Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016

Χάνουν τα voucher του ΕΣΠΑ όσοι δεν βρίσκουν θέση σε παιδικούς σταθμούς - Θα δοθούν σε επιλαχόντες

Το υπ. Εσωτερικών αναζητά λύση για τα 36.769 παιδιά που έμειναν εκτός παιδικών σταθμών της ΕΕΤΑΑ
Λύση στο θέμα των παιδιών που κινδυνεύουν να μείνουν εκτός δημοτικών και ιδιωτικών παιδικών και ...
βρεφονηπιακών σταθμών τη νέα σχολική χρονιά αν και οι γονείς τους πληρούν τα κριτήρια για επιδότηση απο το ΕΣΠΑ θα αναζητήσει το Υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση όπως δεσμεύτηκε ο αρμόδιος υπουργός, Παναγιώτης Κουρουμπλής, κατά την συνάντηση που είχε το πρωί της Τρίτης, με την ΚΕΔΕ.
Συνολικά 36.769 παιδιά οι οικογένειες των οποίων έχουν δικαίωμα να μετάσχουν στα επιδοτούμενα από το ΕΣΠΑ προγράμματα φιλοξενίας κινδυνεύουν να μείνουν φέτος εκτός των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών.

Οι γονείς και οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης του Παιδιού, ζητούν να γίνει ανακατανομή των voucher σε γονείς που έπονται σε μοριοδότηση βάσει των κενών θέσεων στην περιοχή τους.

Το πρόβλημα προέκυψε όπως υπογραμμίζουν οι γονείς καθώς λόγω αλλαγής του τρόπου της χρηματοδότησης σε πολλές περιοχές δόθηκαν περισσότερα voucher από τις διαθέσιμες θέσεις και το αντίθετο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχουν ωφελούμενοι χωρίς να υπάρχει δομή που μπορεί να τους εξυπηρετήσει, αλλά και πολλές κενές θέσεις που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από επιλαχόντες.

«Συμφωνήσαμε σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ το Υπουργείο Εσωτερικών να προχωρήσει σε μια διάταξη που θα ρυθμίζει κάποια ζητήματα των εργαζομένων στους Παιδικούς Σταθμούς», δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης ο Υπουργός Εσωτερικών. Πρόσθεσε επίσης ότι θα συσταθεί μια Επιτροπή η οποία θα επιλύσει προβλήματα που θα προκύψουν από την 1η Οκτωβρίου.


Δήλωση του πρώην Υπουργού Εσωτερικών
Αργύρης Ντινόπουλος για τον ΣΥΡΙΖΑ :
Ανίκανοι να διοικήσουν ακόμη και παιδικό σταθμό

Το πρόβλημα των παιδικών σταθμών αντιμετωπίζεται όταν αυτοί κλείνουν ( για καλοκαίρι). Όχι όταν ανοίγουν ( το φθινόπωρο).
Οι σημερινές δηλώσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών προσβάλουν την νοημοσύνη των γονέων.
Θυμίζουμε , λοιπόν.
Το 2014 διατέθηκαν – εγκαίρως !- για επιδοτούμενες θέσεις σε παιδικούς σταθμούς 160 εκατομμύρια από το ΕΣΠΑ και 40 εκατομμύρια από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Αυτά κάλυψαν τις ανάγκες 75.000 παιδιών.
Πράγματι το μεγάλο κόστος των παιδικών σταθμών είναι οι μισθοί του προσωπικού.
Γι’ αυτό οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στους ΟΤΑ που έγιναν το 2014 – στα επιτρεπόμενα πλαίσια του τότε Μνημονίου- αφορούσαν αποκλειστικά κοινωνικές δομές.
Το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης – σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών – έκανε 554 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε αυτές τις κοινωνικές δομές.
Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ δημαγωγούσε καταγγέλλοντας τις δήθεν .. απολύσεις.
Τώρα αποδεικνύεται ότι εκτός από ανάλγητοι είναι και ανίκανοι.
Δεν μπορούν να διαχειριστούν ούτε τους παιδικούς σταθμούς.

