Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

Για μια ακόμη φορά η Σακοράφα τους έβαλε στη θέση τους για τη FYROM

Προσβολή ο χαρακτηρισμός του FYROM ως αξιόπιστου εταίρου
Σφοδρή κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση ασκεί η ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα στη συζήτηση προόδου για τη FYROM, που διεξάγεται αυτήν την ώρα στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Με αιχμή...
το προσφυγικό ζήτημα, η ευρωβουλευτής καλεί τους συναδέρφους της ευρωβουλευτές να κάνουν μια αυτοψία στην Ειδομένη, προκειμένου να δουν πώς συμπεριφέρεται ο εταίρος που οι ίδιοι χαρακτηρίζουν αξιόπιστο: «Είναι προσβολή να χαρακτηρίζετε το FYROM ως αξιόπιστο εταίρο, όταν καθημερινά παραβιάζει τις Διεθνείς Συνθήκες με κλειστά σύνορα, ποσοστώσεις στους πρόσφυγες και περιστατικά βίας εναντίον τους.»
Στο ίδιο πλαίσιο η ευρωβουλευτής κατέθεσε δύο τροπολογίες, οι οποίες υποστηρίζονται από την ομάδα της ευρωαριστεράς και για τις οποίες ζήτησε και θα διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία αύριο.
Η πρώτη αφορά την απαλοιφή του χαρακτηρισμού ως ‘‘αξιόπιστου’’ εταίρου στη διαχείριση του προσφυγικού, ενώ παράλληλα καλεί τη FYROM να σεβασθεί τις διεθνείς συνθήκες και να παρέχει ασφαλείς διαδρόμους σε όλους τους πρόσφυγες.
Η δεύτερη αφορά την ενσωμάτωση στην Έκθεση της απερίφραστης καταδίκης των μονομερών ενεργειών, οι οποίες άλλωστε βρίσκονται σε πλήρη δυσαρμονία με τη Συνθήκη για τους πρόσφυγες.
Η Τρίτη τροπολογία, που αφορά με έμμεσο τρόπο την ονοματολογία, προτείνει την αντικατάσταση του επιθετικού προσδιορισμού ‘‘μακεδονικός’’ που υιοθετεί η έκθεση, από τη λέξη ‘‘της χώρας’’.

Ακολουθεί ολόκληρη η παρέμβαση :

«Κυρίες και κύριοι συνάδερφοι
Με αφορμή και την περσινή έκθεση, είχα τονίσει, ότι η πολιτική της Επιτροπής και του Κοινοβουλίου, να επιβραβεύει την οπισθοδρόμηση και τα αρνητικά αποτελέσματα που συνθέτουν τη σημερινή κατάσταση της χώρας, θα λειτουργούσε ανασταλτικά για την πρόοδο της.
Οι εξελίξεις επιβεβαίωσαν πλήρως το θεσμικό έλλειμμα της χώρας σε νευραλγικούς τομείς με αποκορύφωμα την αναβολή των εκλογών του Απριλίου. Ακόμα και σήμερα, η ουσία και το περιεχόμενο της πολιτικής Συμφωνίας Ιουνίου-Ιουλίου βρίσκεται στον αέρα.
Τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης, που αφορούν στο κράτος δικαίου, στη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών, στην ελευθερία έκφρασης, στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και των Μέσων Ενημέρωσης, μόνο αν εθελοτυφλούμε μπορούμε να πούμε ότι πλησιάζουν το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Όσον αφορά δε στο κρίσιμο ζήτημα του προσφυγικού, είναι προσβολή να χαρακτηρίζετε το FYROM ως αξιόπιστο εταίρο, όταν καθημερινά παραβιάζει τις Διεθνείς Συνθήκες με κλειστά σύνορα, ποσοστώσεις στους πρόσφυγες και περιστατικά βίας εναντίον τους. Πηγαίνετε στην Ειδομένη κύριοι συνάδελφοι δείτε πως συμπεριφέρεται ο αξιόπιστος εταίρος.
Κλείνοντας επαναλαμβάνω. Το ονοματολογικό δεν είναι διμερές ζήτημα μεταξύ Ελλάδας και FYROM, όπως διατυπώνεται στην έκθεση. Είναι διεθνές ανοιχτό ζήτημα και ο μόνος δρόμος για την επίλυση του είναι η συνέχιση διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ όπως έχουν αποδεχθεί και οι δύο πλευρές.
Η επίλυση του εντάσσεται αυστηρά στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας που αποτελούν ουσιώδες στοιχείο της διαδικασίας διεύρυνσης, σταθεροποίησης και σύνδεσης και επηρεάζει την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα. Άλλωστε η ίδια κοντόφθαλμη πολιτική ακολουθείται και με την Τουρκία. Όσο και αν εξυπηρετεί τα συμφέροντα κάποιων, τα αποτελέσματα θα είναι τραγικά.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου