Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016

Θρίλερ! Πιράνχας δάγκωσε ψαρά στη λίμνη Δοϊράνη !

Θρίλερ με… κόκκινο πιράνχας που αλιεύτηκε στη λίμνη Δοϊράνη, στην πλευρά της ΠΓΔΜ, ενώ φέρεται να δάγκωσε τον ψαρά που προσπάθησε να....
το βγάλει από τα δίχτυα του.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας Έθνος, το Ινστιτούτο Επιστήμης των Ζώων του Πανεπιστημίου των Σκοπίων ανέλυσε το περίεργο ψάρι και αποφάνθηκε ότι πρόκειται για έναν τύπο του… κόκκινου πιράνχας από τον Αμαζόνιο, που όμως δεν επιτίθεται στον άνθρωπο. Παρά το μικρό του μέγεθος, έχει κοφτερά δόντια και η όψη του προκαλεί τρόμο, ενώ θεωρείται σίγουρο ότι βρέθηκε στο νερό όταν αφέθηκε ελεύθερο από κάποιον ιδιοκτήτη ενυδρείου.

Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι το είδος αυτό έχει την ικανότητα να αλλάζει χρώμα ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται, συχνά μάλιστα παίρνει ένα κόκκινο χρώμα στην κοιλιά του, ενώ δεν αποκλείεται «για την αξιοπιστία των συμπερασμάτων μας», όπως αναφέρεται, να σταλεί σχετικό υλικό σε αντίστοιχα ινστιτούτα του Περού ή της Βραζιλίας.

Στη γειτονική χώρα το θέμα πήρε μεγάλες διαστάσεις και εμφανίστηκαν τίτλοι για τα… πιράνχας της λίμνης. Ωστόσο, για τους ψαράδες της Δοϊράνης, Ελληνες και Σκοπιανούς, δεν είναι περίεργο να πιάνουν τροπικά ψάρια. Ο Στέργιος Ντέντας από την ελληνικό χωριό Δοϊράνη μάς λέει ότι πριν από έναν μήνα μάζεψε από τα δίχτυα του ένα περίεργο ψάρι, αλλά ποτέ δεν θα μάθουμε το είδος, καθώς το… κατανάλωσε. «Το έδειξα σε ψαράδες της ΠΓΔΜ και μου είπαν ότι τρώγεται, ήταν άλλωστε αρκετά μεγάλο και παχύ.

Στη γειτονική χώρα το λένε ''καράς'', εγώ δεν το είχα ξαναδεί, αλλά με καθησύχασαν, μου είπαν συνάδελφοι από την άλλη όχθη ότι είναι νοστιμότατο και όντως έτσι ήταν», δηλώνει χαριτολογώντας. Το συγκεκριμένο κόκκινο πιράνχας, που κατέκλυσε εφημερίδες και τηλεοπτικούς σταθμούς, ήταν μικρό σε μέγεθος, χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι χωρούσε στην παλάμη του ψαρά που το έπιασε. Το ίδιο μάλλον τρόμαξε περισσότερο όσους το είδαν. Γενικά τα κόκκινα είναι ιθαγενές είδος της Νοτίου αλλά δεν μπορούν να επιβιώσουν λον να αναπαραχθούνσε περιβάλλον δεν είναι τροπικό. Είναι κατά βάση φυτοφάγα, ντως και με έντομα, ενώ αποτελούν τροφή για τους… αλιγάτορες.