Χάνουν τα voucher του ΕΣΠΑ όσοι δεν βρίσκουν θέση σε παιδικούς σταθμούς - Θα δοθούν σε επιλαχόντες

Στη διαδικασία πλήρωσης των θέσεων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, φέτος, την οποία χαρακτήρισε «καινοτόμα», αναφέρθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, σε συνέντευξή της στο «Πρακτορείο 104,9 FM». Η κ. Φωτίου έκανε επίσης γνωστό ότι όσοι έχουν λάβει voucher αλλά δεν βρίσκουν θέση σε παιδικούς σταθμούς ώστε να στείλουν τα παιδιά τους θα χάσουν την επιδότηση και θα δοθεί σε επιλαχόντες όπου στις πόλεις κατοικίας τους υπάρχουν θέσεις.

H κ. Φωτίου επισήμανε ότι φέτος θα φιλοξενηθεί μεγαλύτερος αριθμός παιδιών σε σταθμούς και απαρίθμησε τις αλλαγές στις οποίες προχώρησαν και θα ολοκληρώσουν, όπως είπε, τα αρμόδια υπουργεία στο καθεστώς που επικρατούσε χρόνια. «Για πρώτη φορά έχουμε σπάσει τα νούμερα σε σχέση με τα παιδιά που θα πάνε σε βρεφονηπιακούς σταθμούς. Ογδόντα πέντε χιλιάδες (85.000) παιδιά έναντι ογδόντα μίας χιλιάδων (81.000 χιλιάδων) πέρυσι, θα πάνε σε παιδικούς σταθμούς. Οι αιτήσεις που έγιναν ήταν ενενήντα πέντε χιλιάδες (95.000) και αφορούσαν 125.000 παιδιά. Επομένως υπάρχει ένα ποσοστό παιδιών που μένουν εκτός παιδικών σταθμών, διότι δεν υπάρχουν παιδικοί σταθμοί, ούτε δημοτικοί, ούτε ιδιωτικοί» είπε και συμπλήρωσε:

«Η διαδικασία είναι καινοτόμα, διότι εκτός της εργαζόμενης μητέρας, την οποία επιδοτεί το ΕΣΠΑ, εμείς επιδοτήσαμε 18 χιλιάδες οικογένειες οι οποίες είναι άπορες, με χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κι ενώ ξεκινήσαμε με 18 εκατ. ευρώ για αυτές τις επιδοτήσεις, σήμερα θα φτάσουμε στα 23 εκατ. Και είμαστε αποφασισμένοι να τα διαθέσουμε, όσες δυσκολίες κι αν έχουμε από τον κρατικό προϋπολογισμό. Δίνουμε έμφαση, όχι μόνο στην εργαζόμενη μητέρα, αλλά και στην άνεργη μητέρα». Εκτός από την αύξηση του προϋπολογισμού για τις άπορες οικογένειες, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης αναφέρθηκε και στη ρύθμιση που έγινε για πρώτη φορά φέτος, προκειμένου να πληρώνονται οι εργαζόμενοι στις δομές κάθε μήνα και όχι ανά 6μηνο, αλλά και στην απόφαση να διευθετηθεί το καθεστώς υποδοχής παιδιών ΑΜΕΑ στους παιδικούς σταθμούς με διαφάνεια και ευαισθησία. «Από φέτος, αλλάξαμε το σύστημα προκειμένου οι εργαζόμενοι να πληρώνονται κάθε μήνα και όχι κάθε έξι μήνες που πληρώνει το ΕΣΠΑ» είπε η κ. Φωτίου και συμπλήρωσε:

«Να πούμε πώς γινόταν μέχρι τώρα με τα ΑΜΕΑ. Δηλώνονταν ως υγιή, παρανόμως, για να τα παίρνουν στους παιδικούς. Αυτό το καταργήσαμε. Δηλώνουν ευθαρσώς ότι το παιδί είναι ΑΜΕΑ και επειδή δεν υπάρχουν πάρα πολλές δομές κατάλληλες, θα πάει σε παιδικό σταθμό, αφού έχουμε φροντίσει να υπάρχει μία επιπλέον μέριμνα όπως αύξηση του προσωπικού».

