράκης για τις εντολές  που είχε πάρει από τον Ποπάι να δώσει διαφορετικά στοιχεία για το έλλειμμα και το χρέος. Ούτε θα θυμίσω τον Στρος Καν που απορούσε με τα όσα ζοφερά είχεν αποφασίσει να εφαρμόσει ο ΓΑΠ μετατρέποντας το «λεφτά υπάρχουν» σε «Τιτανικό», Τ10, CDS, spreads κ.λπ. Θα επαναλάβω την κατάθεση του Στουρνάρα στη Βουλή τον Δεκέμβριο του 2010 [Ειδική Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας] αντιγράφοντας από παλαιότερο αρθρίδιό μου:
«Όσο για την τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος από τον Ποπάι και την παρέα του αντιγράφω για μία ακόμη φορά Γιάννη Στουρνάρα εξεταζόμενο ως μάρτυρα ενώπιον Ειδικής Επιτροπής Έρευνας της Βουλής. Ήταν Δεκέμβριος του 2010 και ο Γιάννης [με δύο νι] ήταν Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, ήτοι μίας κλειστής λέσχης εκπροσώπων μεγάλων επιχειρήσεων που έχουν ένα σκασμό τραπεζικό δανεισμό και χρωστάνε στο Δημόσιο άλλον ένα πιο μεγάλο σκασμό λεφτά. Έλεγε, λοιπόν, ο γκουρού της οικονομίας**:
            «Δεν ήταν και πολύ σοφό αυτό που έγινε. Έχω και εγώ πολλά και σοβαρά ερωτήματα. Η κάθε χώρα χρησιμοποιεί το Σύστημα Εθνικών Λογαριασμών και τις γκρίζες ζώνες προς όφελός της. Δεν ωφελεί εδώ να πας να κάνεις το καλό παιδί, γιατί όταν οι άλλοι μετακινούν τα γκολπόστ, εσύ θα φας γκολ. Υπέβαλα το ερώτημα αν το BBC ή η France Telecom είναι στη γενική κυβέρνηση και δεν έλαβα απάντηση …. Η Γερμανία έβγαλε τα νοσοκομεία και το ΙΚΑ της (από το λογαριασμό γενικής κυβέρνησης), ενώ η Γαλλία πέρασε το κόστος του ασφαλιστικού στην Telecom, δηλαδή εκτός κυβέρνησης»
            Από την άλλη μεριά η για πολλούς αμφιλεγόμενη κ. Ζωή Γεωργαντά έχει δηλώσει:
«Από τις χειρόγραφες σημειώσεις μου κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου της ΕΛΣΤΑΤ στις 03.09.2010 προκύπτει ότι το 2009 εντάχθηκαν στο χρέος και συνεπώς στο έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης 5,4 δισ. ευρώ από το SWAP Goldman Sachs του 2001» .
            Η ίδια και ο Ν. Λογοθέτης επέμεναν και επιμένουν ότι στο τέλος του 2009 δεν έπρεπε, βάσει των διεθνών στατιστικών κανονισμών, να ενταχθούν στη Γενική Κυβέρνηση 17 ελλειμματικοί φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Της ίδιας άποψης ήταν τότε και ο Στουρνάρας.  Η ένταξη, όμως, αυτών των φορέων στη Γενική Κυβέρνηση εκτίναξε το έλλειμμα στα ύψη. Ακολούθησε το Μνημόνιο και η συνακόλουθη ευτυχία που βιώνουμε μέχρι και σήμερα.»
            Τα ίδια υποστηρίζει και ο πρώην υπουργός Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ Νίκος Χριστοδουλάκης στο βιβλίο του με τίτλο «Σώζεται ο Τιτανικός» (εκδόσεις Πόλις, 2011): «η Ελλάδα δεν έπρεπε να έχει αποδεχθεί πρωτοβουλίες που οδήγησαν σε απρόσμενη διόγκωση του ελληνικού χρέους… κανένα από αυτά δεν ήταν κρυφό, άγνωστο ή μη εξυπηρετούμενο χρέος… άλλες χώρες δεν περιλαμβάνουν τις εγγυήσεις των ΔΕΚΟ στο κρατικό χρέος».

Σώτος



** Το θέμα της Ειδικής Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας την 14.12.2010 ήταν: «Η συμβολή του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (Ι.Ο.Β.Ε.) στην ανάπτυξη της έρευνας για την ανταγωνιστικότητα της Οικονομίας στη Χώρα μας». Ουάου!!!