Ερωτηθείσα, τι μέλλει γενέσθαι με τα 36.769 παιδιά που δεν μπορούν να φιλοξενηθούν σε δομές, η κ. Φωτίου είπε ότι θα πρέπει να γίνει ένας μεγάλος σχεδιασμός από το κράτος, την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), αλλά και τους ιδιωτικούς σταθμούς «για να αντιμετωπιστεί η έλλειψη που τόσα χρόνια υπάρχει και δεν γίνεται τίποτα για να καλυφθεί» όπως χαρακτηριστικά είπε, απαντώντας συγχρόνως στην ΚΕΔΕ και στο «Ποτάμι».

«Μου κάνει εντύπωση, να βάζεις για πρώτη φορά μεγαλύτερο αριθμό παιδιών και ξαφνικά να σου λένε: "μα τι κάνεις; άφησες 36 χιλιάδες απ' έξω" Λες και πρώτη φορά το ανακαλύπτει αυτό η ΚΕΔΕ. Αυτές οι 36.000 χωρίς voucher υπήρχαν πέρυσι και πρόπερσι, δεν είχαμε καμιά εκτίναξη των ανθρώπων που υπέβαλαν αίτηση για voucher και γι' αυτό με εντυπωσιάζει πώς ανακαλύπτει διάφορα πράγματα το "Ποτάμι", που βεβαίως δεν τα ανακάλυψε στην προηγούμενη περίοδο» σημείωσε.

Αναφορικά με το αίτημα του Ποταμιού, να διευκρινιστεί πώς θα αποφευχθούν οι μεγάλες καθυστερήσεις πληρωμής των παιδικών σταθμών που είχαν παρατηρηθεί το προηγούμενο διάστημα, η κ. Φωτίου σχολίασε: «Δεν πήρε χαμπάρι ότι εφαρμόσαμε νέο σύστημα φέτος. Δυστυχώς πρέπει να ενημερώσουμε το "Ποτάμι" γιατί κάναμε συνέντευξη και με τον υπ. Εσωτερικών και με τον ειδικό γραμματέα για το ΕΣΠΑ και εξηγήσαμε τις μεγάλες αλλαγές που κάναμε στο σύστημα. Αλλάξαμε τους όρους πληρωμής και οι σταθμοί θα πληρώνονται κάθε μήνα».

Η κ. Φωτίου αποσαφήνισε ότι είναι πολλά αυτά που πρέπει να ρυθμιστούν και θα ρυθμιστούν μέσα στην 4ετία για να μπει σε τάξη ένα σύστημα «που έχει μάθει αλλιώς» όπως χαρακτηριστικά είπε. Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης αναφέρθηκε στη δημιουργία Εθνικού Μηχανισμού Παρακολούθησης -Αξιολόγησης των πολιτικών κοινωνικής προστασίας, ένα ενιαίο πληροφοριακό σύστημα, με όλα τα δεδομένα των σταθμών αλλά και των ιδρυμάτων που θα παρέχει απόλυτη διαφάνεια. «Στη σημερινή σύσκεψη θα συζητηθεί και το θέμα με όσες οικογένειες πήραν voucher αλλά δεν υπάρχουν στο Δήμο τους ή στο Νομό τους παιδικοί σταθμοί να φιλοξενήσουν τα παιδιά τους. Αυτά τα voucher θα δοθούν στις μεγάλες πόλεις στους επιλαχόντες, άρα δεν θα υπάρξει καμία θέση κενή» κατέληξε η κ. Φωτίου.